Hellenic Coast Guard
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.



 
ΑρχικήΑρχική  ΦόρουμΦόρουμ  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
Σημαντικό -- Exclamation ΠΡΟΦΙΛ

 

 Σαρδέλα Sardina pilchardus

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
Fisherman


Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Σαρδέλα Sardina pilchardus Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Σαρδέλα Sardina pilchardus   Σαρδέλα Sardina pilchardus Icon_minitimeΠαρ 27 Ιουλ 2012 - 15:19

Σαρδέλα Sardina pilchardus

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά: Σώμα επίμηκες, υποκυλινδρικό με κοιλιά και καρίνα οδοντωτή. Προγναθισμός της κάτω γνάθου. Βραγχιοκάλυμμα με 3-5 ραβδώσεις, σε μορφή βεντάλιας. Κοιλιακά πτερύγια στη μέση του ραχιαίου ή πιο πίσω. 30 λέπια πάνω στην πλάγια γραμμή. Τα λέπια της αποσπώνται πολύ εύκολα και είναι ανομοιόμορφα στο μέγεθος, με αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα να καλύπτουν τα μικρότερα. Υπάρχουν 2-3 λέπια στη βάση του πτερυγίου της ουράς Ο συνολικός αριθμός των λεπιών είναι 60, από τα οποία μόνον 26-30 είναι μεγάλα και ορατά. Ο αριθμός των σπονδύλων της σαρδέλας αποτελεί βασικό βιομετρικό στοιχείο και κυμαίνεται μεταξύ 49 και 53.
Χρώμα στη ράχη γαλάζιο ή πρασινωπό. Τα πλευρά διατρέχονται από μια επιμήκη ταινία μπλε και μερικές φορές από μία σειρά μικρών μαύρων κηλίδων που θυμίζουν σαρδελομάνες και αλόζες. Η κοιλιά είναι ασημένια. Αναπαράγεται στις ακτές σε βάθη 20-25 μ. και στην ανοιχτή θάλασσα μέχρι 100 μ., τον Απρίλη στις περιοχές της Μάγχης, τον Ιούνιο με Αύγουστο στη Βόρεια θάλασσα και στη Μαύρη θάλασσα, τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο στις Ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου. Το μήκος της φτάνει μέχρι 25 cm. Συνήθως 15-20 cm.

Βιότοπος: Ψευδομεταναστευτικό, στενόθερμο και στενύαλο κοπαδιάρικο ψάρι. Αναζητά τα θερμά και αλμυρά θαλασσινά νερά. Παράκτιο και πελαγικό, το συναντάμε σε βάθη από 25-55 μ. τη ημέρα και 15-35 μ. τη νύχτα. Τρέφεται βασικά με πλαγκτονικά μαλακόστρακα καθώς και με άλλα είδη ζωοπλαγκτόν. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη της σαρδέλας παρατηρείται κυρίως σε νερά αλμυρότητας 33 % έως 38 %.
Από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές του χειμώνα ζει κοντά στις ακτές, όπου και αλιεύετε εντατικά, με κυκλικά δίχτυα και απλάδια. Γεννά πολυάριθμα αυγά όλη τη διάρκεια του έτους. Για την ωοτοκία της προτιμά νερά πλούσια σε πλαγκτονικές ουσίες και θερμοκρασίες 18-20ο C. Το μέγεθος της σαρδέλας εξαρτάται βασικά από την ηλικία του ψαριού και την αφθονία ή όχι του πλαγκτόν:

Ηλικία σαρδέλας σε χρόνια Μέσο μήκος ψαριού σε χιλιοστά
1 100-200
2 120-135
3 135-145
4 145-152
5 153-165
6 165-175
7 175-185
8 185-195


Γεωγραφική εξάπλωση: Ατλαντικός, από τη Σενεγάλη μέχρι τη Νορβηγία, Μεσόγειος, Αδριατική, ελληνικές θάλασσες. Δεν απαντά στη Βαλτική θάλασσα. Στις βόρειες θάλασσες σπανίζει.

Η σαρδέλα της Μεσογείου είναι μικρότερη σε μέγεθος, αναπτύσσεται βραδύτερα, ωριμάζει γενετικά νωρίτερα και ζει λιγότερα χρόνια, από την αντίστοιχη σαρδέλα του Ατλαντικού. Πρέπει ακόμη να τονίσουμε μια ακόμη διαφορά: η σαρδέλα της Μεσογείου είναι γευστικότερη από την αντίστοιχη του Ατλαντικού.
Στον Ατλαντικό ψαρεύονται ψάρια μεγάλης ηλικίας (6-7 ετών), ενώ στη Μεσόγειο μικρής σχετικά ηλικίας (2-5 ετών).
Γενικά η σαρδέλα ωριμάζει γενετικά και παίρνει μέρος στην αναπαραγωγή για πρώτη φορά, κατά το τέλος της δεύτερης χρονιάς. Η περίοδος αναπαραγωγής των Ελληνικών σαρδελών περιλαμβάνεται ανάμεσα στους μήνες Δεκέμβρη και Απρίλη.
Όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 10-13ο C, οι σαρδέλες απομακρύνονται από τις ακτές και τα αλιευτικά πεδία. Το ίδιο συμβαίνει όταν η θερμοκρασία υπερβεί τους 20-22ο C, οπότε και αποσύρονται στα βαθιά νερά.
Η μεταναστευτική συμπεριφορά της σαρδέλας είναι η εξής: Το χειμώνα απομακρύνονται από τις ακτές και σχηματίζουν τα αναπαραγωγικά σμήνη, στη συνέχεια αναπαραγωγή στην ανοιχτή θάλασσα και μετακίνηση του γόνου και των νεογνών την άνοιξη προς τις ακτές, για τη διατροφή. Το καλοκαίρι κινούνται μεταξύ της ακτής και της ανοικτής θάλασσας, για την αναζήτηση της τροφής. Το φθινόπωρο συγκεντρώνονται σε κοπάδια κοντά στις ακτές και μετά τη γενετική τους ωρίμανση οδεύουν και πάλι στα ανοιχτά και βαθιά νερά, για να πάρουν μέρος στην επόμενη αναπαραγωγή.
Εργασίες ερευνητών απέδειξαν ότι η σαρδέλα διατρέφεται κατά την διάρκεια της μέρας και ελάχιστα ή καθόλου τη νύχτα.
Η αλιεία της σαρδέλας γίνεται με τα γρι-γρί και με δίχτυα απλάδια (σαρδελόδιχτα).

Τεχνολογικά στοιχεία: Η σαρδέλα εμφανίζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Καταναλώνεται νωπή, αλίπαστη, καπνιστή κονσερβαρισμένη, αποξηραμένη κ.λ.π.


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Σαρδέλα Sardina pilchardus
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Hellenic Coast Guard :: Ενότητες :: Αλιεία :: Τα ψάρια μας-
Μετάβαση σε: