Hellenic Coast Guard
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.



 
ΑρχικήΑρχική  ΦόρουμΦόρουμ  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
Σημαντικό -- Exclamation ΠΡΟΦΙΛ

 

 Στουργιόνια (Όλα τα είδη)

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
Fisherman


Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Στουργιόνια (Όλα τα είδη) Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Στουργιόνια (Όλα τα είδη)   Στουργιόνια (Όλα τα είδη) Icon_minitimeΚυρ 5 Αυγ 2012 - 7:09

ΣΤΟΥΡΓΙΟΝΙΑ

Τα στουργιόνια ή οξύρρυγχοι ή μουρούνες είναι ψάρια με μεγάλη εμπορική και τεχνολογική σημασία.
Ζουν στα αλμυρά και στα γλυκά νερά. Είναι αναδρομικά ψάρια,
δηλαδή ψάρια που το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους το περνούν στη θάλασσα και ανεβαίνουν τα ποτάμια για την αναπαραγω¬γή τους.
Την εποχή της ωοτοκίας τους (αρχές της άνοιξης) ανεβαίνουν τα ποτάμια, όπου και γεννούν εκατομμύρια αυγά. Είναι τα μόνα ψάρια του γλυκού νερού της Ευρώπης, που δεν είναι τελεόστεα.
Λόγω του μεγάλου μεγέθους των δεν είναι δυνατόν να περνούν απαρατήρητα από ρηχά ποτάμια ή φράγματα, με αποτέλεσμα να γίνονται αντιληπτά και να ψαρεύονται. Το γεγονός αυτό συντελεί στο συνεχή περιορισμό του αριθμού των.
Οι σπόνδυλοι του σώματος των είναι πολύ ατελείς και ο σκελετός τους αποτελείται σχεδόν ολόκληρος από χόνδρους.
Τα ιχθυολογικά χαρακτηριστικά της οικογένειας των στουργιονιών είναι τα εξής:
• Στόμα στην κάτω πλευρά του κεφαλιού (κοιλιακό), πολύ πίσω από το σημείο του γενιού. Πέντε (5) σειρές οστεοποιημένων πλακών (γανοειδή λέπια), και πτερύγιο της ουράς ισχυρά ετερόκερκο (δηλαδή άνισα τα δύο τμήματα, με το πάνω πολύ μεγαλύτερο).
• Μόνο το κρανίο τους είναι σχηματισμένο από οστέινες πλάκες. Τα λέπια είναι γανοειδή, λαμπερά και διαταγμένα σε πέντε (5) σειρές.
• Μοιάζουν λίγο με τους καρχαρίες, διαφέρουν δε βασικά από την ύπαρξη του βραγχιακού επικαλύμματος. Έχουν ωραίο ατρακτοειδές σχήμα.
• Το ρύγχος τους καταλήγει σε μυτερή άκρη, και το σωληνοειδές, σαν τρομπέτα στόμα τους, είναι πολύ κάτω προς την κοιλιά, χωρίς δόντια. Τα νεαρά άτομα έχουν μικρά τριγωνικά δόντια, όμοια με τα αντίστοιχα του καρχαρία.
• Κάτω από το ρύγχος τους έχουν γένια, που αποτελούν αισθητήρια όργανα, για την ανακάλυψη της τροφής.
• Έχουν πολύ μικρά μάτια και η όραση τους είναι πολύ αδύνατη. Το κρέας τους είναι εξαιρετικά νόστιμο και εύγευστο, θυμίζει το κρέας του μοσχαριού, του χελιού και του αστακού, ταυτόχρονα.
Από τα αυγά τους, που το θηλυκό γεννά αρκετά εκατομμύρια, παρασκευάζεται το ονομαστό μαύρο χαβιάρι, που η παραλαβή του γίνεται απαραίτητα από ζωντανά ψάρια. Υπολογίζεται ότι ένα θηλυκό ψάρι βάρους 225 Κgr γεννά 6.000.000 αυγά (10% του βάρους του σώματος) διαμέτρου 2 χιλιοστών. Η εκκόλαψη είναι γρήγορη και διαρκεί μόνον 5-6 μέρες .
Τέλος από τη νηκτική τους κύστη παράγεται ιχθυόκολλα εξαιρετικής ποιότητας.
Τα γνωστότερα είδη στουργιονιών είναι τα εξής:

1. ΣΤΟΥΡΓΙΟΝΙ ΚΟΙΝΟ Η΄ ΜΕΓΑΛΟ - Οξύρρυγχος (Acipenser sturio)

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά: Σώμα ατρακτοειδές που θυμίζει καρχαρία, με το πτερύγιο της ουράς έντονα ετερόκερκο. Μούρη μέτρια με μήκος λιγότερο του 60% του συνολικού μήκους του κεφαλιού, ρύγχος στενό και μυτερό. Στόμα σωληνοειδές σαν τρομπέτα, στην κάτω πλευρά του κεφαλιού, με τα κάτω χείλη ασυνεχή, διακοπτόμενα στο κέντρο. Τέσσερα γένια απλά, όχι κροσσωτά, τοποθετημένα στη μέση περίπου της απόστασης, ανάμεσα στην κορυφή του ρύγχους και του στόματος. Το κεφάλι σκεπάζεται από οστέινες πλάκες. Λέπια γανοειδή ή πλάκες, διαταγμένα σε 5 σειρές, με τρόπο που η κάθετη τομή του σώματος του ψαριού να δίνει ένα πεντάγωνο. Στη ράχη υπάρχουν 9-16 πλάκες, στα πλευρά από 24-39 και στην κοιλιά 9-14 πλάκες. Οι 5 σειρές των λεπιών (πλακών) είναι μία στη ράχη, δύο στα πλευρά και δύο στην κοιλιά. Ανάμεσα στη ραχιαία και στις κοιλιακές σειρές υπάρχουν πυκνές, μικρότερες, σταυρωτές πλάκες σε σχήμα ρόμβου. Το πλευρικό πτερύγιο έχει ένα μεγάλο σκληρό αγκάθι.
Το χρώμα του στη ράχη είναι καφετί ή γκριζο-πρασινωπό με χρυσές κηλίδες, τα πλευρά του είναι ανοιχτόχρωμα με ασημένια απόχρωση και κοιλιά ασπροκιτρινωπή. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια του γλυκού νερού. Το θηλυκό φτάνει τα 3,50 μ και βάρος 300 Κgr ενώ το αρσενικό δεν ξεπερνά τα 2,0 μ. Τα μικρά ψαράκια παρα¬μένουν στα γλυκά νερά, μέχρις ότου αποκτήσουν ένα μήκος 70 εκ. περίπου, οπότε και κατεβαίνουν στη θάλασσα για να επανέλθουν στα ποτάμια για την ωοτοκία τους. Είναι ψάρι του βυθού, παράκτιο, σε βάθη από 20-50 μ. Είναι το μόνο ευρωπαϊκό είδος που ζει σε θαλασσινά νερά, μεγάλης σχετικά αλα-τότητας. Πραγματοποιεί θαλάσσιες μεταναστεύσεις που ξεπερνούν τα 1.000 χιλιόμετρα (96). Αναπαράγεται στα ποτάμια από το Μάρτιο / Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο / Ιούλιο. Ζει κατά μέσο όρο 30 χρόνια. Πιστεύεται ότι ορισμένα απ’ αυτά ζουν μέ¬χρι και 100 χρόνια.

Γεωγραφική εξάπλωση: Το συναντάμε στον Ατλαντικό, από το Μαρόκο μέχρι το Βό¬ρειο τμήμα της Νορβηγίας, Βόρεια θάλασσα, Βαλτική, Μεσόγειος και Μαύρη θάλασσα. Στις ελληνικές θάλασσες {Αιγαίο και Ιόνιο) καθώς και στα ποτάμια (Έβρος, Στρυμόνας, Πηνειός) έχει διαπιστωθεί η παρουσία του από πολλούς ερευνητές .


2. ΣΤΟΥΡΓΙΟΝΙ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΣ - Αστροξυρύχι (Acipenser stellatus)

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά: Μούρη μακριά με μήκος περισσότερο από το 60% του μήκους του κεφαλιού και ρύγχος μυτερό. Κάτω, χείλη ασυνεχή, με διακοπή στο κέντρο. Τέσσερα γένια κοντά, όχι κροσσωτά, που δεν φτάνουν στο στό¬μα, αλλά πάντως πιο κοντά προς αυτό παρά προς την άκρη του ρύγχους. Πέντε σειρές γανοειδών λεπιών (πλάκες): στη ράχη 11-14, στα πλευρά 30-36 και στην κοιλιά 10-11, με την παρουσία επίσης μικρών κοκαλένιων αστεροειδών πλακών και μικρότερων κόκκων ανάμεσα στις κύριες σειρές των λεπιών.
Το χρώμα στη ράχη του είναι γκρίζο σκοτεινό έως μαύρο, στα πλευρά ανοιχτότερο και στην κοιλιά ασπριδερό.
Το μήκος του φτάνει μέχρι το 1,90 μ. Αναπαράγεται στα ποτάμια, από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούνη. Γονιμοποιείται τεχνητά με επιτυχία. Ψάρι του βυθού ή πελαγικό, σε βυθούς αμμώδεις ή λασπώδεις και σε βάθη 10-40 μ. την άνοιξη και 40-100 μ. το φθινόπωρο. Την ημέρα παραμένει στο βυθό και τη νύχτα ανεβαίνει στην επιφάνεια για να διατραφεί. Τρέφεται με ψάρια, μαλάκια, μαλακόστρακα και σκουλήκια.

Γεωγραφική εξάπλωση: Απαντά στη Μαύρη Θάλασσα, θάλασσα του Azov και του Μαρμαρά, στα ποτάμια Ντον, Κουμπάν, Δνείπερο, Δνείστερο κ.λπ., Κασπία, Αδριατική και στις ελληνικές θάλασσες (Αιγαίο, Θρακικό) και ποτάμια (Έβρος, Στρυμόνας). Είναι το αφθονότερο από τα στουργιόνια του Β.Α. Ατλαντικού και της Μεσογείου.


3. ΣΤΟΥΡΓΙΟΝΙ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ (Acipenser naccarli)

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά: Μούρη μικρή, με μήκος μικρότερο του 60% του μήκους του κεφαλιού, στρογγυλή στην άκρη. Κάτω χείλη ασυνεχή, με διακο¬πή στο κέντρο. Γένια απλά, όχι κροσσωτά πιο κοντά προς τη μύτη του ρύγχους, παρά προς το στόμα. Πέντε σειρές γανοειδών λεπιών (πλακών). Στη ράχη 10-14 (τα μεσαία είναι βαθύτερα και μεγαλύτερα από τα πρώτα), στα πλευρά 32-42 (σε κάθε πλευρά) και στην κοιλιά 8-11 (σε κάθε πλευρά).
Χρώμα στη ράχη λαδί καφετί, στα πλευρά ανοιχτότερο και στην κοιλιά άσπρο. Αναπαράγεται στα ποτάμια από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο. Το μήκος του φτάνει μέχρι 1,50 μ. και βάρος 20-25 Κgr.
Ανεβαίνει τους ποταμούς Ρο και Αdige. Η παρουσία του έχει διαπιστωθεί στις ελληνικές θάλασσες. Από ορισμένους ιχθυολόγους πιστεύεται ότί το είδος αυτό βρίσκεται στα όρια της εξαφάνισης του.

4. ΣΤΟΥΡΓΙΟΝΙ ΓΙΓΑΝΤΙΟ - Μουρούνα (Huso huso)

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά: Μούρη μέτρια σε μέγεθος και μυτερή, που γυ¬ρίζει ελαφριά προς τα πάνω. Στόμα μεγάλο, σε σχήμα μισοφέγγαρου. Γένια ωοειδή ή πλατειά που φτάνουν μέχρι το στόμα. Πέντε σειρές γανοειδών λεπιών (πλακών): στη ράχη 11-14, από τα οποία το πρώτο είναι μικρότερο από τα άλλα, στα πλευρά 41-52 σε κάθε πλευρά και στην κοιλιά 9-11, επίσης σε κάθε πλευρά. Χρώμα στη ράχη σταχτί-γκρι ή πρασινωπό, στα πλευρά ανοιχτότερο και στην κοιλιά άσπρο.
Το μήκος του φτάνει μέχρι 4,00 μ. και βάρος 800 Κgr. Προτιμά τα μεσόνερα (70-180 μ.) και σε απόσταση 2-12 χιλιομέτρων από την ακτή. Τρέφεται κυρίως με ψάρια, αλ¬λά και μαλάκια και μαλακόστρακα. Αναπαράγεται στα ποτάμια, τον Απρίλιο-Μάιο. Πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία η τεχνητή του αναπαραγωγή.

Γεωγραφική εξάπλωση: Το συναντάμε στη Μαύρη Θάλασσα, την Αζοφική θάλασσα, την Αδριατική, την Κασπία και στα ποτάμια Δον, Κουμπάν, Δνείπερο, Δνείστερο, Δούναβη κ.λπ. Η παρουσία του στις ελληνικές θάλασσες και στον Έβρο ποταμό, μνημονεύεται από πολλούς ερευνητές.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Στουργιόνια (Όλα τα είδη)
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Σμερνα (Δυο είδη)
» Ζαργάνα (Ολα τα είδη)
» Σφυρίδα (Δύο είδη)
» Σαργός (Δύο είδη)
» Τζιτζίκι (ΌΛα τα είδη)

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Hellenic Coast Guard :: Ενότητες :: Αλιεία :: Τα ψάρια μας-
Μετάβαση σε: