Hellenic Coast Guard
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.



 
ΑρχικήΑρχική  ΦόρουμΦόρουμ  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
Σημαντικό -- Exclamation ΠΡΟΦΙΛ

 

 Λίτσα (Όλα τα είδη)

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
Fisherman


Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Λίτσα (Όλα τα είδη) Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Λίτσα (Όλα τα είδη)   Λίτσα (Όλα τα είδη) Icon_minitimeΠαρ 27 Ιουλ 2012 - 6:16

ΛΙΤΣΑ

Με την ελληνική νομοθεσία λίτσα είναι γνωστά τρία είδη της οικογένειας Carangidae των ελληνικών θαλασσών τα οποία ανήκουν σε τρία διαφορετικά γένη. Είναι ψάρια που ζουν κοντά στις ακτές, το καλοκαίρι, σε μικρά κοπάδια, κολυμπούν με μεγάλη ταχύτητα και παρουσιάζουν πολύ μεγάλη και γενναία άμυνα όταν πιαστούν στο αγκίστρι. Οι ακτίνες του πρώτου ραχιαίου πτερυγίου είναι ενωμένες με μία μεμβράνη στα νεαρά ψάρια, ενώ είναι ανεξάρτητες στα ενήλικα. Η πρώτη σκληρή και μυτερή ακτίνα που βρίσκεται μπροστά από το πρώτο ραχιαίο πτερύγιο έχει την τάση να εξαφανίζεται με την πάροδο της ηλικίας. Ψαρεύονται με συρτή, δίχτυα και αγκίστρια. Έχουν κρέας πολύ εύγεστο. Προσαρμόζονται εύκολα στα ενυδρεία.

1. ΛΙΤΣΑ - Τrachinotus ovatus

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά: Το πίσω άκρο των πάνω χειλιών βρίσκεται κάτω ή μπροστά από τη μέση του ματιού. 3-6 σκοτεινόχρωμες κηλίδες στα πλευρά (μερικές φορές δυσδιάκριτες). Πάνω τμήματα του ραχιαίου και του εδρικού πτερυγίου με προφίλ τριγωνικό. Δόντια μικρά και στις δύο σιαγόνες, σε στενή σειρά μπροστά και κωνοειδή πίσω. Οι βάσεις των μαλακών τμημάτων του ραχιαίου και εδρικού είναι ίσου μήκους περίπου. Πλευρικά πτερύγια μεγαλύτερα από τα κοιλιακά. Πλάγια γραμμή καμπυλωτή πάνα από τα πλευρικά πτερύγια και ευθεία στο υπόλοιπο τμήμα της. Απουσία ραβδώσεων στον ουραίο μίσχο καθώς και οπλισμένων λεπιών (πλακών).

Βιότοπος: Παράκτιο ψάρι που ζει σε μικρά κοπάδια, στις περιοχές της υφαλοκρηπίδας και σε αμμώδεις θάλασσες.

Γεωγραφική εξάπλωση: Τροπικός Ατλαντικός, μέχρι τον κόλπο της Γασκώνης, Μεσόγειος, Ελληνικές θάλασσες, Μαύρη θάλασσα.

Τεχνολογικά στοιχεία: Το κρέας της είναι άσπρο και εύγεστο.

2. ΛΙΤΣΑ – Lichia amia

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά: Το πίσω άκρο των πάνω χειλιών βρίσκεται κάτω ή πίσω από το πίσω άκρο του ματιού. Απουσία σκοτεινόχρωμων κηλίδων στα πλευρά. Πάνω τμήματα του ραχιαίου και του εδρικού πτερυγίου με προφίλ δρεπανόμορφο. Πλάγια γραμμή σκοτεινόχρωμη σε σχήμα S τονισμένο εμπρός. Σιαγόνες οπλισμένες με πολλές σειρές μικρών δοντιών. 19-21 μαλακές ακτίνες, στο δεύτερο ραχιαίο πτερύγιο. Οι βάσεις των μαλακών τμημάτων του ραχιαίου κι εδρικού είναι ίσου μήκους περίπου. Απουσία ραβδώσεων στον ουραίο μίσχο. Λέπια μικρά ωοειδή έως ισχυρά βελοειδή στο στήθος. Χρώμα γκρίζο – μαργαριταρένιο, περισσότερο ή λιγότερο πρασινωπό στη ράχη κι ασημένιο, άσπρο, κάτω από την πλάγια γραμμή. Οι λοβοί των πτερυγίων είναι στοτεινόχρωμοι, ενώ το υπόλοιπο τμήμα τους, έχει χρώμα ωχρό καφετί. Μήκος μέχρι και 2,00 μέτρα και βάρος 50 Kgr.

Βιότοπος: Παράκτιο ψάρι των ρηχών σχετικά νερών, τουλάχιστον μέχρι βάθος 50 μ. Βρίσκεται και σε υφάλμυρα νερά. Τρέφεται με ψάρια.
Γεωγραφική εξάπλωση: Τροπικός Ατλαντικός, μέχρι τον κόλπο της Γασκώνης, Μεσόγειος, Ελληνικές θάλασσες, Μαύρη θάλασσα. Ψαρεύεται με δίχτυα, καλάμι και συρτή. Κυνηγά τα άλλα ψάρια και κάνει ζημιές στα ιχθυοτροφεία.

Τεχνολογικά στοιχεία: Τα κρέας της είναι άσπρο και εύγεστο.


3. ΛΙΤΣΑ – Campogramma glaykos

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]


Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά:
Το πίσω άκρο των πάνω χειλιών βρίσκεται κάτω ή πίσω από το πίσω άκρο του ματιού. Απουσία σκοτεινόχρωμων κηλίδων στα πλευρά. Πάνω τμήματα του ραχιαίου και του εδρικού πτερυγίου με προφίλ δρεπανόμορφο. Πλάγια γραμμή ελαφρά καμπύλη στο μπροστινό της τμήμα. Σιαγόνες οπλισμένες με μία μόνο σειρά δοντιών (μεγάλοι κυνόδοντες). 29-31 μαλακές ακτίνες στο δεύτερο ραχιαίο πτερύγιο. Η βάση του μαλακού τμήματος του εδρικού πτερυγίου είναι ελαφρά μικρότερη από τη βάση του μαλακού τμήματος του ραχιαίου πτερυγίου. Πλευρικά πτερύγια μακρύτερα από τα κοιλιακά. Απουσία ραβδώσεων στον ουραίο μίσχο. Χρώμα στη ράχη γκρίζο-πρασινωπό, που χωρίζεται από την ασημένια κοιλιά με μία γραμμή κροσσωτή, η οποία εξασθενεί με την πάροδο της ηλικίας. Στα πλευρά υπάρχει συχνά, μια ρόδινη απόχρωση. Πτερύγια γκριζωπά. Ουρά έντονη διχαλωτή.

Βιότοπος: Τα ενήλικα είναι πελαγικά ή επιβενθικά, βασικά σε ρηχά νερά, βάθους 15-30 μ.

Γεωγραφική εξάπλωση: Τροπικός Ατλαντικός, μέχρι τον κόλπο της Γασκώνης. Κοπάδια μεταναστευτικά συναντώνται μέχρι και την Μεγάλη Βρετανία, Μεσόγειος, ελληνικές θάλασσες.

Τεχνολογικά στοιχεία:
Τα κρέας της είναι άσπρο και εύγεστο.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Λίτσα (Όλα τα είδη)
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Λαπίνα (Όλα τα είδη)
» Χελιδονόψαρο (Όλα τα είδη)
» Μπακαλιαρος (Όλα τα είδη)
» Παλαμίδα (Δύο είδη)
» Πεσκανδρίτσα (Δύο είδη)

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Hellenic Coast Guard :: Ενότητες :: Αλιεία :: Τα ψάρια μας-
Μετάβαση σε: