Hellenic Coast Guard
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.



 
ΑρχικήΑρχική  ΦόρουμΦόρουμ  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
Σημαντικό -- Exclamation ΠΡΟΦΙΛ

 

 Φαγκρί (Όλα τα είδη)

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
Fisherman


Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Φαγκρί (Όλα τα είδη) Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Φαγκρί (Όλα τα είδη)   Φαγκρί (Όλα τα είδη) Icon_minitimeΚυρ 5 Αυγ 2012 - 8:50

ΦΑΓΚΡΙ ΚΟΙΝΟ Pagrus Pagrus

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]


Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά:
Σώμα επίμηκες, σχετικά βαθύ. Προεπικαλυματικό χωρίς λέπια. Στο μπροστινό μέρος της πάνω σιαγόνας έχει τέσσερις κυνόδοντες ενώ στην κάτω έξι κυνόδοντες. Στο πίσω μέρος έχει μικρότερους και αμβλείς κυνόδοντες, οι οποίοι μεταβάλλονται σε τραπεζίτες στο πίσω 1/3 της κάθε σιαγόνας. Οι δύο εξωτερικές σειρές τραπεζιτών είναι μεγαλύτερες. Πλάγια γραμμή σε όλο το μήκος του σώματος με 52-60 λέπια.
Χρώμα στη ράχη κόκκινο ή ρόδινο και στα πλευρά ασημένιο. Τα άκρα των λοβών του ουραίου πτερυγίου είναι άσπρα. Παρουσία μιας σκοτεινόχρωμης κηλίδας στη βάση των πλευρικών πτερυγίων. Στο κεφάλι έχει σκοτεινόχρωμο χρώμα, από τον αυχένα και κάτω. Μερικές φορές υπάρχουν πολύ μικρές μπλε κηλίδες στο πίσω μέρος του σώματος, ιδιαίτερα στα νεαρά ψάρια. Πτερύγια ρόδινα. Το πτερύγιο της ουράς έχει σκοτεινόχρωμο ρόδινο χρώμα. Το μήκος του φτάνει μέχρι 75 cm και το βάρος του μέχρι 10 Kgr.
Βιότοπος: Προτιμά βυθούς πέτρινους, χαλικώδεις και αμμώδεις, το καλοκαίρι σε βάθη 10μ. έως 30μ. και το χειμώνα πιο βαθιά. Τα νερά ψάρια προτιμούν τις μαύρες φυκιάδες. Είναι σαρκοφάγο ψάρι. Τρέφεται βασικά με μαλακόστρακα, μαλάκια και ψάρια. Αναπαράγεται τον Απρίλιο –Ιούνιο, όταν τα ψάρια φτάσουν το μήκος των 24 cm περίπου. Είναι δύσπιστο και καχύπτοτο ψάρι. Όταν πιαστεί στο αγκίστρι ή στα δίχτυα, αντιστέκεται με γενναιότητα. Στις ελληνικές θάλασσες ψαρεύεται με τις μηχανότρατες. Οι ερασιτέχνες το ψαρεύουν με ψιλό παραγάδι, δολωμένο με στερεό δόλωμα, με ψιλή καθετί του πελάγου, με ζόκα και με συρτή του βυθού.

Γεωγραφική εξάπλωση: Τροπικός Ατλαντικός, μέχρι τη Μεγ. Βρετανία, Μεσόγειος, ελληνικές θάλασσες. Απουσιάζει από τη Μαύρη θάλασσα.

Τεχνολογικά στοιχεία: Κρέας άσπρο, εξαιρετικής ποιότητας. Καταναλώνεται νωπό ή κατεψυγμένο.

Φαγκρί Ταινιωτό - Ζωνοφαγκρί Ατλαντικού Pagrus auriga

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Μοιάζει με το κοινό φαγκρί . Οι δύο πρώτες σκληρές ακτίνες του ραχιαίου πτερυγίου είναι πολύ κοντές, η 2η δεν φτάνει ούτε στο μισό του μήκους της 3ης . Χρώμα ροζ ανοιχτό με 4 ή 5 κάθετες ταινίες, κόκκινες – κεραμιδί. Τα νεαρά ψάρια έχουν χρώμα ρόδινο – οινόχρουν. Σώμα αρκετά επίμηκες και βαθύ. Κεφάλι ογκώδες και ψηλό. Η 3η και 5η σκληρές ακτίνες του ραχιαίου πτερυγίου είναι μακριές και νηματόμορφες, οι οποίες όμως μικραίνουν με την πάροδο της ηλικίας. Κοιλιακά πτερύγια ρόδινα, με την πρώτη ακτίνα όχι νηματόμορφη. Προεπικαλυμματικό με μερικά δυσδιάκριτα λέπια.
Στο μπροστινό τμήμα των σιαγόνων, υπάρχουν 4 κυνόδοντες στην πάνω και 6 στην κάτω σιαγόνα και πίσω από αυτούς 2 ή 3 σειρές δοντιών, αμβλύων, που προοδευτικά μεταβάλλονται σε τραπεζίτες. Πλάγια γραμμή σε όλο το μήκος του σώματος με 50-52 λέπια. Κεφάλι σκοτεινόχρωμο από τον αυχένα και κάτω. Οι πίσω παρυφές του βραγχιοκαλύμματος, είναι πολύ μαύρες. Το νήμα που βρίσκεται ανάμεσα στις νηματοφόρες ακτίνες του ραχιαίου πτερυγίου είναι μαυριδερό. Οι ακτίνες του ραχιαίου και του εδρικού πτερυγίου είναι ρόδινες. Κοιλιακά πτερύγια κόκκινο-οινόχροα και στις άκρες μαυριδερά. Ουραίο πτερύγιο γκρίζο, με παρυφές μαύρες. Βρίσκεται σε βυθούς πέτρινους και σε βάθη από 10 μ. έως 250 μ. Το συναντάμε στον Ατλαντικό από την Πορτογαλία στην Αγκόλα, Μαδέιρα και Κανάρια νησιά, Μεσόγειος και ελληνικές θάλασσες. Είναι σαρκοφάγο ψάρι. Τρέφεται βασικά με δίθυρα μαλάκια, κεφαλόποδα και μαλακόστρακα. Αναπαράγεται στα τέλη του χειμώνα. Κρέας άσπρο και νόστιμο.


Φαγκρί Μπλε Κηλιδωτό - Στικτοφαγκρί Pagrus caeruleostictus

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Έχει τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά με το ταινιωτό φαγκρί, από το οποίο διαφέρει στα εξής: Δεν έχει κάθετες ταινίες στο σώμα, αλλά στίγματα μπλε πάνω, στη ράχη και στα πλευρά. Παρουσία μιας σκοτεινόχρωμης περιοχής στη βάση των τελευταίων ακτίνων του ραχιαίου πτερυγίου. Ουραίο πτερύγιο, ρόδινο, με σκοτεινόχρωμες παρυφές. Τα άλλα πτερύγια έχουν χρώμα γαλάζιο ή ρόδινο. Τα γηραιότερα έχουν πολυάριθμες ακανόνιστου σχήματος κηλίδες, στο κεφάλι και στη ράχη.
Η πρώτη μαλακή ακτίνα των κοιλιακών πτερυγίων είναι νηματόμορφη. Το μήκος του φτάνει μέχρι 1,00 μ. και το βάρος του έως 10 Kgr. Ζει σε περιοχές με πέτρινους, αμμώδεις και λασπώδεις βυθούς και φυκιάδες και σε βάθη από 10 μ. έως 250 μ. Τα νεαρά ψάρια βρίσκονται σε ρηχότερα νερά. Είναι σαρκοφάγο και τρέφεται βασικά με δίθυρα μαλάκια, μαλακόστρακα, και ψάρια. Αναπαράγεται την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, σε μαλακούς βυθούς και ρηχά νερά. Είναι ερμαφρόδιτο (πρωτογύναιο) ψάρι. Τα νεαρά ψάρια μπαίνουν στην αναπαραγωγή, με τη συμπλήρωση του δεύτερου χρόνου.
Το συναντάμε στο Ατλαντικό, από την Πορτογαλία μέχρι την Αγκόλα, Κανάρια νησιά, θερμές περιοχές της Μεσογείου και ελληνικές θάλασσες. Δεν το συναντάμε στην Μαύρη θάλασσα. Κρέας άσπρο και νόστιμο και καταναλώνεται νωπό ή κατεψυγμένο.


Φαγκρί Κορωνάτο Dentex Gibbosus

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά: Πάνω προφίλ του κεφαλιού κανονικά κυρτό στα νεαρά ψάρια. Μεγάλο σάρκωμα(καμπούρα – κορώνα) στο μέτωπο των μεγάλων αρσενικών ψαριών. Πλάγια γραμμή σε όλο το μήκος του σώματος ευδιάκριτη με 56-62 λέπια. Οι δύο πρώτες σκληρές ακτίνες του ραχιαίου πτερυγίου είναι πολύ κοντές, ενώ οι επόμενες 2 ή 3 (3η έως 5η) είναι πολύ μακριές και νηματόμορφες στα νεαρά ψάρια και αισθητά μακρύτερες στα ενήλικα. Χρώμα ρόδινο-ασημένιο, περισσότερο ή λιγότερο σκοτεινό. Μια μικρή μαύρη κηλίδα, ακριβώς πίσω από το μαλακό τμήμα του ραχιαίου πτερυγίου.

Κηλίδα βιολέ στη βάση των πλευρικών πτερυγίων, η οποία ανεβαίνει μέχρι την επάνω γωνία του βραγχιοκαλύμματος. Το δίχαλο του ουραίου πτερυγίου έχει μαύρες παρυφές. Μήκος μέχρι 90 cm και βάρος 10 Kgr. (συνήθως 35-60 cm).

Βιότοπος: Παράκτιες περιοχές, με βραχώδεις και αμμώδεις βυθούς από 20 έως 200 μ. Τα νεαρά ψάρια τα συναντάμε σε ρηχότερα νερά. Σαρκοφάγο ψάρι το οποίο τρέφεται με ψάρια, μαλάκια και μαλακόστρακα. Αναπαράγεται την άνοιξη (Μεσόγειος).
Ερμαφρόδιτο, με χαρακτηριστικό πρωτανδρικό ερμαφροδισμό (το 50-70% των ψαριών 50 cm είναι αρσενικά).

Γεωγραφική εξάπλωση: Τροπικός Ατλαντικός, μέχρι την Πορτογαλία, Μεσόγειος, ελληνικές θάλασσες. Απουσιάζει από τη Μαύρη θάλασσα.

Τεχνολογικά στοιχεία: Κρέας άσπρο, εξαιρετικής ποιότητας και καταναλώνεται νωπό ή κατεψυγμένο.


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Φαγκρί (Όλα τα είδη)
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Σμερνα (Δυο είδη)
» Στουργιόνια (Όλα τα είδη)
» Ζαργάνα (Ολα τα είδη)
» Σφυρίδα (Δύο είδη)
» Σαργός (Δύο είδη)

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Hellenic Coast Guard :: Ενότητες :: Αλιεία :: Τα ψάρια μας-
Μετάβαση σε: