Hellenic Coast Guard
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.



 
ΑρχικήΑρχική  ΦόρουμΦόρουμ  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
Σημαντικό -- Exclamation ΠΡΟΦΙΛ

 

 Σαργός (Δύο είδη)

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
Fisherman


Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Σαργός (Δύο είδη) Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Σαργός (Δύο είδη)   Σαργός (Δύο είδη) Icon_minitimeΠαρ 27 Ιουλ 2012 - 15:13

1. Σαργός με χοντρά χείλη – (Ζερβοσπάρος) Diplodus cervinus cervinus

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]


Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά:
Ρύγχος μάλλον κωνικό. Χείλη εξαιρετικά χοντρά. Η πάνω σιαγόνα έχει 10 -12 κοπτήρες. Απουσία μικρών τραπεζιτών πίσω από τους κοπτήρες. Κάτω σιαγόνα με 8 κοπτήρες. Στο πίσω μέρος της κάθε σιαγόνας έχει από 1 – 3 (γενικά 2) σειρές μικρών τραπεζιτών. Πλάγια γραμμή σε όλο το μήκος του σώματος με 51 – 62 λέπια. Χρώμα γκρίζο με ανταύγειες χρυσές. Πέντε μεγάλες κάθετες ταινίες, καφέ – κοκκινωπές, από τις οποίες η Πέμπτη (τελευταία) πάνω στον ουραίο μίσχο. Μια μαύρη περιοχή, ανάμεσα στις οφθαλμικές κοιλότητες, τα μάτια και τα μάγουλα. Μπροστινό τμήμα του ρύγχους, σκοτεινόχρωμο. Μία μικρή κηλίδα στο πάνω μέρος της βάσης των πλευρικών πτερυγίων. Κοιλιακά πτερύγια μαύρα. Τα άλλα πτερύγια είναι γκρίζα με μπορντούρα σκοτεινότερη. Το μήκος του φτάνει μέχρι 55 cm (συνήθως 30 – 35 cm).

Βιότοπος: Παράκτιο, κοπαδιάρικο ψάρι βραχωδών και λασπωδών βυθών σε βάθη από 25 – 300 μ. Είναι παμφάγο (θαλάσσια φυτά, φύκια και μικρά ασπόνδυλα). Αναπαράγεται από Ιανουάριο έως Απρίλιο.

Γεωγραφική εξάπλωση: Ανατολικός Ατλαντικός, από τη Σενεγάλη μέχρι τον κόλπο της Γλασκόβης, Μεσόγειος, ελληνικές θάλασσες. Απουσιάζει από τον κόλπο της Λυών, την Αδριατική και τη Μαύρη θάλασσα. Η παρουσία του στις ελληνικές θάλασσες έχει διαπιστωθεί από αρκετούς ιχθυολόγους.

Τεχνολογικά στοιχεία: Κρέας άσπρο και νόστιμο.


2. Σαργός κοινός Diplodus sargus sargus

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά: Χείλη λεπτά. Σε κάθε σιαγόνα 8 κοπτήρες (σπάνια 10 στην πάνω). Τραπεζίτες στην πάνω σιαγόνα 3 – 4 σειρές και στην κάτω 2 – 3 σειρές. Πλάγια γραμμή σε όλο το μήκος του σώματος με 58 -67 λέπια. Χρώμα γκρι ανοιχτό με ασημένιες ανταύγειες. Πολυάριθμες επιμήκεις, σκοτεινόχρωμες γραμμές περισσότερες ή λιγότερο τονισμένες, κατά μήκος των σειρών των λεπιών καθώς και 8 – 9 σκοτεινόχρωμες κάθετες ταινίες, εναλλασσόμενες σκοτεινές και πιο ανοιχτόχρωμες, οι οποίες εξαφανίζονται προοδευτικά με την πάροδο της ηλικίας. Ουραίο πτερύγιο με παρυφές μαύρες. Ραχιαίο κι εδρικό πτερύγιο, γκριζωπά. Μία μαύρη κηλίδα, με μορφή σέλας, στον ουραίο μίσχο. Μία μαύρη κηλίδα στο πάνω μέρος της βάσης των πλευρικών πτερυγίων. Στα νεαρά ψάρια εμφανίζονται μόνο οι 5 κάθετες σκοτεινόχρωμες ταινίες. Το μήκος του φτάνει τα 40 cm (συνήθως 20-25 cm).

Βιότοπος: Παράκτιο, κοπαδιάρικο ψάρι, σε πέτρινους και αμμώδεις βυθούς από 1 έως 50 μ. βάθος στη Μεσόγειο ενώ στον Ατλαντικό το συναντάμε σε βαθύτερα νερά. Τα νεαρά ψάρια την άνοιξη μπαίνουν σε υφάλμυρα νερά (λιμνοθάλασσες), επιστρέφοντας στη θάλασσα κατά τα τέλη του φθινοπώρου, σε βυθούς με μαύρη φυκιάδα.
Ο σαργός την ημέρα παραμένει κρυμμένος σε κρύπτες των βράχων, ενώ τη νύχτα αναζητά την τροφή του που αποτελείται στα μεν νεαρά ψάρια, μέχρι 10 cm μήκος, από φύκια, σκουλήκια, μικρά μαλάκια, υδρόζωα κλπ., στα δε ενήλικα που είναι σαρκοφάγα, από μαλάκια, μαλακόστρακα, εχινόδεντρα, σκουλήκια κλπ. Στην Ανατολική Μεσόγειο αναπαράγεται τον Ιανουάριο – Μάρτιο και στη Δυτική Μεσόγειο στο Μάρτιο – Ιούνιο. Συναντάμε τόσο γονοχωριστικά όσο και ερμαφρόδιτα ψάρια.
Τα νεαρά ψάρια είναι ώριμα για αναπαραγωγή με τη συμπλήρωση του δευτέρου έτους, οπότε και έχουν μήκος 17 cm περίπου. Ψαρεύεται με δίχτυα, ορμίδι και την νύχτα με καλαμίδι.

Γεωγραφική εξάπλωση: Ακτές του Ατλαντικού από το Βισκαικό κόλπο μέχρι το πράσινο ακρωτήριο, Μεσόγειος, ελληνικές θάλασσες και Μαύρη θάλασσα.

Τεχνολογικά στοιχεία: Έχει κρέας άσπρο, πολύ νόστιμο.





Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Σαργός (Δύο είδη)
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Σμερνα (Δυο είδη)
» Στουργιόνια (Όλα τα είδη)
» Ζαργάνα (Ολα τα είδη)
» Σφυρίδα (Δύο είδη)
» Τζιτζίκι (ΌΛα τα είδη)

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Hellenic Coast Guard :: Ενότητες :: Αλιεία :: Τα ψάρια μας-
Μετάβαση σε: