Fisherman Διαχειριστές
Αριθμός μηνυμάτων : 686 Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012 Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ
| Θέμα: Γοφάρι Pοmatomus Saltatrix Σαβ 14 Ιουλ 2012 - 9:43 | |
| ΓΟΦΑΡΙ POMATOMUS SALTATRIX [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά: Το γοφάρι έχει σώμα επίμηκες και συμπιεσμένο από τα πλάγια. Στόμα μεγάλο, εφοδιασμένο με μια σειρά από ισχυρά, τριγωνικά και πολύ μυτερά δόντια στις σιαγόνες, στο Vomer και στα υπερώα. Η κάτω σιαγόνα προεξέχει. Μάτια μικρά. Πρώτο ραχιαίο πτερύγιο πολύ χαμηλό, με σκληρές ακτίνες, που βυθίζονται μέσα σε ένα αυλάκι. Πλευρικά και κοιλιακά πτερύγια επίσης κοντά. Τα δύο πρώτα αγκάθια του εδρικού είναι πολύ κοντά, συχνά λίγο ευδιάκριτα. Λέπια μικρά, κυκλοειδή που καλύπτουν το σώμα, το κεφάλι και τις βάσεις των ραχιαίου και εδρικού πτερυγίων. Υπάρχουν 95-106 λέπια στην πλάγια γραμμή. Μια μαύρη κηλίδα στην βάση των πλευρικών πτερυγίων. Ουραίο πτερύγιο διχαλωτό με μπορντούρα άσπρη. Αναπαράγεται την άνοιξη και το καλοκαίρι (Μεσόγειος). Τα αυγά του είναι πελαγικά. Βιότοπος: Πελαγικό, κοπαδιάρικο και συχνά ψευδομεταναστευτικό ψάρι των περιοχών της υφαλοκρηπίδας από 10 έως 200 μέτρα. Είναι φοβερά δυνατό, αδηφάγο και ταχύ ψάρι. Θεωρείται σαν το πιο αιμοβόρο από τα θαλασσινά ψάρια. Εξολοθρεύει κυριολεκτικά τα κοπάδια των μικρότερων ψαριών. Σχηματίζει κοπάδια από μερικές εκατοντάδες που προσβάλουν ακόμη και τα δελφίνια. Είναι βασικά ημερόβιο ψάρι. Τρέφεται με ψάρια, μαλακόστρακα και κεφαλόποδα. Γεωγραφική εξάπλωση: Τροπικός Ατλαντικός, μέχρι τον κόλπο της Γασκώνης, Μεσόγειος, Ελληνικές θάλασσες, Μαύρη θάλασσα. Τεχνολογικά στοιχεία: Κρέας γκριζωπό, σχετικά καλής γεύσης και τρυφερό. Καταναλώνεται βασικά νωπό. | |
|