ΑρχικήΑρχική  ΦόρουμΦόρουμ  Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
Σημαντικό -- Exclamation ΠΡΟΦΙΛ

Μοιραστείτε | 
 

 Σάλπα Sarpa salpa

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Σάλπα Sarpa salpa   Παρ 27 Ιουλ 2012 - 15:01

Σάλπα Sarpa salpa

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Σώμα επίμηκες, κεφάλι κοντό, ρύγχος αμβλύ και στόμα μικρό. Η πάνω σιαγόνα προεξέχει ελαφρά. Λέπια πάνω στο μάγουλο και στο βραγχιοκάλυμμα. Κοπτήρες στην πάνω σιαγόνα με χείλη που φέρουν τοξοειδής εγκοπές και στην κάτω σιαγόνα με μία μόνο μύτη τριγωνικοί. Οι ρίζες όλων των κοπτήρων είναι ορατές στο εσωτερικό του στόματος. 70-80 λέπια στην πλάγια γραμμή. Πλευρικά πτερύγια κοντά, που τελειώνουν πριν από την έδρα. Χρώμα γκρι γαλάζιο. Έχει 10-11 επιμήκεις, χρυσοκίτρινες γραμμές, πολύ καλά τονισμένες, παράλληλες προς τις σειρές των λεπιών. Πλάγια γραμμή σκοτεινόχρωμη. Μάτια κίτρινα. Μία μαύρη κηλίδα στο πάνω μέρος της βάσης του πλευρικού πτερυγίου. Ουραίο πτερύγιο γκρίζο σκοτεινό. Τα υπόλοιπα πτερύγια ανοιχτόχρωμα.

Βιότοπος: Παράκτιες περιοχές με βυθούς βραχώδεις φυκιωμένους, αμμώδεις και λασπώδεις, μέχρι βάθη 70 μ. Είναι κοπαδιάρικο ψάρι. Τα νεαρά ψάρια συχνάζουν σε πολύ ρηχά νερά. Δεν τα συναντάμε σε πιο βαθιά νερά από 15 μ. Τα κοπάδια της σάλπας συνοδεύονται συχνά από άλλα κοπαδιάρικα ψάρια, όπως γόπες και μαγιάτικα. Είναι παμφάγο ψάρι. Τα νεαρά ψάρια είναι βασικά σαρκοφάγα, τρέφονται με μαλακόστρακα, ενώ τα ενήλικα είναι αποκλειστικά φυτοφάγα. Αναπαράγονται βασικά σε δύο περιόδους, την άνοιξη και το φθινόπωρο, ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού. Είναι ερμαφρόδιτο πρωτανδρικό ψάρι. Ψαρεύεται με δίχτυα, κιούρτους και από τους ερασιτέχνες ψαράδες με καλαμίδι, δολωμένο με ζυμάρι.

Γεωγραφική εξάπλωση: Τροπικός Ατλαντικός μέχρι τον κόλπο της Γασκώνης και την Ολλανδία (σπανίζει). Είναι πολύ κοινή στη Μεσόγειο και στις ελληνικές θάλασσες, Κονγκό, Ν. Αφρική.

Τεχνολογικά στοιχεία: Κρέας άσπρο, τρυφερό όχι και τόσο εύγευστο. Καταναλώνεται νωπή ή κατεψυγμένη. Μερικές φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η βρώση των ψαριών που έχουν διατραφεί με φύκια του γένους Caulepra, προκαλεί φαινόμενα τροφικής δηλητηρίαση.


_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Σάλπα Sarpa salpa
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Hellenic Coast Guard :: Ενότητες :: Αλιεία :: Τα ψάρια μας-
Μετάβαση σε: