Μουρμούρα Lithognathus Mormyrous
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά: Σώμα αρκετά επίμηκες, πιεσμένο από τα πλάγια, ελαφρά ωοειδές. Πάνω προφίλ του κεφαλιού καμπύλο. Κεφάλι ισχυρό, επίμηκες με ρύγχος μυτερό. Στόμα προεκτεινόμενο. Πίσω ρουθούνι με λοξή σχισμή ακριβώς απέναντι από τα μάτια. Προεπικαλυμματικό μεγάλο και χωρίς λέπια. Μάγουλα και βραγχιοκάλυμμα με λέπια. Σε κάθε σιαγόνα υπάρχουν μικρά δόντια σε ταινία μπροστά, που ακολουθούνται από πολλές σειρές τραπεζιτών (3-6 στην πάνω και 2-4 στην κάτω σιαγόνα).
Βραγχιάκανθες 23-38 (14-17 κάτω και 9-11 πάνω) στο πρώτο βραγχιακό τόξο. Πλάγια γραμμή σε όλο το μήκος του σώματος, με 59-65 λέπια. Τα πλευρικά πτερύγια είναι κοντά και τελειώνουν πριν από την έδρα. Χρώμα ασημένιο – γκριζωπό, σκοτεινότερο στη ράχη. 12 έως 15 σκοτεινόχρωμες κάθετες στενές ταινίες. Οι περιοχές ανάμεσα στα μάτια και στο ρύγχος είναι σκοτεινόχρωμες. Ραχιαίο και εδρικό πτερύγιο γενικά, καστανόχρωμο. Τα άλλα πτερύγια είναι ανοιχτόχρωμα. Το μήκος της φτάνει έως 50 cm.
Βιότοπος: Κοπαδιάρικο ψάρι των παράκτιων περιοχών με βυθούς αμμώδεις ή αμμολασπώδεις, μαύρες φυκιάδες, φτάνε σε βάθος τα 50 μ. στην Δυτ. Μεσόγειο, τα 80 μ. στην Ανατ. Μεσόγειο και 150 μ. στον Ατλαντικό. Περιστασιακά μπαίνει και σε υφάλμυρα νερά (λιμνοθάλασσες). Είναι σαρκοφάγο ψάρι. Τρέφεται με μαλακόστρακα, μαλάκια, εχινόδερμα, σκουλήκια κ.α. Σχηματίζουν αραιά κοπάδια από μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες ψάρια, τα οποία από τις μετακινήσεις τους για την αναζήτηση της τροφής, πυκνώνουν. Παραμένουν πάντοτε κοντά στην ακτή.
Για να βρουν την τροφή τους σκάβουν την άμμο ή λάσπη ή φυκιάδα με το σώμα τους τοποθετημένο οριζόντια. Εισχωρούν στη συνέχεια μέσα στο βυθό μέχρι τα μάτια τους, παίρνοντας τελικά κάθετη στάση με το κεφάλι προς τα κάτω.
Ψαρεύεται τη νύχτα με πεταχτάρι από τη στεριά και από τη βάρκα με ψιλό παραγάδι ή καθετή, μανωμένα δίχτυα και τράτες. Την ημέρα, όταν είναι κάπως θολά τα νερά μπορεί να πιαστεί με αγκίστρι δολωμένο με σκουλήκι ή καραβίδα. Αναπαράγεται την άνοιξη και το καλοκαίρι, αφού συμπληρώσει τα δύο χρόνια και όταν το μήκος της είναι 14 cm.
Γεωγραφική εξάπλωση: Ανατ. Ατλαντικός, από το Μαρόκο, μέχρι τον κόλπο της Γασκώνης, Μεσόγειος, ελληνικές θάλασσες, Ερυθρά θάλασσα και Νοτιοδυτικός Ινδικός Ωκεανός. Απουσιάζει από τη Μαύρη θάλασσα.
Τεχνολογικά στοιχεία: Κρέας άσπρο, εξαιρετικής ποιότητας. Καταναλώνεται νωπή και κατεψυγμένη.