ΑρχικήΑρχική  ΦόρουμΦόρουμ  Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
Σημαντικό -- Exclamation ΠΡΟΦΙΛ

Μοιραστείτε | 
 

 ΠΔ 373/85 Οπως εχει τροποποιηθεί

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: ΠΔ 373/85 Οπως εχει τροποποιηθεί   Δευ 9 Ιουλ 2012 - 1:36

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ υπ` αριθ. 373της 16/22 Ιουλ. 1985 (ΦΕΚ Α` 131)Ερασιτεχνική - αθλητική αλιεία.
Εχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των άρθρ. 10 και 20 του Ν.Δ. 420/1970 (ΦΕΚ27/τ.Α`/31.1.1970).
2. Την αριθ. 25.7.1984 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αλιείας.

3. Την αριθ. 503/1985 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά
από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Γεωργίας, Εμπορίου Δημόσιας Τάξηςκαι Εμπορικής Ναυτιλίας, αποφασίζουμε:

Γενικές Διατάξεις
Αρθρο 1
1. Ερασιτεχνική - αθλητική αλιεία είναι η αλιεία, που σκοπό
έχει την ψυχαγωγία ή την άθληση και όχι τον βιοπορισμό ή την απόκτησηεισοδήματος.
2. Η ερασιτεχνική και η αθλητική αλιεία ενεργείται σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις, που ισχύουν κάθε φορά για την επαγγελματική
αλιεία και με τα οριζόμενα από το δ/γμα αυτό.

3. Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία με την βοήθεια φωτεινών πηγών.
Από την απαγόρευση αυτή εξαιρείται μόνον η περίπτωση αλιείας στη θάλασσα με καμάκι χεριού, που επιτρέπεται να ενεργείται με τη βοήθειαενός λαμπτήρα με διάχυτο φώς (λούξ) χωρίς καταυγαστήρα, έντασης μέχρι 500 κεριά.
4. Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία με πλωτά μέσα στις λιμνοθάλασσες και τα λοιπά ιχθυοτροφεία του Δημοσίου ή της Τοπικής
Αυτοδιοίκησης, μισθωμένα ή μη.
5. Οι ερασιτέχνες αλιείς, που αλιεύουν με εργαλεία, που μένουν στη θάλασσα υποχρεούνται να τα σημαίνουν, ώστε να είναι ορατά από 300 μέτρα
τουλάχιστον.
6. Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία σπόγγων και κοραλλίων.

7. Απαγορεύεται η πώληση και γενικά η εμπορία αλιευτικών προϊόντων, που προέρχονται από ερασιτεχνική αλιεία.


Θαλάσσια ερασιτεχνική αλιεία

Αρθρο 2

1. Η ερασιτεχνική αλιεία στη θάλασσα επιτρέπεται να γίνεται μόνο με τα εξής εργαλεία και περιορισμούς:
β) Με παραγάδια: (1) Ο αριθμός αγκιστριών των παραγαδιών σε κάθε σκάφος ή άλλο πλωτό μέσο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 150 για κάθε ερασιτέχνη ψαρά, που βρίσκεται μέσα σ` αυτό. Ο συνολικός όμως αριθμός των αγκιστριών δεν μπορεί να υπερβεί τα 300 ανεξάρτητα από τον αριθμό των ερασιτεχνών, που βρίσκονται στο σκάφος ή το πλωτό μέσο. (2) Δεν επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία με δίχτυα και παραγάδια το μήνα Μάϊο κάθε έτους.

γ) Με παγίδες (Κοφινέλλα-Κιούρτοι), ως εξής Επιτρέπεται μέχρι 2 από τα εργαλεία αυτά για κάθε ερασιτέχνη ψαρά καιμε μήκος πλευράς κάθε ματιού, μετρούμενο από κόμπο σε κόμπο, μεγαλύτερο από 40 χιλιοστά.

ε) Με απόχη, καμάκι χεριού, καθώς και διάφορα αγκιστρωτά εργαλεία γνωστά με τις κοινές ονομασίας "καθετή", "συρτή", "πεταχτάρι",
"τσαπαρί", "παρακόλα", "καλαμίδι", "πετονιά", "σαλαγγιά" κ.λπ. χωρίς κανένα περιορισμό. στ) Με ψαροντούφεκο, με τις προϋποθέσεις και περιορισμούς του άρθρ. 3 του δ/τος αυτού.

2. Κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να ψαρεύει συνολικά:
Η περίπτωση α της παρ. 2 του άρθρου 2 του Π.Δ. 373/1985 "Ερασιτεχνική - αθλητική αλιεία" (A`/131) αντικαθίσταται ως εξής με το αρθρο 6 § 1 του ΠΔ 86/98 :
"α) Μέχρι πέντε (5) κιλά ψάρια ή κεφαλόποδα κατά 24ωρο, εφόσον αλιεύει με οποιοδήποτε από τα επιτρεπόμενα εργαλεία εκτός από δίχτυα ή παραγάδια με τα οποία επιτρέπεται να ψαρεύει μέχρι δέκα (10) κιλά.
Εξαιρείται η περίπτωση που ένα ψάρι μόνο του έχει μεγαλύτερο βάρος.
β) Ένα μόνο άτομο του γένους των ροφοειδών (EPINEPHELUS).


«Τα δίχτυα και ο πεζόβολος καταργήθηκαν με το Άρθρο 17 του ΚΑΝ(ΕΚ)1967/2006 στο οποίο προβλέπονται» :

Ερασιτεχνική αλιεία

1. Απαγορεύεται για σκοπούς ερασιτεχνικής αλιείας η χρήση συρόμενων διχτυών, κυκλωτικών διχτυών,
γρι-γρι, δραγών σκάφους, μηχανοκίνητων δραγών, απλαδιών διχτυών, μανωμένων διχτυών και συνδυασμού διχτυών βυθού. Απαγορεύεται επίσης στην ερασιτεχνική αλιεία η χρήση παραγαδιών για άκρως μεταναστευτικά είδη.


2. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε η ερασιτεχνική αλιείας να διεξάγεται κατά τρόπο που να συμβιβάζεται προς τους στόχους και τους κανόνες του παρόντος κανονισμού.

3. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα αλιεύματα θαλάσσιων οργανισμών που προέρχονται από ερασιτεχνική αλιεία να μη διατίθενται στην αγορά. Ωστόσο, κατ' εξαίρεση, είναι δυνατόν να επιτρέπεται η εμπορία ειδών που αλιεύονται σε αθλητικές εκδηλώσεις υπό τον όρο ότι το κέρδος από την πώλησή τους διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία
Αρθρο 3

1. Απαγορεύεται η άσκηση της υποβρύχιας ερασιτεχνικής αλιείας:

α) Κατά το μήνα Μάϊο κάθε χονο.

β) Αμέσως μετά τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου.

γ) Από άτομα, που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.

δ) Σε απόσταση 200 μέτρων από:

(1) Το σημείο όπου συνήθως κολυμπώντας οι λουόμενοι.

(2) Τα λιμενικά έργα ή ναυτιλιακές σημάνσεις ή σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα αλιείας, καθώς και τα δίχτυα με εμφανή σήμανση.

(3) Τα ακγυροβολημένα πλοία.

ε) Σε θαλασσίες ζώνες διέλευσης σκαφών, καθώς και εισόδους-εξόδους λιμανιών ή αγκυροβολίων.


2. Απαγορεύεται στους ερασιτεχνικούς υποβρύχιους ψαράδες:


α) Να αφαιρούν αλιεύματα από τα αλιευτικά εργαλεία άλλων ψαράδων.
β) Να εξακολουθούν να έχουν οπλισμένα τα εργαλεία, που είναι ειδικά για την υποβρύχια αλιεία, όταν βρίσκονται έξω από το νερό ή στην ξηρά.

γ) Να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μορφή καταδυτικής συσκευής παροχής αέρα από σκάφος ή φορητή αυτόνομη καταδυτική συσκευή. Επίσης,
απαγορεύεται να υπάρχουν αναπνευστικές συσκευές στα σκάφη και, γενικά, τα πλωτά μέσα που χρησιμοποιούνται από αυτούς. Από την απαγόρευση αυτήεξαιρείται η περίπτωση διεξαγωγής ερευνών και άλλων δραστηριοτήτων, που έχουν σχέση με την αλιεία, για την οποία, ο Υπουργός Γεωργίας μπορεί ναεγκρίνει τη χρησιμοποίηση καταδυτικών συσκευών παροχής αέρα για ορισμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές.
δ) Να χρησιμοποιούν καμάκι, που η προσωπική του δύναμη να προέρχεται από την εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μίγματος.
ε) Να χρησιμοποιούν δίχτυα, σε οποιαδήποτε φάση της αλιείας.
στ) Να αλιεύουν ψάρια βάρους μικρότερου από 150 γραμμάρια. ζ) Να χρησιμοποιούν υποβρύχιο φώς.

3. Οι ερασιτέχνες υποβρύχιοι ψαράδες, όταν είναι σε κατάδυση, υποχρεούνται να φέρουν έναν επιπλέοντα σημαντήρα (πλαστικό), χρώματος
κίτρινου, ο οποίος να φέρει μία σημαία κίτρινη με διαγώνια κόκκινη γραμμή, στην οποία να αναγράφονται τα ψηφία Υ.Δ. (ΥποβρύχιαΔραστηριότητα) και ο οποίος πρέπει να είναι ορατός με κανονικές συνθήκες από απόσταση 300 τουλάχιστον μέτρων. Εάν ο υποβρύχιος ψαράςσυνοδεύεται από πλωτό μέσο, η σημαία αυτή πρέπει να είναι στερεωμένη με εμφανές σημείο πάνω στο μέσο αυτό. Ο υποβρύχιος ψαράς συνοδεύεται απόπλωτό μέσο, η σημαία αυτή πρέπει να είναι στερεωμένη σε εμφανές σημείο πάνω στο μέσο αυτό. Ο υποβρύχιος ψαράς πρέπει να κινείται σε μία ακτίνα50 μέτρων από τη σημαντήρα ή το πλωτό μέσο.
Ερασιτεχνική αλιεία στα εσωτερικά νερά
Αρθρο 4

"1. Η ερασιτεχνική αλιεία στα εσωτερικά νερά (λίμνες, ποτάμια, λιμνοθάλασσες και λοιπούς υδάτινους σχηματισμούς γλυκών και υφάλμυρων νερών), επιτρέπεται, χωρίς πλωτό μέσο, από την ξηρά, με αγκιστρωτά εργαλεία, όπως καλαμίδι, πεταλούδα, καθετή κλπ. εκτός από παραγάδια. Δεν επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία σε περιοχές αλιευτικών εγκαταστάσεων στις οργανωμένες εκμεταλλεύσεις των εσωτερικών νερών, όπως ορίζονται στις αποφάσεις του διοικητικού οργάνου που ασκεί τις αρμοδιότητες της αλιευτικής διαχείρισης των εσωτερικών νερών."
*** Η παρ.1 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 4 ΠΔ 99/2003, ΦΕΚ Α 94/22.4.2003 2. Κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να συλλαμβάνει, συνολικά μέχρι 2 κιλά αλιευμάτων ή μέχρι 3 άτομα το 24ωρο ανεξαρτήτως βάρους.


Αγώνες αθλητικής αλιείας
Αρθρο 5

1. Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων αθλητικής αλιείας μεταξύ ερασιτεχνών ψαράδων.
2. Η διενέργεια αθλητικής αλιείας, εγκρίνεται με απόφαση του Νομάρχη, στην περιφέρεια του οποίου οργανώνεται η διεξαγωγή της, έπειτα απόεισήγηση της οικείας περιφερειακής υπηρεσίας αλιείας. Με την ίδια απόφαση ορίζονται για κάθε οργάνωση διενέργειας αθλητικής αλιείας, οσυγκεκριμένος υδάτινος χώρος, η ημερομηνία, η ώρα και τα αλιευτικά εργαλεία διεξαγωγής της, οι όροι συμμετοχής, τα υδρόβια είδη, πουαποτελούν το αντικείμενο της άθλησης, ο τρόπος διάθεσης των αλιευμάτων, ο σκοπός για τον οποίο διατίθενται τα έσοδα από αυτή, το έπαθλο καικάθε σχετική λεπτομέρεια για την άρτια οργάνωση και απρόσκοπτη διεξαγωγής της.
3. Για τους αγώνες αθλητικής αλιείας, που έχουν εγκριθεί σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρ. 1παρ. 7, 2 παρ. 3 και 4 παρ. 2.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Fisherman στις Κυρ 29 Ιουλ 2012 - 10:49, 4 φορές συνολικά
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
JOHN-XΑριθμός μηνυμάτων : 3
Ημερομηνία εγγραφής : 11/07/2012
Τόπος : Σητεία Λασιθίου

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΠΔ 373/85 Οπως εχει τροποποιηθεί   Τετ 11 Ιουλ 2012 - 2:56

Μια διευκρίνηση:

α) Μέχρι πέντε (5) κιλά ψάρια ή κεφαλόποδα κατά
24ωρο, εφόσον αλιεύει με οποιοδήποτε από τα επιτρεπόμενα εργαλεία εκτός
από δίχτυα ή παραγάδια με τα οποία επιτρέπεται να ψαρεύει μέχρι δέκα
(10) κιλά.Εξαιρείται η περίπτωση που ένα ψάρι μόνο του έχει μεγαλύτερο βάρος. β) Ένα μόνο άτομο του γένους των ροφοειδών

Ένας ερασιτέχνης μπορεί να ψαρεύει:
α) 5 ή 10 κιλά ψάρια ΚΑΙ 1 ροφοειδές;
β) 5 ή 10 κιλά ψάρια Ή ένα ροφοειδές;

Ποιό απο τα δύο ισχύει;
Καθώς οι απόψεις μεταξύ της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπ. Ναυτιλίας (πλέον) και αυτής του ΥΠΑΑΝ διίσταντε αφήνωντας τις Λιμενικές Αρχές στην κατά κρίση τους εφαρμογή.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
matth
Coast Guard
Coast Guard


Αριθμός μηνυμάτων : 24
Ημερομηνία εγγραφής : 09/07/2012
Τόπος : ΑΘΗΝΑ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΠΔ 373/85 Οπως εχει τροποποιηθεί   Τετ 11 Ιουλ 2012 - 3:40

Αν ισχύει το (β) και ο ερασιτέχνης ψαράς πιάσει τον ροφό στο τέλος της αλιευτικής του δραστηριότητας, τι θα κάνει; Θα πετάξει τα άλλα ψάρια για να κρατήσει τον ροφό;;;

Παράλογο!!! [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΠΔ 373/85 Οπως εχει τροποποιηθεί   Τετ 11 Ιουλ 2012 - 3:48

Ωραία ερώτηση και πολύ επίκαιρη θα έλεγα [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Συνάδελφε οπως θα βλέπεις κι εσύ ο ίδιος έχει το (α) και το (β), δηλαδή μπορεί
να αλιεύει α)........ και στην συνέχεια β) ...... Συνεπως όπως θα το καταλάβαινε κάθε καλός επαγγελματίας του δίνει περιθώριο ο Νόμος και για τα δύο.
Συνεπώς ανακεφαλαιωνω δίνοντας σου ένα παράδειγμα... αν ψαρεύουν μεσα σ ενα σκάφος με πετονιές τρία άτομα, δύναται να πιασουν ο καθε ένας 5 κιλά ψάρια δηλαδή στο σύνολο 3Χ5=15 και 3 ροφοειδή.
Αν ψαρεύουν με παργάδια (γιατί τα δίχτυα απαγορέυτηκαν) και οι τρείς μαζί μπορούν να αλιεύσουν 10 (ε) 10 κιλά ψάρια και ένα (ε) ψάρι του είδους ροφοειδών.
Είναι ξεκάθαρο αν ο νομοθέτης ήθελε να πει ή το ένα ή το άλλο θα χρησιμοποιούσε απλά το διαζευκτικό (ή).
Συνεπως ισχύει το "5 ή 10 κιλά ψάρια ΚΑΙ 1 ροφοειδές".
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΠΔ 373/85 Οπως εχει τροποποιηθεί   Τετ 11 Ιουλ 2012 - 3:52

matth έγραψε:
Αν ισχύει το (β) και ο ερασιτέχνης ψαράς πιάσει τον ροφό στο τέλος της αλιευτικής του δραστηριότητας, τι θα κάνει; Θα πετάξει τα άλλα ψάρια για να κρατήσει τον ροφό;;;

Παράλογο!!! [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Ναι οντως παράλογο γι αυτό ισχύει το α)... Very Happy
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
JOHN-XΑριθμός μηνυμάτων : 3
Ημερομηνία εγγραφής : 11/07/2012
Τόπος : Σητεία Λασιθίου

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΠΔ 373/85 Οπως εχει τροποποιηθεί   Τετ 11 Ιουλ 2012 - 4:30

Αυτό που λες έφάρμοζα μέχρι να έρθω σε τηλ. επικοινωνία με το Υπ. Γεωργίας όπου υποστίριξαν ακριβώς το αντίθετο δηλ. μου είπαν ότι αν ο νομοθέτης ήθελε να ισχύσουν και τα δύο θα έβαζε το ΄΄και΄΄ αναμεσα στο α και β. Κοινώς ήταν κατηγορηματικοί ότι ισχύει το β) 5 ή 10 κιλά ψάρια Ή ένα ροφοειδές.
Εγω συνέχισα όπως ήξερα από πριν έχοντας ανοχή στην κατοχή ή μη ροφοειδούς πλην όμως καλό θα είναι να ξεκαθαριστεί αυτό το θέμα.

Ερώτηση 2: Γιατί εφόσον ο νόμος λέει για κάθε ερασιτέχνη ψαρά 10 κιλά ψάρια εφόσον χρησιμοποιεί παραγάδια αν είναι 3 άτομα πάνω στο σκάφος επιτρέπει μόνο 10 κιλά σύνολο; Τη στιγμή που ξεχωρίζει ότι το σκάφος μπορεί να φέρει παραγάδι με 150 αγκίστρια αν επιβαίνει ένας ερασιτέχνης ή 300 σύνολο όσοι και αν επιβαίνουν;
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΠΔ 373/85 Οπως εχει τροποποιηθεί   Τετ 11 Ιουλ 2012 - 4:42

Εγω συνάδελφε τηρώ την νομοθεσία όπως την αναφέρει ο νομοθέτης και όχι με πατέντες.
Αν σου είπε αυτο το Υπουργείο Γεωργίας σου δηλωνω υπεύθυνα ότι δεν θα μπω σ αυτό το τρυπάκι, απλα θα εφαρμόσω κατα γράμμα το ΠΔ.
Αλλο παράδειγμα... Οταν σε καποιον πολίτη δίνουμε τα δικαιολογητικά δεν τα εχουμε αριθμημένα; δηλαδή χρειαζόμαστε τα α), β) , γ) δικαιολογητικά. Συνεπώς χρειάζονται και τα τρία δικαιολογητικά. Βαζουμε πουθενα την λέξη "και" ; Τι είναι αυτές οι αναχρονιστικές ερμηνείες που φυσικά εγγράφως κανείς δεν τις αναφέρει αλλά με λόγια που χάνονται στον αέρα.
Γι αυτό λοιπόν φίλε μου ισχύει αυτό που σου είπα μεχρι να δω γνωμοδότηση, που θα γίνει αποδεκτή απο Υπουργό.
Στο δευτερο ερώτημα σου το αλιευτικό εργαλείο παραγάδι είναι αλιευτικό εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται από σκάφος και συνεπώς τα 300 αγκίστρια (για δύο άτομα) δυναται να χρησιμοποιούνται μόνο από σκαφος.
Ο νομοθέτης έκρινε ότι η αλιευτική δυνατότητα του εργαλείου αυτού είναι στα συγκεκριμμένα κιλά!!!
Υπολογίζεται ανα σκαφος κι όχι ανα ατομο...

_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
JOHN-XΑριθμός μηνυμάτων : 3
Ημερομηνία εγγραφής : 11/07/2012
Τόπος : Σητεία Λασιθίου

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΠΔ 373/85 Οπως εχει τροποποιηθεί   Τετ 11 Ιουλ 2012 - 7:53

Δεν διαφωνώ μαζί σου σε τίποτα από τα παραπάνω απλά το θέτω εδώ στο φόρουμ ως προβληματισμό που μου έχει μεταφερθεί απο ερασιτέχνες ψαράδες.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΠΔ 373/85 Οπως εχει τροποποιηθεί   Τετ 11 Ιουλ 2012 - 8:27

Μην προβληματιζεται κανενας ερασιτέχνης! Ο Νόμος υπερισχύει των γνωμών!!! Δεν μπορεί ο κάθε ένας, να ερμηνεύει τον νόμο όπως εκείνος θέλει αυτοσχεδιάζοντας τα διαζευκτικά (ή) και τα συμπλεκτικά (και).

_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΠΔ 373/85 Οπως εχει τροποποιηθεί   Δευ 23 Ιουλ 2012 - 23:10

Fisherman έγραψε:
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ υπ` αριθ. 373της 16/22 Ιουλ. 1985 (ΦΕΚ Α` 131)Ερασιτεχνική - αθλητική αλιεία.
Εχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των άρθρ. 10 και 20 του Ν.Δ. 420/1970 (ΦΕΚ27/τ.Α`/31.1.1970). 2. Την αριθ. 25.7.1984 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αλιείας. 3. Την αριθ. 503/1985 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετάαπό πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Γεωργίας, Εμπορίου Δημόσιας Τάξηςκαι Εμπορικής Ναυτιλίας, αποφασίζουμε:

Γενικές Διατάξεις Αρθρ. 1.- 1. Ερασιτεχνική - αθλητική αλιεία είναι η αλιεία, που σκοπόέχει την ψυχαγωγία ή την άθληση και όχι τον βιοπορισμό ή την απόκτησηεισοδήματος. 2. Η ερασιτεχνική και η αθλητική αλιεία ενεργείται σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις, που ισχύουν κάθε φορά για την επαγγελματικήαλιεία και με τα οριζόμενα από το δ/γμα αυτό.
3. Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία με την βοήθεια φωτεινών πηγών. Από την απαγόρευση αυτή εξαιρείται μόνον η περίπτωση αλιείας στη θάλασσα με καμάκι χεριού, που επιτρέπεται να ενεργείται με τη βοήθειαενός λαμπτήρα με διάχυτο φώς (λούξ) χωρίς καταυγαστήρα, έντασης μέχρι 500 κεριά. 4. Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία με πλωτά μέσα στις λιμνοθάλασσες και τα λοιπά ιχθυοτροφεία του Δημοσίου ή της ΤοπικήςΑυτοδιοίκησης, μισθωμένα ή μη. 5. Οι ερασιτέχνες αλιείς, που αλιεύουν με εργαλεία, που μένουν στη θάλασσα υποχρεούνται να τα σημαίνουν, ώστε να είναι ορατά από 300 μέτρατουλάχιστον. 6. Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία σπόγγων και κοραλλίων. 7. Απαγορεύεται η πώληση και γενικά η εμπορία αλιευτικών προϊόντων, που προέρχονται από ερασιτεχνική αλιεία.
Θαλάσσια ερασιτεχνική αλιεία
Αρθρ. 2.- 1. Η ερασιτεχνική αλιεία στη θάλασσα επιτρέπεται να γίνεται μόνο με τα εξής εργαλεία και περιορισμούς: β) Με παραγάδια: (1) Ο αριθμός αγκιστριών των παραγαδιών σε κάθε σκάφος ή άλλο πλωτό μέσο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 150 για κάθε ερασιτέχνη ψαρά, που βρίσκεται μέσα σ` αυτό. Ο συνολικός όμως αριθμός των αγκιστριών δεν μπορεί να υπερβεί τα 300 ανεξάρτητα από τον αριθμό των ερασιτεχνών, που βρίσκονται στο σκάφος ή το πλωτό μέσο. (2) Δεν επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία με δίχτυα και παραγάδια το μήνα Μάϊο κάθε έτους.

γ) Με παγίδες (Κοφινέλλα-Κιούρτοι), ως εξής Επιτρέπεται μέχρι 2 από τα εργαλεία αυτά για κάθε ερασιτέχνη ψαρά καιμε μήκος πλευράς κάθε ματιού, μετρούμενο από κόμπο σε κόμπο, μεγαλύτερο από 40 χιλιοστά.
ε) Με απόχη, καμάκι χεριού, καθώς και διάφορα αγκιστρωτά εργαλεία γνωστά με τις κοινές ονομασίας "καθετή", "συρτή", "πεταχτάρι",
"τσαπαρί", "παρακόλα", "καλαμίδι", "πετονιά", "σαλαγγιά" κ.λπ. χωρίς κανένα περιορισμό. στ) Με ψαροντούφεκο, με τις προϋποθέσεις και περιορισμούς του άρθρ. 3 του δ/τος αυτού.
2. Κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να ψαρεύει συνολικά:
Η περίπτωση α της παρ. 2 του άρθρου 2 του Π.Δ. 373/1985 "Ερασιτεχνική - αθλητική αλιεία" (A`/131) αντικαθίσταται ως εξής με το αρθρο 6 § 1 του ΠΔ 86/98 : "α) Μέχρι πέντε (5) κιλά ψάρια ή κεφαλόποδα κατά 24ωρο, εφόσον αλιεύει με οποιοδήποτε από τα επιτρεπόμενα εργαλεία εκτός από δίχτυα ή παραγάδια με τα οποία επιτρέπεται να ψαρεύει μέχρι δέκα (10) κιλά.Εξαιρείται η περίπτωση που ένα ψάρι μόνο του έχει μεγαλύτερο βάρος. β) Ένα μόνο άτομο του γένους των ροφοειδών (EPINEPHELUS).

«Τα δίχτυα και ο πεζόβολος καταργήθηκαν με το Άρθρο 17 του ΚΑΝ(ΕΚ)1967/2006 στο οποίο προβλέπονται» :

Ερασιτεχνική αλιεία


1. Απαγορεύεται για σκοπούς ερασιτεχνικής αλιείας η χρήση συρόμενων διχτυών, κυκλωτικών διχτυών,
γρι-γρι, δραγών σκάφους, μηχανοκίνητων δραγών, απλαδιών διχτυών, μανωμένων διχτυών και συνδυασμού διχτυών βυθού. Απαγορεύεται επίσης στην ερασιτεχνική αλιεία η χρήση παραγαδιών για άκρως μεταναστευτικά είδη.2. Τα κράτη μέλη
μεριμνούν ώστε η ερασιτεχνική αλιείας να διεξάγεται κατά τρόπο που να συμβιβάζεται προς τους στόχους και τους κανόνες του παρόντος κανονισμού.3. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα αλιεύματα θαλάσσιων οργανισμών που προέρχονται από ερασιτεχνική
αλιεία να μη διατίθενται στην αγορά. Ωστόσο, κατ' εξαίρεση, είναι δυνατόν να επιτρέπεται η εμπορία ειδών που αλιεύονται σε αθλητικές εκδηλώσεις υπό τον όρο ότι το κέρδος από την πώλησή τους διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.Υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία Αρθρ. 3.- 1. Απαγορεύεται η άσκηση της υποβρύχιας ερασιτεχνικής αλιείας: α) Κατά το μήνα Μάϊο κάθε χονο. β) Αμέσως μετά τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου. γ) Από άτομα, που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. δ) Σε απόσταση 200 μέτρων από: (1) Το σημείο όπου συνήθως κολυμπώντας οι λουόμενοι. (2) Τα λιμενικά έργα ή ναυτιλιακές σημάνσεις ή σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα αλιείας, καθώς και τα δίχτυα με εμφανή σήμανση. (3) Τα ακγυροβολημένα πλοία. ε) Σε θαλασσίες ζώνες διέλευσης σκαφών, καθώς και εισόδους-εξόδους λιμανιών ή αγκυροβολίων. 2. Απαγορεύεται στους ερασιτεχνικούς υποβρύχιους ψαράδες: α) Να αφαιρούν αλιεύματα από τα αλιευτικά εργαλεία άλλων ψαράδων.

β) Να εξακολουθούν να έχουν οπλισμένα τα εργαλεία, που είναι ειδικά για την υποβρύχια αλιεία, όταν βρίσκονται έξω από το νερό ή στην ξηρά.
γ) Να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μορφή καταδυτικής συσκευής παροχής αέρα από σκάφος ή φορητή αυτόνομη καταδυτική συσκευή. Επίσης,απαγορεύεται να υπάρχουν αναπνευστικές συσκευές στα σκάφη και, γενικά, τα πλωτά μέσα που χρησιμοποιούνται από αυτούς. Από την απαγόρευση αυτήεξαιρείται η περίπτωση διεξαγωγής ερευνών και άλλων δραστηριοτήτων, που έχουν σχέση με την αλιεία, για την οποία, ο Υπουργός Γεωργίας μπορεί ναεγκρίνει τη χρησιμοποίηση καταδυτικών συσκευών παροχής αέρα για ορισμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές. δ) Να χρησιμοποιούν καμάκι, που η προσωπική του δύναμη να προέρχεται από την εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μίγματος. ε) Να χρησιμοποιούν δίχτυα, σε οποιαδήποτε φάση της αλιείας.
στ) Να αλιεύουν ψάρια βάρους μικρότερου από 150 γραμμάρια. ζ) Να χρησιμοποιούν υποβρύχιο φώς.
3. Οι ερασιτέχνες υποβρύχιοι ψαράδες, όταν είναι σε κατάδυση, υποχρεούνται να φέρουν έναν επιπλέοντα σημαντήρα (πλαστικό), χρώματος
κίτρινου, ο οποίος να φέρει μία σημαία κίτρινη με διαγώνια κόκκινη γραμμή, στην οποία να αναγράφονται τα ψηφία Υ.Δ. (ΥποβρύχιαΔραστηριότητα) και ο οποίος πρέπει να είναι ορατός με κανονικές συνθήκες από απόσταση 300 τουλάχιστον μέτρων. Εάν ο υποβρύχιος ψαράςσυνοδεύεται από πλωτό μέσο, η σημαία αυτή πρέπει να είναι στερεωμένη με εμφανές σημείο πάνω στο μέσο αυτό. Ο υποβρύχιος ψαράς συνοδεύεται απόπλωτό μέσο, η σημαία αυτή πρέπει να είναι στερεωμένη σε εμφανές σημείο πάνω στο μέσο αυτό. Ο υποβρύχιος ψαράς πρέπει να κινείται σε μία ακτίνα50 μέτρων από τη σημαντήρα ή το πλωτό μέσο. Ερασιτεχνική αλιεία στα εσωτερικά νερά Αρθρο 4 "1. Η ερασιτεχνική αλιεία στα εσωτερικά νερά (λίμνες, ποτάμια, λιμνοθάλασσες και λοιπούς υδάτινους σχηματισμούς γλυκών και υφάλμυρων νερών), επιτρέπεται, χωρίς πλωτό μέσο, από την ξηρά, με αγκιστρωτά εργαλεία, όπως καλαμίδι, πεταλούδα, καθετή κλπ. εκτός από παραγάδια. Δεν επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία σε περιοχές αλιευτικών εγκαταστάσεων στις οργανωμένες εκμεταλλεύσεις των εσωτερικών νερών, όπως ορίζονται στις αποφάσεις του διοικητικού οργάνου που ασκεί τις αρμοδιότητες της αλιευτικής διαχείρισης των εσωτερικών νερών." *** Η παρ.1 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 4 ΠΔ 99/2003, ΦΕΚ Α 94/22.4.2003 2. Κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να συλλαμβάνει, συνολικά μέχρι 2 κιλά αλιευμάτων ή μέχρι 3 άτομα το 24ωρο ανεξαρτήτως βάρους.


Αγώνες αθλητικής αλιείας Αρθρ. 5.-

1. Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων αθλητικής αλιείας μεταξύ ερασιτεχνών ψαράδων.
2. Η διενέργεια αθλητικής αλιείας, εγκρίνεται με απόφαση του Νομάρχη, στην περιφέρεια του οποίου οργανώνεται η διεξαγωγή της, έπειτα απόεισήγηση της οικείας περιφερειακής υπηρεσίας αλιείας. Με την ίδια απόφαση ορίζονται για κάθε οργάνωση διενέργειας αθλητικής αλιείας, οσυγκεκριμένος υδάτινος χώρος, η ημερομηνία, η ώρα και τα αλιευτικά εργαλεία διεξαγωγής της, οι όροι συμμετοχής, τα υδρόβια είδη, πουαποτελούν το αντικείμενο της άθλησης, ο τρόπος διάθεσης των αλιευμάτων, ο σκοπός για τον οποίο διατίθενται τα έσοδα από αυτή, το έπαθλο καικάθε σχετική λεπτομέρεια για την άρτια οργάνωση και απρόσκοπτη διεξαγωγής της.
3. Για τους αγώνες αθλητικής αλιείας, που έχουν εγκριθεί σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρ. 1παρ. 7, 2 παρ. 3 και 4 παρ. 2.

_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
vtsiar

avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 07/11/2012
Τόπος : ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΔημοσίευσηΘέμα: Σημαδούρα και σημαία σε σκάφος μαζι??   Τετ 7 Νοε 2012 - 19:58

Καλημέρα σε όλους και συγχαρητήρια για το forum.

Όπως αναφέρεται στο Π.Δ. 373/85 αρθ. 3 παρ. 3
"3. Οι ερασιτέχνες υποβρύχιοι ψαράδες, όταν είναι σε
κατάδυση, υποχρεούνται να φέρουν έναν επιπλέοντα σημαντήρα (πλαστικό),
χρώματοςκίτρινου, ο οποίος να φέρει μία σημαία κίτρινη με διαγώνια κόκκινη γραμμή, στην οποία να αναγράφονται τα ψηφία Υ.Δ. (ΥποβρύχιαΔραστηριότητα)
και ο οποίος πρέπει να είναι ορατός με κανονικές συνθήκες από απόσταση
300 τουλάχιστον μέτρων. Εάν ο υποβρύχιος ψαράς συνοδεύεται
από πλωτό μέσο, η σημαία αυτή πρέπει να είναι στερεωμένη με εμφανές
σημείο πάνω στο μέσο αυτό. Ο υποβρύχιος ψαράς συνοδεύεται απόπλωτό
μέσο, η σημαία αυτή πρέπει να είναι στερεωμένη σε εμφανές σημείο πάνω
στο μέσο αυτό. Ο υποβρύχιος ψαράς πρέπει να κινείται σε μία ακτίνα50 μέτρων από τη σημαντήρα ή το πλωτό μέσο."

Από ότι καταλαβαίνω σε περίπτωση ύπαρξης πλωτού μέσου απαιτείται μόνο ΜΙΑ σημαία τοποθετημένη σε εμφανές σημείο πάνω στο σκάφος και ΔΕΝ απαιτείται και ΤΑΥΤΌΧΡΟΝΗ ύπαρξη σημαδούρας-σημαντήρα με δεύτερη σημαία???

Κατα τη διενεργεια της υποβρύχιας αλιείας, σε περίπτωση που απομακρυνθούμε από το σκάφος (το οποίο και φέρει την προβλεπόμενη σημαία) και το όργανο που μας σταμάτησε για έλεχγο ισχυριστεί πως είμαστε σε μεγαλύτερη απόσταση από 50 μέτρα από το σκάφος μας, μπορούμε να απαιτήσουμε τη χρήση GPS για το μέτρημα της πραγματικής απόστασης μεταξύ του σκάφους και της παρούσας θέσης κατά τη στιγμή του ελέγχου?? ή απλά με το 'μάτι' ο λιμενικός θα 'μετρήσει' την απόσταση??
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΠΔ 373/85 Οπως εχει τροποποιηθεί   Πεμ 8 Νοε 2012 - 0:47

Κώδικας:
Από ότι καταλαβαίνω σε περίπτωση ύπαρξης πλωτού μέσου απαιτείται μόνο[b] ΜΙΑ[/b] σημαία τοποθετημένη σε εμφανές σημείο πάνω στο σκάφος και [b]ΔΕΝ[/b] απαιτείται και [b]ΤΑΥΤΌΧΡΟΝΗ[/b] ύπαρξη σημαδούρας-σημαντήρα με δεύτερη σημαία???

Σωστά, δεν απαιτείται δευτερη σημαία εφόσον βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων.


Κώδικας:
Κατα τη διενεργεια της υποβρύχιας αλιείας, σε περίπτωση που
απομακρυνθούμε από το σκάφος (το οποίο και φέρει την προβλεπόμενη
σημαία) και το όργανο που μας σταμάτησε για έλεχγο ισχυριστεί πως
είμαστε σε μεγαλύτερη απόσταση από 50 μέτρα από το σκάφος μας, μπορούμε
να απαιτήσουμε τη χρήση GPS για το μέτρημα της πραγματικής απόστασης
μεταξύ του σκάφους και της παρούσας θέσης κατά τη στιγμή του ελέγχου?? ή
 απλά με το 'μάτι' ο λιμενικός θα 'μετρήσει'  την απόσταση??

Εδω κολάει αυτό που είπε ο Χριστός: «Οδηγοί τυφλοί, οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες».
Η φράση αυτή ειπώθηκε από τον Χριστό για τους Φαρισαίους, που με την
υποκρισία τους καταπιάνονται να στραγγίσουν ένα κουνούπι, αλλά
καταπίνουν στο μεταξύ ολόκληρη καμήλα. Λέγεται με το ίδιο νόημα, για
όσους δείχνουν προσοχή και ευσυνειδησία στα μικρά και ασήμαντα και
αδιαφορούν για μεγάλα και σπουδαία .
Αν παρόλα αυτά είναι εμφανής η απομάκρυνσης σας, πχ εκατό μέτρα και ανω τότε οκ, να σας κάνει μία παρατήρηση, αλλά παράβαση το κόβω λίγο ακραίο και για να μιλώ πάλι για κουνούπια ή καμήλες, είναι καιρός όλοι να αναλογιστούμε την οικονομική κρίση που διανύει η χώρα μας και να μην βεβαιώνουμε παραβάσεις οι οποίες είτε είναι τραβηγμένες είτε δεν είναι συγκεκριμένες ή γενικολογούν. Η απόφαση επιβολής προστίμου πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένη χωρίς να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης και στην συγκεκριμένη περίπτωση, ισως να αφήσει δεδομένου ότι το όργανο αν είσαι στα εξήντα μέτρα θα πρέπει να μετρησει είτε με το μέτρο, είτε με το GPS. Μου ακούγεται πολύ περίεργο για να μην πω αστείο!!! Λυπαμαι και μόνο που τέθηκε τέτοιο θέμα!!!!!!

_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
vtsiar

avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 07/11/2012
Τόπος : ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΠΔ 373/85 Οπως εχει τροποποιηθεί   Πεμ 8 Νοε 2012 - 9:37

Αγαπητέ fisherman: Από το πλήθος των δημοσιεύσεων σας, καταλαβαίνει κανείς πως προσπαθείτε και το νόμο να εφαρμόσετε αλλά και να είστε όσο το δυνατόν δίκαιος και ελαστικός στην εφαρμογή του, ειδικά στους δύσκολα οικονομικούς καιρούς που ζούμε και αυτό είναι προς τιμήν σας.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν συνάδελφοί σας (όπως άλλωστε και σε κάθε επάγγελμα ή/και λειτούργημα) οι οποίοι και τον κώνωπα διυλίζουν αλλά και καταπίνουν ολόκληρο κοπάδι από καμήλες - και τον καμηλιέρη μαζι Shocked

Για του λόγου το αληθές πριν από 8-9 έτη συνέβη σε μένα το εξής περιστατικό:

Διενεργούσα υποβρύχια αλιεία με το σκάφος μου το οποίο ήταν αγκυροβολημένο ΧΩΡΙΣ να φέρω επί του σκαφους την προβλεπόμενη από το νόμο σημαία. Είχα όμως μαζί μου (δεμένη με 16 μέτρα πετονιά στο ψαροντούφεκο) σημαδούρα-σημαντήρα με την προβλεπόμενη σημαία. Το όργανο ελέγχου βεβαίωσε παράβαση για τη μη ύπαρξη σημαίας επί του σκάφους

Όταν με κάλεσαν για γραπτή ομολογία μίλησα πρώτα με τον λιμενάρχη παρουσία του οργάνου που διενήργησε τον έλεγχο και ο οποίος βεβαίωσε ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ τον κ. λιμενάρχη για την ύπαρξη σημαδούρας.
Το επιχείρημά μου λοιπόν ήταν το εξής: Την προηγούμενη ημέρα βρισκόμουν ακριβώς στο ίδιο σημείο ΧΩΡΙΣ σκάφος (κολυμπητός από την παραλία) έχοντας την ίδια σημαδούρα με την ίδια σημαία στα 16 μέτρα από μένα: Είμαι ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΟΣ.
Την επόμενη ημέρα το μόνο που άλλαξε ήταν ότι απλά πήρα και το σκάφος μου μαζι και ΔΕΝ τοποθέτησα σημαία στο σκάφος: ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ και η ειρωνεία είναι ότι μάλλον ήμουν παράνομος σύμφωνα με το αυστηρό γράμμα του νόμου.
Τελικά και αφού κατάλαβα ότι ο λιμενάρχης τρέφεται αποκλειστικά με ...καμήλες, πλήρωσα πρόστιμο 300 ευρω και μου κράτησαν και την άδεια αλιείας για 7 ή 10 ημέρες (δεν ανθυμούμαι ακριβώς τις ημέρες, θυμάμαι όμως καλά τα ευρωπουλα....).

Στις δύσκολες ημέρες που ζούμε έχουμε χάσει σχεδόν τα πάντα, αν χάσουμε και την ανθρωπιά μας και την κατανόηση των προβλημάτων των συνΑΝΘΡΩΠΩΝ μας, έχουμε αποτύχει σαν άνθρωποι και σαν έθνος.

Βασίλης Τσιάρας (Η παραπάνω παράβαση βεβαιώθηκε από το Λιμ. Σταθμό του Πόρτο Λάγους, Ν.Ξάνθης).
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΠΔ 373/85 Οπως εχει τροποποιηθεί   Παρ 9 Νοε 2012 - 8:24

vtsiar έγραψε:
Αγαπητέ fisherman: Από το πλήθος των δημοσιεύσεων σας, καταλαβαίνει κανείς πως προσπαθείτε και το νόμο να εφαρμόσετε αλλά και να είστε όσο το δυνατόν δίκαιος και ελαστικός στην εφαρμογή του, ειδικά στους δύσκολα οικονομικούς καιρούς που ζούμε και αυτό είναι προς τιμήν σας.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν συνάδελφοί σας (όπως άλλωστε και σε κάθε επάγγελμα ή/και λειτούργημα) οι οποίοι και τον κώνωπα διυλίζουν αλλά και καταπίνουν ολόκληρο κοπάδι από καμήλες - και τον καμηλιέρη μαζι Shocked

Για του λόγου το αληθές πριν από 8-9 έτη συνέβη σε μένα το εξής περιστατικό:

Διενεργούσα υποβρύχια αλιεία με το σκάφος μου το οποίο ήταν αγκυροβολημένο ΧΩΡΙΣ να φέρω επί του σκαφους την προβλεπόμενη από το νόμο σημαία. Είχα όμως μαζί μου (δεμένη με 16 μέτρα πετονιά στο ψαροντούφεκο) σημαδούρα-σημαντήρα με την προβλεπόμενη σημαία. Το όργανο ελέγχου βεβαίωσε παράβαση για τη μη ύπαρξη σημαίας επί του σκάφους

Όταν με κάλεσαν για γραπτή ομολογία μίλησα πρώτα με τον λιμενάρχη παρουσία του οργάνου που διενήργησε τον έλεγχο και ο οποίος βεβαίωσε ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ τον κ. λιμενάρχη για την ύπαρξη σημαδούρας.
Το επιχείρημά μου λοιπόν ήταν το εξής: Την προηγούμενη ημέρα βρισκόμουν ακριβώς στο ίδιο σημείο ΧΩΡΙΣ σκάφος (κολυμπητός από την παραλία) έχοντας την ίδια σημαδούρα με την ίδια σημαία στα 16 μέτρα από μένα: Είμαι ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΟΣ.
Την επόμενη ημέρα το μόνο που άλλαξε ήταν ότι απλά πήρα και το σκάφος μου μαζι και ΔΕΝ τοποθέτησα σημαία στο σκάφος: ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ και η ειρωνεία είναι ότι μάλλον ήμουν παράνομος σύμφωνα με το αυστηρό γράμμα του νόμου.
Τελικά και αφού κατάλαβα ότι ο λιμενάρχης τρέφεται αποκλειστικά με ...καμήλες, πλήρωσα πρόστιμο 300 ευρω και μου κράτησαν και την άδεια αλιείας για 7 ή 10 ημέρες (δεν ανθυμούμαι ακριβώς τις ημέρες, θυμάμαι όμως καλά τα ευρωπουλα....).

Στις δύσκολες ημέρες που ζούμε έχουμε χάσει σχεδόν τα πάντα, αν χάσουμε και την ανθρωπιά μας και την κατανόηση των προβλημάτων των συνΑΝΘΡΩΠΩΝ μας, έχουμε αποτύχει σαν άνθρωποι και σαν έθνος.

Βασίλης Τσιάρας (Η παραπάνω παράβαση βεβαιώθηκε από το Λιμ. Σταθμό του Πόρτο Λάγους, Ν.Ξάνθης).

Η μόνη απάντηση που μπορώ να δώσω είναι αυτή:

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
ΠΔ 373/85 Οπως εχει τροποποιηθεί
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Hellenic Coast Guard :: Ενότητες :: Αλιεία :: Ερασιτεχνική Αλιεία :: Νομοθεσία- Βοηθήματα-
Μετάβαση σε: