Σκάρος (Sparisoma cretense)
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά: Σώμα ωοειδές, επίμηκες, πλευρικά πιεσμένο. Ένα ραχιαίο και ένα εδρικό πτερύγιο, με σκληρές και μαλακές ακτίνες. Στόμα σχετικά μικρό. Σιαγόνες σε σχήμα ράμφους του παπαγάλου. Παρουσία φαρυγγικών δοντιών.
Λέπια κυκλοειδή, μεγάλα, που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα και το μεγαλύτερο τμήμα του κεφαλιού. Ρύγχος κωνικό, σχετικά κοντό. Τα χείλη του προεπικαλυμματικού είναι μεμβρανώδη. Αριθμός σπονδύλων 24. Πλάγια γραμμή κομμένη, με 18-19 + 5-7 λέπια. Πάνω στο μά¬γουλο υπάρχει μια σειρά λέπια και στο τμήμα πάνω από την πλάγια γραμμή 2 σειρές.
Διχρωματισμός. Αρσενικό: γκρίζο - καφέ, πορφυρό - καφέ, πιο ανοιχτό στην κοιλιά. Μικρές άσπρες κηλίδες στη ράχη και στα πλευρά. Θηλυκό: γενικά κοκκινωπό, καρμίνιο. Μια μεγάλη κηλίδα καφέ, λουλακί, στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στην αρχή των πλευρών. Μια κίτρινη κηλίδα στο πάνω μέρος του ουραίου μίσχου, που φτάνει στις τελευταίες μαλακές ακτίνες, του ραχιαίου πτερυγίου. Αρσενικό και θηλυκό έχουν επιμήκεις ταινίες, από ασπριδερές κηλίδες στα πλευρά. Τα χρώματα είναι πολύ λαμπερά και όμορφα. Το μήκος του φτάνει μέχρι 50 εκ. και βάρος 2 Κgr.
Βιότοπος: Παράκτιο ψάρι βραχωδών και αμμωδών βυθών μέχρι 30μ. Αναπαράγεται τον Αύγουστο - Οκτώβρη. Τρέφεται βασικά με φύκη και με μικρά ασπόνδυλα.
Είναι γνωστό ψάρι από την αρχαιότητα, που το μνημονεύει και ο Αριστοτέλης - «σκάρος δ' από του σκαίρειν» το όνομα σκάρος προέρχεται από το σκαίρειν, που σημαίνει αναπηδάν. Επίσης στο απόσπασμα 311 •αναφέρει ότι είναι το μόνο από τα ψάρια που μηρυκάζει και ότι τρέφεται από φύκια, τα οποία χρησιμοποιούνται και σαν δόλωμα για το ψάρεμα του.
Ψαρεύεται με δίχτυα και παραγάδια. Οι ερασιτέχνες τον ψαρεύουν με α¬γκίστρια και ψαροντούφεκο.
Γεωγραφική εξάπλωση: Τροπικός Ατλαντικός, Μεσόγειος, ελληνικές θάλασσες, (ιδιαίτερα στην Κρήτη).
Τεχνολογικά στοιχεία: Έχει κρέας άσπρο, και εύγευοτο. Αποτελεί σπεσιαλιτέ της Ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.