ΑρχικήΑρχική  ΦόρουμΦόρουμ  Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
Σημαντικό -- Exclamation ΠΡΟΦΙΛ

Μοιραστείτε | 
 

 Κολιός SCOMBER JAPONICUS

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Κολιός SCOMBER JAPONICUS   Παρ 27 Ιουλ 2012 - 4:51

Κολιός SCOMBER JAPONICUS

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά: Πρώτο ραχιαίο πτερύγιο με 7-10 σκληρές ακτίνες. Παρουσία νηκτικής κύστης. Μεσοδιάστημα των δύο ραχιαίων πτερυγίων ίσο με το μήκος της βάσης του πρώτου ραχιαίου πτερυγίου. Αριθμός σπονδύλων 31. Ανάμεσα στα μάτια και στη μετωπική θέση, υπάρχει διάφανη επιφάνεια στην οποία διακρίνονται τα οπτικά νεύρα. Χρώμα στη ράχη μπλε-πρασινωπό, με σκοτεινόχρωμες ραβδώσεις ελικοειδείς (ζιγκ-ζαγκ), όχι και τόσο τονισμένες και με ακαθόριστα τα όριά τους. Πλευρά και κοιλιά, κίτρινα, ασημένια με πολυάριθμες λαδί κηλίδες (η κηλίδα που σχηματίζει μία σταγόνα λάδι που πέφτει πάνω σε άσπρο χαρτί). Μάτια πολύ μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα του σκουμπριού. Από 5-6 ψευδοπτερύγια πίσω από τον δεύτερο ραχιαίο και το εδρικό πτερύγιο. Το μήκος του φτάνει μέχρι 30 cm και το βάρος του 0,80-1,00 Kgr.

Βιότοπος: Επιπελαγικό, κοπαδιάρικο, μεταναστευτικό ψάρι, που το συναντάμε στα μεσόνερα και σε βάθη μέχρι 250-300 μ. Εμφανίζεται για πρώτη φορά στις ακτές μας την άνοιξη για να γεννήσει και μετά το φθινόπωρο. Τις εποχές αυτές είναι καθαρά αφρόψαρο. Με τα πρώτα κρύα του χειμώνα αποσύρεται σε βαθύτερα νερά. Τρέφεται με μικρά πελαγικά ψάρια της οικογένειας Clupeidae (σαρδέλες, κέπες, παπαλίνα κλπ) και ασπόνδυλα. Αναπαράγεται από την Άνοιξη έως τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού. Ψαρεύεται βασικά με τα γρι-γρι. Οι ερασιτέχνες ψαράδες το ψαρεύουν με αγκίστρι ιρλανδικό (επικασσιτερωμένο) και δόλωμα άσπρο κρέας σκουμπριού ή τεχνητή μύγα. Με τα τσαπαρί πιάνονται αξιόλογες ποσότητες από το Σεπτέμβριο ως το Νοέμβριο σε μερικές εκατοντάδες μέτρα από την ακτή, σε διάφορα βάθη, αλλά πάντοτε μεγάλα.
Ο κολιός είναι άριστο δόλωμα, ανθεκτικό και ελκυστικό για τα τοννιδή και χρησιμοποιείται επίσης με αυτό τον τρόπο στα παραγάδια επιφανείας .

Γεωγραφική εξάπλωση: Ατλαντικός, από τα Κανάρια νησιά μέχρι τον κόλπο της Γασκώνης, μεμονωμένα μέχρι τις ακτές της Ιρλανδίας και του Βελγίου, Μεσόγειος, ελληνικές θάλασσες και νότιο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Είναι λιγότερο διαδομένος γεωγραφικά από το κοινό σκουμπρί. Το συναντάμε πιο συχνά στην Μαύρη Θάλασσα και στην Προποντίδα, σε πολύ μεγάλα κοπάδια, που περνούν κατά καιρούς από τις ελληνικές θάλασσες.

Τεχνολογικά στοιχεία: Έχει νόστιμο κρέας, ποιοτικά, σχετικά κατώτερο από το αντίστοιχο του κοινού σκουμπριού. Για το λόγο αυτό και η εμπορική του αξία, για ψάρια του ίδιου μεγέθους είναι μικρότερη από την αντίστοιχη του σκουμπριού. Ποιοτικά είναι καλύτερα τα ψάρια που ψαρεύονται από τον Αύγουστο μέχρι το Σεπτέμβριο. Καταναλώνεται νωπό, αλίπαστο, ξηρό, καπνιστό, κατεψυγμένο και κονσερβοποιημένο.

_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Κολιός SCOMBER JAPONICUS
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Hellenic Coast Guard :: Ενότητες :: Αλιεία :: Τα ψάρια μας-
Μετάβαση σε: