Hellenic Coast Guard
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.



 
ΑρχικήΑρχική  ΦόρουμΦόρουμ  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
Σημαντικό -- Exclamation ΠΡΟΦΙΛ

 

 Τοννος (Ολα τα είδη)

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
Fisherman


Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Τοννος (Ολα τα είδη) Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Τοννος (Ολα τα είδη)   Τοννος (Ολα τα είδη) Icon_minitimeΚυρ 5 Αυγ 2012 - 8:16

Καρβούνι Euthynnus alletteratus

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]


Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά:
Σώμα ισχυρό, ατρακτοειδές. Τα ραχιαία πτερύγια χωρίζονται από ένα πολύ στενό διάστημα, που δεν ξεπερνά τη διάμετρο του ματιού. Οι πρώτες ακτίνες του πρώτου ραχιαίου πτερυγίου είναι κατά πολύ υψηλότερες, από τις αντίστοιχες μεσαίες, με αποτέλεσμα να δίνουν στο πτερύγιο ένα έντονο κοίλο προφίλ. Δεύτερο ραχιαίο κατά πολύ μικρότερο από το πρώτο, ακολουθούμενο από 8 ψευδοπτερύγια. Εδρικό πτερύγιο, επίσης μικρό και του ίδιου περίπου μεγέθους με το δεύτερο ραχιαίο, ακολουθούμενο από 7 ψευδοπτερύγια. Σώμα γυμνό από λέπια, εκτός από το τμήμα του «θωρακίου» και την πλάγια γραμμή. Αριθμός σπονδύλων 39.
Μια μεσαία αρκετά μεγάλη και δύο μικρότερες καρίνες στον ουραίο μίσχο. Χρώμα στη ράχη μπλε σκοτεινό. Στην περιοχή που περιλαμβάνεται πάνω από την πλάγια γραμμή, από τη μέση του πρώτου ραχιαίου πτερυγίου μέχρι τον ουραίο μίσχο υπάρχουν πολλές σύνθετες, σκοτεινόχρωμες, λαβυρινθοειδείς ραβδώσεις καθώς και κηλίδες.
Κάτω από τα πλευρικά πτερύγια υπάρχουν μερικές μαύρες, οφθαλμοειδείς, κηλίδες οι οποίες ποικίλουν τόσο ως προς τον αριθμό όσο και προς την έκταση. Πλευρικά και κοιλιακά πτερύγια, κοντά. Τα πλευρά και η κοιλιά είναι ασημένια ασπριδερά. Τα πτερύγια έχουν χρώμα γκριζωπό.

Βιότοπος: Επιπελαγικό, κοπαδιάρικο ψάρι των παράκτιων περιοχών. Πραγματοποιεί μετακινήσεις. Τρέφεται με μικρά ψάρια, μαλακόστρακα και καλαμάρια. Αναπαράγεται από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο. Αυγά και προνύμφες πλαγκτονικές. Ψαρεύεται βασικά με κυκλικά δίχτυα.

Γεωγραφική εξάπλωση: Τροπικός Ατλαντικός μέχρι την Ιβηρική Χερσόνησο. Πραγματοποιεί μεταναστεύσεις μέχρι τη Νορβηγία. Μεσόγειος, ελληνικές θάλασσες.

Τεχνολογικά στοιχεία: Έχει κρέας αρκετά νόστιμο και σχετικά τρυφερό. Καταναλώνεται νωπό, κονσερβοποιημένο και αλίπαστο σαν τονολακέρδα, σε υποκατάσταση της παλαμίδας, που είναι ακριβότερη και όχι τόσο κοινή.

Τόννος Ερυθρός - ΒFT - Thunnus thynnus

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά: Σώμα ατρακτοειδές, πλευρικά συμπιεσμένο, ειδικά ισχυρό στο εμπρός τμήμα. Ουραίος μίσχος έντονα συμπιεσμένος, λεπτός με μία τρόπιδα σε κάθε πλευρά. Κεφάλι ισχυρό, με προφίλ κυρτό, συμπιεσμένο. Ρύγχος κωνικό. Στόμα μεγάλο ελαφρά καμπυλωμένο. Λέπια πολύ μικρά που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα, καθώς και τις βάσεις του δευτέρου ραχιαίου, του εδρικού, των πλευρικών και του ουραίου πτερυγίου. Στην περιοχή του στήθους τα λέπια είναι μεγαλύτερα. Πλάγια γραμμή, με πολύ μικρά λέπια και με κλίση ανώμαλη προς τα κάτω, στον ουραίο μίσχο. Το πρώτο ραχιαίο πτερύγιο αρχίζει ακριβώς απέναντι ή λίγο μπροστά από την αρχή των πλευρικών πτερυγίων. Μεσοδιάστημα των ραχιαίων πτερυγίων πολύ μικρό. Ψευδοπτερύγια ανόμοια, σε μήκος. 8-10 ραχιαία και 7-9 εδρικά. Αρχή του εδρικού πτερυγίου ακριβώς πίσω από τη βάση του δευτέρου ραχιαίου πτερυγίου. Ουραίο πτερύγιο σε σχήμα μισοφέγγαρου, με συνήθως μυτερά άκρα στους λοβούς. Πλευρικά πτερύγια μικρά, μυτερά, τοποθετημένα στο ίδιο περίπου ύψος των ματιών. Μεσοδιάστημα των ματιών μεγάλο και κυρτό. Αριθμός σπονδύλων 18+21=39. Δόντια απλά, κωνικά, μικρά σε μια σειρά σε κάθε σιαγόνα. Επίσης πολύ μικρά δόντια στην υπερώα και το Vomer. Μήκος πλευρικών πτερυγίων, μικρότερο από το 80 % του μήκους του κεφαλιού. Χρώμα στη ράχη μπλε σκοτεινό ή μαύρο και ασημένιο γκριζωπό με άχρωμες κάθετες γραμμές και σειρές άχρωμων στιγμάτων στην κοιλιά. Πρώτο ραχιαίο πτερύγιο σκοτεινό κίτρινο. Δεύτερο ραχιαίο κι εδρικό γκριζωπά – κίτρινα. Ψευδοπτερύγια κίτρινα, με παρυφές μαύρες. Καρίνα του ουραίου μίσχου μαύρη στα ψάρια του Ατλαντικού Ωκεανού. Μέγιστος μήκος 4,58 μ. και βάρος 684 Kgr. Συνήθως το μήκος γύρω από τα 2 μ.

Βιότοπος: Επιπελαγικό και μεσοπελαγικό, κοπαδιάρικο, μεταναστευτικό ψάρι. Τα νεαρά επιζητούν θερμότερα νερά, ενώ τα ενήλικα πηγαίνουν και σε ψυχρές θάλασσες. Άριστοι κολυμβητές που πραγματοποιούν υπερωκεάνειες μεταναστεύσεις. Έχει διαπιστωθεί η παρουσία τους σε νερά αλατότητας από 18 ο/οο μέχρι 39,34 ο/οο και θερμοκρασίας από +5ο C έως +28ο C. Προτιμά θερμοκρασίες γύρω από τους 26ο C και βάθη από την επιφάνεια, μέχρι 183 μ. (το χειμώνα). Την περίοδο της αναπαραγωγής του σχηματίζει μεγάλα κοπάδια.
Η αναπαραγωγή πραγματοποιείται σε επιφανειακά νερά (8-10 μ.) από τον Απρίλιο μέχρι το Σεπτέμβριο, ανάλογα με τη περιοχή. Στη Μεσόγειο τον Μάιο-Ιούνιο και στις Τουρκικές θάλασσες τον Ιούλιο – Σεπτέμβριο. Η θερμοκρασία του νερού στην περίοδο της ωοτοκίας είναι 20ο C στην κεντρική Μεσόγειο και 24,9-29,5ο C στα νερά της Φλώριδας. Η γονιμότητα είναι πολύ υψηλή. Το θηλυκό ψάρι βάρους 270-300 Kgr γεννά 10.000.000 αυγά. Η ανάπτυξη των τόννων είναι ταχεία.

Στη Μεσόγειο η ανάπτυξη του κόκκινου τόνου είναι η εξής:
Έτος Μήκος
1ο 60-70 cm
2ο 80-90 cm
3ο 95-105 cm
4ο 110-125 cm
5ο 130-140 cm
6ο 145-155 cm
7ο 160-170 cm
8ο 175-185 cm
9ο 190-200 cm
16ο 260-270 cm

Τη γεννετική του ωρίμανση συμπληρώνει στο 3ο έτος σε μήκος 97,5 cm και βάρος 15 Kgr.

Γεωγραφική εξάπλωση: Δυτ. Ατλαντικός από το Hamilton, Labrador, νότια κατά μήκος των ακτών Ατλαντικού των ΗΠΑ, κόλπος του Μεξικού, Καραϊβική και από τη Βενεζουέλα στη ΒΑ Βραζιλία. Ανατ. Ατλαντικός από τα νησιά Lofoten της Νορβηγίας νότια και κατά μήκος των Ευρωπαϊκών ακτών, της Βόρειας Αφρικής και στα Κανάρια Νησιά. Ανατολικός Βόρειος Ειρηνικός, από τα στενά Shelikof στο κόλπο της Αλάσκας, τα νησιά Βανκούβερ, τις εκβολές του ποταμού Κολούμπια, νότια Καλιφόρνια. Δυτ. Βόρειος Ειρηνικός, από τα νησιά Σαχαλίνη στην Νότια Οκχωτσική θάλασσα, προς τα Νότια και από τις δύο πλευρές της Ιαπωνίας, βόρειες Φιλιππίνες. Ανατολικά της Ιαπωνίας ανάμεσα σε 30ο -40ο Ν μέχρι 160ο W και δυτικά 5ο -10ο Ν από 135ο -175ο Ε. Συμπληρωματικά το συναντάμε και στις θάλασσες της Χαβάης, Μεσόγειος, ελληνικές θάλασσες.

Τεχνολογικά στοιχεία:
Έχει κρέας κόκκινο (ρόδινο) πολύ καλής ποιότητας. Καταναλώνεται νωπός ή κονσερβοποιημένος.


Τόννος Άσπρος ή Μακρόπτερος - Thunnus alalunga

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά: Σώμα επίμηκες, ατρακτοειδές, αρκετά βαθύ, που λεπτύνεται στο πίσω μέρος απότομα. Μάτια μάλλον μεγάλα. Κεφάλι κωνικό. Το πίσω μέρος των πάνω χειλιών φτάνει στο μπροστινό μέρος του ματιού. Δύο ραχιαία πτερύγια από τα οποία το δεύτερο αισθητά χαμηλότερο από το πρώτο και μεσοδιάστημα πολύ μικρό. Πλευρικά πτερύγια πολύ μακριά, σε σχήμα σπαθιού, που φτάνουν στην κάθετο που ξεκινά από το δεύτερο ψευδοπτερύγιο (αντιστοιχούν ή και ξεπερνούν το 30 % του συνολικού μήκους του σώματος). Ουραίο πτερύγιο σε σχήμα μισοφέγγαρου. Λέπια σε ολόκληρο το σώμα, μεγαλύτερα στην περιοχή του στήθους. Περίπου 210 λέπια στην πλάγια γραμμή. Αριθμός 18+21=39 σπάνια 19+20. Δόντια μικρά κωνικά σε μια σειρά σε κάθε σιαγόνα. Πολύ μικρά δόντια στην υπερώα και στο Vomer.
Χρώμα μπλε σκοτεινό στη ράχη και ασημένιο στην κοιλιά. Τα χρώματα αυτά συνήθως χωρίζονται από μία ταινία μπλε, ιριδίζουσα. Δεν υπάρχουν ταινίες, ούτε ανοιχτόχρωμες κηλίδες στα πλευρά και στην κοιλιά. Πτερύγια γκριζωπά ή κιτρινωπά (συνήθως το ραχιαίο και το εδρικό έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα), με παρυφές άσπρες. Ψευδοπτερύγια γκριζωπά ή κίτρινα με παρυφές μαύρες. Ο άσπρος τόνος αναγνωρίζεται εύκολα από τα πολύ μακριά πλευρικά του πτερύγια. Το μήκος του φτάνει μέχρι 1,37 μ και το βάρος του μέχρι 42 Kgr.

Βιότοπος: Κοσμοπολίτικο είδος των τροπικών, υποτροπικών και εύκρατων θαλασσών. Επιπελαγικό και μεσοπελαγικό, το συναντάμε κάτω από το θερμοκλινές ή σε νερά θερμοκρασίας 17-21ο C. Μεταναστευτικό και κοπαδιάρικο ψάρι.
Προτιμά αλμυρότητες μεταξύ 32,7 και 34,7 ο/οο. Για τη διατροφή του προτιμά νερά θερμοκρασίας 17-21ο C και μέχρι 30ο C, για την αναπαραγωγή, ακολουθώντας τις ισόθερμες των 17-18ο C. Συνήθως το συναντάμε σε βάθη από 28-180 μ. στον Ατλαντικό.
Αναπαράγεται από τα μέσα Ιουλίου μέχρι το Σεπτέμβριο στη Μεσόγειο (στενά της Μεσίνας), το καλοκαίρι στο Β. Ατλαντικό και τον Ιούνιο – Ιούλιο στο Βόρειο και Νότιο Ειρηνικό. Για την αναπαραγωγή του, απαιτεί θερμοκρασία νερού πάνω από 24ο C.
Το θηλυκό γεννά 800.000 -2.600.000 αυγά διαμέτρου 1 mm.
Ψαρεύεται με δίχτυα και πετονιές, από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο.
Στις ελληνικές θάλασσες κάνει την εμφάνισή του τον Απρίλιο – Μάιο, μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης και στις Κυκλάδες και τον Ιούλιο έξω από τις ακτές του Πόρου και του Κορινθιακού κόλπου.
Αφθονεί στην ανατολική Ακτή της Σικελίας, όπου γίνεται συστηματική αλιεία, με ισχυρές πετονιές και συρτή, τον Απρίλιο – Μάιο – Ιούνιο και στη συνέχεια το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο – Νοέμβριο.


Γεωγραφική εξάπλωση:
Κοσμοπολίτικο ψάρι. Δυτ. Ατλαντικός από γεωγραφικό πλάτος Β. 39ο 45΄ μέχρι τη νότια Βραζιλία. Ανατολικός Ατλαντικός από νησιά Orkney, νότια της Αγκόλας. Ινδικός Ωκεανός από την Ανατολική Αφρική μέχρι την Αυστραλία, ανάμεσα στα γεωγραφικά πλάτη 10ο και 30ο . ΝΔ Ειρηνικός από 45ο Ν μέχρι 40ο S και Ανατ. Ειρηνικό από 50ο Ν μέχρι 42ο S. Μεσόγειος, μέχρι την Αδριατική και το Λίβανο, ελληνικές θάλασσες.

Τεχνολογικά στοιχεία: Έχει κρέας άσπρο, τρυφερό, εξαιρετικής ποιότητας. Από του είδος αυτό παρασκευάζονται οι εκλεκτότερες κονσέρβες τόνου.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Τοννος (Ολα τα είδη)
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Αθερίνα (Ολα τα είδη)
» Σφυρίδα (Δύο είδη)
» Σκορπιός (Όλα τα είδη)
» Σμερνα (Δυο είδη)
» Στουργιόνια (Όλα τα είδη)

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Hellenic Coast Guard :: Ενότητες :: Αλιεία :: Τα ψάρια μας-
Μετάβαση σε: