ΑρχικήΑρχική  ΦόρουμΦόρουμ  Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
Σημαντικό -- Exclamation ΠΡΟΦΙΛ

Μοιραστείτε | 
 

 Σήμανση Αλιευτικών Εργαλείων

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Σήμανση Αλιευτικών Εργαλείων   Κυρ 22 Ιουλ 2012 - 22:44

ΚΑΝ(ΕΚ) 1224/2009

Άρθρο 8

Σήμανση των αλιευτικών εργαλείων

1. Ο πλοίαρχος αλιευτικού σκάφους τηρεί τους όρους και τους περιορισμούς σχετικά με τη σήμανση και τα αναγνωριστικά στοιχεία των αλιευτικών σκαφών και των εργαλείων τους.

2. Λεπτομερείς κανόνες σχετικά με τη σήμανση και τα αναγνωριστικά στοιχεία των αλιευτικών σκαφών και των εργαλείων τους θεσπίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 119.

ΚΑΝ (ΕΚ) 404/2011

Σήμανση και αναγνωριστικά στοιχεία αλιευτικών εργαλείων και λέμβων

Άρθρο 8

Σήμανση λέμβων και διατάξεων συγκέντρωσης

Όλοι οι λέμβοι επί αλιευτικού σκάφους της ΕΕ και οι διατάξεις συγκέντρωσης ιχθύων φέρουν σήμανση με τα εξωτερικά γράμματα και τους αριθμούς νηολόγησης επί του αλιευτικού σκάφους της ΕΕ στο οποίο ανήκουν.

Άρθρο 9

Γενικοί κανόνες για αδρανή εργαλεία και δοκότρατες

1. Οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στα άρθρα 9 έως 12 του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται στα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ που αλιεύουν σε ύδατα της ΕΕ και οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στα άρθρα 13 έως 17 του παρόντος κανονισμού ισχύουν για αλιευτικά σκάφη της ΕΕ που αλιεύουν σε ύδατα της ΕΕ πέραν των 12 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή βάσης των παράκτιων κρατών μελών.

2. Όπως ορίζεται στην παράγραφο 1, στα ύδατα της ΕΕ απαγορεύεται η πραγματοποίηση αλιευτικών δραστηριοτήτων με αδρανή εργαλεία, σημαντήρες και δοκότρατες που δεν φέρουν σήμανση ούτε αναγνωριστικά στοιχεία σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 10 έως 17 του παρόντος κανονισμού.

3. Όπως ορίζεται στην παράγραφο 1, απαγορεύεται στα σκάφη που βρίσκονται σε ύδατα της ΕΕ να φέρουν επ’ αυτών:

α) δοκούς πέλματος κάθε διάταξης δοκότρατας στις οποίες δεν αναγράφονται εξωτερικά τα γράμματα και οι αριθμοί σύμφωνα με το άρθρο 10 του παρόντος κανονισμού·

β) αδρανή εργαλεία τα οποία δεν φέρουν σήμανση σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού·

γ) σημαντήρες οι οποίοι δεν φέρουν σήμανση σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 10

Κανόνες για τις δοκότρατες

Ο πλοίαρχος αλιευτικού σκάφους της ΕΕ ή ο εκπρόσωπός του, διασφαλίζει ότι κάθε συναρμοσμένη δοκότρατα που μεταφέρεται επί του σκάφους, ή χρησιμοποιείται για σκοπούς αλιείας, αναγράφει σαφώς επί της δοκού και επί του πέλματος κάθε διάταξης δοκότρατας τα εξωτερικά γράμματα και αριθμούς νηολόγησης αυτού του σκάφους.

Άρθρο 11

Κανόνες για τα αδρανή εργαλεία

1. Ο πλοίαρχος αλιευτικού σκάφους της ΕΕ ή ο εκπρόσωπός του, διασφαλίζει ότι κάθε αδρανές εργαλείο που μεταφέρεται επί του σκάφους ή χρησιμοποιείται για σκοπούς αλιείας φέρει σαφή σήμανση και αναγνωριστικά στοιχεία σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

2. Σε κάθε αδρανές εργαλείο που χρησιμοποιείται για σκοπούς αλιείας αναγράφονται επί μονίμου βάσεως τα εξωτερικά γράμματα και οι αριθμοί νηολόγησης που αναγράφονται στο κύτος του αλιευτικού σκάφους στο οποίο ανήκει:

α) για τα δίχτυα, επί πινακίδας η οποία είναι προσαρτημένη στην άνω πρώτη σειρά·

β) για τα αγκίστρια και τα παραγάδια, επί πινακίδας στο σημείο επαφής με τον σημαντήρα πρόσδεσης·

γ) για τους κιούρτους και τις ιχθυοπαγίδες, επί πινακίδας η οποία είναι προσαρτημένη στο κάτω γραντί·

δ) για αδρανές εργαλείο το οποίο εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο από ένα ναυτικό μίλι, επί πινακίδων οι οποίες είναι προσαρτημένες σύμφωνα με το στοιχείο α), β) και γ) σε τακτικά διαστήματα που δεν υπερβαίνουν το ένα ναυτικό μίλι, έτσι ώστε να μην αφήνεται χωρίς σήμανση κανένα τμήμα του αδρανούς εργαλείου που εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο του ενός ναυτικού μιλίου.

Άρθρο 12

Κανόνες για τις πινακίδες

1. Κάθε πινακίδα πρέπει:

α) να είναι κατασκευασμένη από ανθεκτικό υλικό·

β) να είναι προσαρμοσμένη ασφαλώς επί του αλιευτικού εργαλείου·

γ) να έχει πλάτος 65 τουλάχιστον χιλιοστομέτρων·

δ) να έχει μήκος 75 τουλάχιστον χιλιοστομέτρων.

2. Η πινακίδα, δεν πρέπει να είναι αφαιρούμενη, να σβήνεται, να αλλοιώνεται, να είναι δυσανάγνωστη, να καλύπτεται ή να κρύπτεται.

Άρθρο 13

Σημαντήρες

1. Ο πλοίαρχος αλιευτικού σκάφους της ΕΕ ή ο εκπρόσωπός του, διασφαλίζει την πρόσδεση, σε κάθε αδρανές εργαλείο που χρησιμοποιείται για σκοπούς αλιείας, δύο ακραίων σημαντήρων και ενδιάμεσων σημαντήρων, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι σύμφωνα με το παράρτημα IV, και οι οποίοι τοποθετούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου.

2. Σε κάθε ακραίο σημαντήρα και ενδιάμεσο σημαντήρα αναγράφονται τα εξωτερικά γράμματα και οι αριθμοί νηολόγησης που εμφαίνονται στο κύτος του αλιευτικού σκάφους της ΕΕ στο οποίο ανήκουν και το οποίο έχει τοποθετήσει τους εν λόγω σημαντήρες ως εξής:

α) τα γράμματα και οι αριθμοί αναγράφονται όσο το δυνατόν υψηλότερα πάνω από την επιφάνεια του ύδατος έτσι ώστε να είναι ευδιάκριτα·

β) το χρώμα τους πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με την επιφάνεια στην οποία εμφανίζονται.

3. Τα γράμματα και οι αριθμοί που αναγράφονται επί του σημαντήρα, δεν πρέπει να σβήνονται, να αλλοιώνονται ή να αφήνονται να καθίστανται δυσανάγνωστοι.

Άρθρο 14

Κανόνες για τα σχοινιά

1. Τα σχοινιά που συνδέουν τους σημαντήρες με το αδρανές εργαλείο είναι από βυθιζόμενο υλικό ή φέρουν βαρίδια.

2. Τα σχοινιά που συνδέουν τους ακραίους σημαντήρες με κάθε αλιευτικό εργαλείο είναι προσδεδεμένα στα άκρα του εν λόγω εργαλείου.

Άρθρο 15

Κανόνες για τους ακραίους σημαντήρες

1. Οι ακραίοι σημαντήρες τοποθετούνται κατά τρόπο ώστε να είναι δυνατός οποιαδήποτε στιγμή ο καθορισμός του κάθε άκρου του αλιευτικού εργαλείου.

2. Ο ιστός κάθε ακραίου σημαντήρα έχει ύψος 1 τουλάχιστον μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το οποίο μετράται από την κορυφή του πλωτήρα.

3. Οι ακραίοι σημαντήρες είναι χρωματισμένοι, αποκλειομένου ωστόσο του κόκκινου ή πράσινου χρώματος.

4. Κάθε ακραίος σημαντήρας διαθέτει:

α) μια ή δύο ορθογώνιες σημαίες· στην περίπτωση που απαιτούνται δύο σημαίες στον ίδιο σημαντήρα, η απόσταση μεταξύ τους είναι τουλάχιστον 20 εκατοστόμετρα· οι σημαίες που δείχνουν τα άκρα του ιδίου αλιευτικού εργαλείου είναι του ιδίου χρώματος, αποκλειομένου του λευκού χρώματος, και του ιδίου μεγέθους·

β) έναν ή δύο φανούς κίτρινου χρώματος που εκπέμπουν μία αναλαμπή κάθε πέντε δευτερόλεπτα (F1 Y5s), οι οποίοι να είναι ορατοί από απόσταση δύο τουλάχιστον ναυτικών μιλίων.

5. Σε κάθε ακραίο σημαντήρα δυνατόν να τίθεται άνω σήμανση στην κορυφή του σημαντήρα, η οποία φέρει μια ή δύο φωτεινές λωρίδες, αποκλειομένου ωστόσο του κόκκινου και του πράσινου χρώματος, οι οποίες έχουν πλάτος 6 τουλάχιστον εκατοστόμετρα.

Άρθρο 16

Κανόνες για την προσαρμογή ακραίων σημαντήρων

1. Οι ακραίοι σημαντήρες είναι προσαρμοσμένοι στο αδρανές αλιευτικό εργαλείο ως εξής:

α) ο σημαντήρας του δυτικού τομέα (δηλαδή από τον νότο προς δυσμάς έως και βόρεια) φέρει δύο σημαίες, δύο ριγωτές φωτεινές λωρίδες, δύο φανούς και μία πινακίδα σύμφωνα με το άρθρο 12 του παρόντος κανονισμού·

β) ο σημαντήρας του ανατολικού τομέα (δηλαδή από τον βορρά προς ανατολάς έως και νότια) φέρει μία σημαία, μία ριγωτή φωτεινή ταινία, ένα φανό και μία πινακίδα σύμφωνα με το άρθρο 12 του παρόντος κανονισμού·

2. Στην πινακίδα αναγράφονται τα στοιχεία που προβλέπονται στο άρθρο 13 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 17

Ενδιάμεσοι σημαντήρες

1. Οι ενδιάμεσοι σημαντήρες είναι προσαρμοσμένοι σε αδρανή εργαλεία τα οποία εκτείνονται σε απόσταση μεγαλύτερη των πέντε ναυτικών μιλίων.

α) ενδιάμεσοι σημαντήρες τοποθετούνται σε αποστάσεις μέχρι πέντε ναυτικών μιλίων έτσι ώστε να μην αφήνεται χωρίς σήμανση κανένα τμήμα του εργαλείου το οποίο εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των πέντε ναυτικών μιλίων·

β) ενδιάμεσοι σημαντήρες φέρουν φανό κίτρινου χώματος που εκπέμπει μία αναλαμπή κάθε πέντε δευτερόλεπτα (F1 Y 5s) και που είναι ορατή από απόσταση δύο τουλάχιστον ναυτικών μιλίων. Έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τους ακραίους σημαντήρες του ανατολικού τομέα, εκτός του χρώματος της σημαίας το οποίο είναι λευκό.

2. Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, στην Βαλτική Θάλασσα οι ενδιάμεσοι σημαντήρες προσαρμόζονται σε αδρανές εργαλείο το οποίο εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο του ενός ναυτικού μιλίου. Ενδιάμεσοι σημαντήρες τοποθετούνται σε αποστάσεις μέχρι ενός ναυτικού μιλίου έτσι ώστε να μην αφήνεται χωρίς σήμανση κανένα τμήμα του εργαλείου το οποίο εκτείνεται σε μήκος ενός ναυτικού μιλίου και άνω.

Οι ενδιάμεσοι σημαντήρες διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνα που διαθέτουν οι ακραίοι σημαντήρες στον ανατολικό τομέα, εκτός από τα ακόλουθα:

α) οι σημαίες είναι άσπρου χρώματος·

β) κάθε πέμπτος ενδιάμεσος σημαντήρας είναι εξοπλισμένος με ανακλαστήρα ραντάρ ο οποίος εκπέμπει σήμα αντήχησης σε απόσταση δύο τουλάχιστον ναυτικών μιλίων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙV

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Σήμανση Αλιευτικών Εργαλείων
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Hellenic Coast Guard :: Ενότητες :: Αλιεία :: Επαγγελματική Αλιεία :: Νομοθεσία-Βοηθήματα-
Μετάβαση σε: