Σαρδελομάνα (Alosa fallax)
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά: Σώμα μέτρια βαθύ. Κοιλιά έντονα οδοντωτή με 38 περίπου λέπια. Χρώμα μπλε στη ράχη και στα πλευρά ασημένιο έως άσπρο, με 4-6 μαύρες κηλίδες. Το μήκος της φτάνει μέχρι 50 cm και βάρος 2 Kgr. Είναι τυπικό αναδρομικό (ποταμοτόκο) ψάρι. Περνά την περίοδο της ανάπυξής του στη θάλασσα στις περιοχές της υφαλοκρηπίδας. Μετά την αναπαραγωγή οι γεννήτορες συνήθως πεθαίνουν από φυσιολογική εξάντληση (κάθε θηλυκό γεννά 8.000-20.000 αυγά). Περίοδος αναπαραγωγής από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο. Η σαρδελομάνα αναπαράγει μετά τη συμπλήρωση του τρίτου χρόνου της ηλικίας της. Ψαρεύεται με δίχτυα.
Βιότοπος: Πελαγικό, μεταναστευτικό ψάρι, που ανεβαίνει τα ποτάμια για την αναπαραγωγή του. Τρέφεται με ψάρια και άλλα μικρά ασπόνδυλα.
Γεωγραφική εξάπλωση: Μεσόγειος, Αδριατική, Μαρμαράς, Μαύρη θάλασσα (σπανίζει), ελληνικές θάλασσες (Αιγαίο – Ιόνιο) και ποτάμια (Έβρος – Πηνειός – Στρυμόνας).
Τεχνολογικά στοιχεία: Παρά το γεγονός ότι το κρέας της δεν είναι τόσο εύγευστο, αλλά είναι σκληρό και γεμάτο από ελεύθερα αγκάθια, κονσερβοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα. Κονσερβοποιείται με σάλτσα ντομάτας με τη διεθνή ονομασία “Pilchards”.