ΑρχικήΑρχική  ΦόρουμΦόρουμ  Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
Σημαντικό -- Exclamation ΠΡΟΦΙΛ

Μοιραστείτε | 
 

 Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ

Πήγαινε κάτω 
Μετάβαση στη σελίδα : 1, 2  Επόμενο
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
giodem

avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 70
Ημερομηνία εγγραφής : 11/07/2012
Τόπος : ΑΘΗΝΑ

ΔημοσίευσηΘέμα: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Κυρ 15 Ιουλ 2012 - 23:07

Αγαπητοί κύριοι όπως βλέπετε αναρτάμε κάποια θέματα προς διευκρίνιση κατά καιρούς. Τον Μάϊο του 2011 είχε γίνει ημερίδα στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας αλιείας με την παρουσία εκπροσώπων του Λ.Σ. και είχαν καταγραφεί κάποια ερωτήματα όπως διατυπώθηκαν από το Νομικό τμήμα της ομοσπονδίας.
Θα θέλαμε τις δικές σας θέσεις αν έχετε ενημερωθεί επί του κατωτέρω κειμένου.

Σας παραθέτω πιο κάτω ολόκληρη την επιστολή που έγινε προς το αρμόδιο Υπουργείο.


Η Ε.Ο.Υ.Δ.Α. κατόπιν πρωτοβουλίας της Επιτροπής Υποβρύχιας Αλιείας απέστειλε προς τους Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (αρμόδιο για θέματα αλιείας) και Υπουργό Προστασίας του Πολίτη επιστολή με θέμα τις γκρίζες ζώνες της νομοθεσίας του ψαροτούφεκου.

Η επιστολή πρωτοκολλήθηκε στα αρμόδια Υπουργεία την Παρασκευή 25.11.2011 και αντικατοπτρίζει τα συμπεράσματα της σχετικής ημερίδας που διεξήχθη στα γραφεία της Ομοσμονδίας τον περασμένο Μάϊο. Η Ε.Ο.Υ.Δ.Α. θα αναμείνει τις απαντήσεις των αρμοδίων Υπουργών και θα τις δημοσιοποιήσει συμβάλλοντας έτσι στη βέλτιστη ενημέρωση των πολιτών και στην ασφάλεια του δικαίου, όσον αφορά την πολύ όμορφη αυτή δραστηριότητα, η οποία, όμως, ταλαιπωρείται από έλλειψη αρμονίας μεταξύ του γράμματος των νόμων που τη διέπουν και της εφαρμογής τους.Γκρίζες ζώνες στη νομοθεσία:

1) Επιτρέπεται ερασιτέχνης αλιέας από ναυλωμένο επαγγελματικό σκάφος αναψυχής ιστιοπλοϊκό ή άλλου τύπου ή από ερασιτεχνικό σκάφος μη έχον ερασιτεχνική άδεια αλιείας σκάφους να ασκεί υποβρύχια αλιεία;

2) Εκδίδονται ερασιτεχνικές άδειες αλιείας σε επαγγελματικά σκάφη αναψυχής (σκάφη που τα εκμεταλλεύονται επιχειρηματίες επαγγελματικά για τη μεταφορά τουριστών ή τη ναύλωσή τους σε παραθεριστές);

3) Από ποια ηλικία επιτρέπεται το ψαροτούφεκο, καθώς υπάρχει αντίφαση μεταξύ του Π.Δ. 373/1985 (όριο τα 16 έτη) και των διαφόρων κανονισμών λιμένων που αναγράφουν 18);

4) Γιατί διαφοροποιούνται οι διάφοροι κανονισμοί λιμένων και το ΠΔ 373/85 στο σημαιάκι της σημαδούρας του υποβρύχιου αλιέα με τη διεθνή νομοθεσία για τη σήμανση της υποβρύχιας δραστηριότητας;

5) Πόσες σημαδούρες χρειάζονται οι δύτες που βρίσκονται πάντα πλάι ο ένας στον άλλον;

Κάθε ψαροκυνηγός είναι υποχρεωμένος να φέρει από 1 καταδυτικό πλωτήρα ή να συνοδεύεται από 1 σκάφος, άλλως κινδυνεύει με πρόστιμο. Κάθε ένας από μία παρέα, λοιπόν, μπορεί να ισχυρισθεί ότι πληροί τους όρους του νόμου όταν υπάρχει δίπλα του ο πλωτήρας, έστω κι αν είναι ο ίδιος που σημαίνει την κατάδυση και κάποιου άλλου. Η τελολογική ερμηνεία επιβάλλει να βλέπουμε το σκοπό του νομοθέτη, ο οποίος είναι η σήμανση της δραστηριότητας για την αποφυγή ατυχήματος. Αν ο κίνδυνος αποτρέπεται με μία σημαδούρα, το γράμμα και ο σκοπός του νόμου έχουν πληρωθεί και το Λιμεναρχείο δεν θα πρέπει να βεβαιώσει παράβαση.

6) Επιτρέπεται το ψαροτούφεκο στη βραχονησίδα Ποθητός στην Αττική;

Θεωρούμε πως επιτρέπεται, αφού οι απαγορεύσεις των κανονισμών Λιμένα Πειραιά αφορούν το ψαροντούφεκο στις Φλέβες, στην Ψυττάλεια (σε απόσταση μικρότερη από 1 μίλι), καθώς και σε όλες τις «παράκτιες περιοχές» από την Πειραϊκή Χερσόνησο, μέχρι και το Λαγονήσι (τούτου περιλαμβανομένου).

7) Επιτρέπεται ο υποβρύχιος αλιέας να διατηρεί στεγανό φακό στο σκάφος του (χωρίς να τον χρησιμοποιεί στην υποβρύχια αλιείας);

Όταν υπάρχει σκάφος συνοδείας του ψαροτουφεκά, στα υποχρεωτικά σωστικά εφόδια του περιλαμβάνεται ο στεγανός ηλεκτρικός φακός (άρθρο 21 παρ. 1, εδάφιο ε), περ. 5 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα με αριθ. 23 (ΦΕΚ Β’ 231/1.3.2000). Τα λιμενικά όργανα, πολλές φορές, χωρίς να έχουν διαπιστώσει παράβαση, βεβαιώνουν τέτοια, μόνο και μόνο επειδή ο ελεγχόμενος έχει φακό στη βάρκα του. Μάλιστα με την εγκύκλιο 2331.1/01/6-8-2004 ΥΕΝ, το υπουργείο υποδεικνύει στα λιμενικά όργανα να βεβαιώνουν παράβαση όταν διαπιστώνουν ότι ο ελεγχόμενος φέρει στο σκάφος του ταυτόχρονα ψαροντούφεκο και στεγανό φακό. Η προτροπή αυτή είναι κατάφορα ενάντια και στο γράμμα αλλά και στο πνεύμα του νόμου και είναι απαράδεκτο εν έτει 2011 ο πολίτης να αντιμετωπίζεται με τεκμήρια ενοχής από τους κυβερνώντες.

Cool Τι σημαίνει η εξαίρεση στον ανώτατο περιορισμό βάρους της ψαριάς του ερασιτέχνη αλιέα των πέντε κιλών ανά 24ωρο, «όταν ένα ψάρι μόνο έχει μεγαλύτερο βάρος» του ΠΔ 373/1985;

Στο ίδιο 24ωρο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ο ερασιτέχνης αλιέας να αλιεύσει πάνω από 5 συνολικά κιλά ψάρια, μαλάκια ή οστρακόδερμα. Μοναδική εξαίρεση σε αυτή την απαγόρευση είναι όταν ένα ψάρι είναι πάνω από 5 κιλά σε βάρος.

Παραδείγματα:
Α) Μετά τη σύλληψη ενός σαργού 400 γραμμαρίων, επιτρέπεται να αλιεύσει κανείς ένα ροφό 5,1 κιλών;
Β) Μετά τη σύλληψη 4,5 κιλών αλιευμάτων, επιτρέπεται να αλιεύσει κανείς ένα ροφό 5,1 κιλών;

10) Υφίσταται σε κάποιο νομοθέτημα περιορισμός ποσότητας αλιευμάτων από υποβρύχια αλιεία για κάθε ερασιτεχνικό αλιευτικό σκάφος ανεξαρτήτως των αλιέων οι οποίοι επιβαίνουν σε αυτό;

11) Τι ισχύει για το Σκούτερ (AQUA SCOOTER) στην υποβρύχια αλιεία;

Πουθενά στη νομοθεσία μας δεν αναφέρεται απαγόρευση άσκησης υποβρύχιας αλιείας με μέσο πρόωσης το AQUA SCOOTER. Όταν τα νομοθετούντα όργανα της χώρας το αποφασίσουν θα εισάγουν τέτοια απαγόρευση τροποποιώντας το ΠΔ373/1985, ή το Γενικό Κανονισμό Λιμένος υπ’ αριθμ. 20 (όπως έχουν κάνει για την αυτόνομη καταδυτική συσκευή, η οποία απαγορεύεται ρητά στο ψαροτούφεκο). Έως τότε, τα όργανα του κράτους θα πρέπει να μάθουν ότι πρέπει να υπηρετούν τη νομιμότητα και τον πολίτη. Δεν επιτρέπεται να αυθαιρετούν και να καταχρώνται την εξουσία, την οποία εμείς οι πολίτες, τους έχουμε εμπιστευθεί!

Με τρόπο προκλητικό αναφέρει η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΕΝ στο έγγραφο υπ’ αριθμ. Πρωτ. Μ-2132.5.1/02/06 από 22-9-2006 ότι «ο προορισμός του AQUA SCOOTER είναι η αναψυχή και δεν συνάδει με τη διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας».

Θεωρούμε ότι δεν απαγορεύεται και άρα ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η υποβρύχια αλιεία με το «AQUA SCOOTER», το οποίο ορίζεται από το άρθρο 2 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα αρ. 20 ως μικρή βενζινοκίνητη μηχανή, η οποία έχει τη δυνατότητα να επιπλέει και να έλκει στη θάλασσα τον ευρισκόμενο σε πρηνή ή ύπτια θέση κολυμβητή.

Αντίθετα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ το ψαροντούφεκο με το καινοφανές μέσο αναψυχής «SEA – DOO SEA SCOOTER» (σκούτερ που μπορεί να καταδυθεί υποβρυχίως) βάσει του υπ’ αριθμ. Πρωτ. 2127/15/19.3.2003 εγγράφου της Δνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΕΝ σε συνδυασμό με το άρθρο 36 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα αρ. 20.

Και ενώ με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 2127/37/08 από 21-8-2008 η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΕΝ φάνηκε προς στιγμήν να αντελήφθη το άτοπον της ανωτέρω θέσης της και να ανατρέπει την κατάσταση λέγοντας ότι : «Το συγκεκριμένο μέσο αναψυχής, βάσει των τεχνικών προδιαγραφών του, σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι μέσο για τη διενέργεια κατάδυσης, αλλά η κίνησή του περιορίζεται στην επιφάνεια της θάλασσας, δύναται να χρησιμοποιηθεί στην ερασιτεχνική αλιεία με ψαροτούφεκο, υπό τον όρο – προϋπόθεση να είναι προσδεδεμένος επί αυτού ο σημαντήρας με τη σημαία στην οποία υπάρχει η ένδειξη διενέργειας υποβρύχιας αλιευτικής δραστηριότητας σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 του ΠΔ 373/1985, σήμερα το έγγραφο αυτό δεν εφαρμόζεται και τα λιμενικά όργανα «γράφουν» όποιον τυχαίνει να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο μέσο μεταφοράς ελλείψει μηχανοκίνητου σκάφους.

Και αν ισχύουν αυτά εμείς ερωτούμε: Η υποβρύχια αλιεία με ιστιοσανίδα ή κανό «συνάδει» η δεν «συνάδει» με την αναψυχή που τα μέσα αυτά κατ’ αρχήν εξυπηρετούν;

12) Επιτρέπεται η υποβρύχια αλιεία και βαθύτερα από τα 10 μ; Πρέπει να ειδοποιείται το πλησιέστερο Λιμεναρχείο όταν πρόκειται να διενεργηθεί υποβρύχια αλιεία; Υποχρεούται ο υποβρύχιος αλιέας να συνοδεύεται από συνοδό κατά τη διάρκεια των εξορμήσεών του;

Στο γενικό και τους ειδικούς κανονισμούς λιμένα απαντώνται σήμερα ακόμα ορισμένες διατάξεις με αμφιλεγόμενο χαρακτήρα, επειδή δεν έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με το Π.Δ. 373/1985, αλλά δεν συμβαδίζουν και με την εποχή μας. Έχουν μάλιστα παρατηρηθεί και μεμονωμένες περιπτώσεις όπου κάποιοι ψαροτουφεκάδες θεωρήθηκαν παραβάτες όταν δεν τήρησαν κάποια από αυτές τις «αναχρονιστικές» διατάξεις. Σύμφωνα λοιπόν με τη διάταξη του άρθρου 241 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα, ο οποίος ισχύει σε όλη την ελληνική επικράτεια πλην περιοχής Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιώς, αλλά και με αντίστοιχες Ειδικών Κανονισμών Λιμένος σε όλη τη χώρα, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διενέργεια ψαροντούφεκου χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση της πλησιέστερης Λιμενική Αρχής, χωρίς συνοδό ή εκπαιδευτή και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διενέργεια ελεύθερης κατάδυσης σε βάθη μεγαλύτερα των 10 μέτρων.

Νομικά τα 10 μ. βάθος και ο συνοδός ή εκπαιδευτής δεν έρχονται μεν σε ευθεία σύγκρουση με το Π. Δ. 373/1985, αλλά εμμέσως ρυθμίζουν θέματα τα οποία άπτονται ευθέως του ρυθμιστικού αντικειμένου και περιεχομένου του και προκύπτει ερμηνευτικά ότι, αν ήθελε ο νομοθέτης του, θα τα είχε περιλάβει σε αυτό, όπως έκανε με το ζήτημα της σημαδούρας ή το ζήτημα της ηλικίας.

Άρα, κατά τη γνώμη μας, τα 10 μέτρα βάθος και ο συνοδός στο ψαροντούφεκο πρέπει να θεωρούνται διατάξεις καταργημένες από το Π.Δ. 373/1985. Το ίδιο θα μπορούσε να υποστηριχθεί και στην περίπτωση της προηγούμενης ειδοποίησης της Λιμενικής Αρχής, αφού το Π.Δ. θα μπορούσε να προβλέψει και αυτό το μέτρο. Σε κάθε περίπτωση, η ζωή σήμερα δεν επιτρέπει να επιβιώνουν τέτοιου είδους περιοριστικές της ελευθερίας των νομοταγών πολιτών διατάξεις και οι συναρμόδιοι θα πρέπει κάποια στιγμή να επιδιώξουν να μας απαλλάξουν όλους (και τους εαυτούς τους) από αυτές!

Τέτοιες διατάξεις και η εφαρμογή τους δεν αποτελούν μόνο ντροπή για τη χώρα, αλλά δημιουργούν και απέχθεια στον πολίτη για την κρατική εξουσία και τα όργανά της όταν επιχειρούν να τις εφαρμόζουν. Τα θέματα της υποβρύχιας δραστηριότητας γενικά πρέπει να ανατεθούν σε ειδικούς και τα μέτρα που θα παρθούν να ανταποκρίνονται στο περί δικαίου αίσθημα των πολιτών που γνωρίζουν τι εστί υποβρύχια αλιεία και αυτόνομη κατάδυση. Κατά καιρούς, έχουν γίνει παραστάσεις δημοσιογράφων του ειδικού καταδυτικού τύπου στους αρμόδιους φορείς, αλλά καμία νομοθετική παρέμβαση δεν έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια για να εξαλειφθούν τα απολιθώματα που υπάρχουν στην ειδική νομοθεσία. Οι ειδικοί κανονισμοί λιμένων που εκδίδονται και δημοσιεύονται ακόμα και σήμερα, αντιγράφουν όλοι αυτολεξεί τις συγκεκριμένες διατάξεις που αναφέρθηκαν!

13) Γιατί δεν αποδίδεται ποσόστωση ερυθρού τόνου στους Έλληνες ερασιτέχνες αλιείς (άρα και υποβρύχιους αλιείς);

Με βάση το άρθρο 18 του Κανονισμού ΕΕ θα έπρεπε έγκαιρα να έχει κινηθεί η διαδικασία της παραχώρησης στην ερασιτεχνική - αθλητική αλιεία τμήματος της εθνικής ποσόστωσης για την αλιεία του ερυθρού τόνου. Σας επισημαίνουμε το γεγονός ότι τόσο στη Γαλλίαόσο και στην Ιταλία έχουν εφαρμοστεί πλήρως, ήδη από φέτος το καλοκαίρι του 2010 τα παραπάνω άρθρα των Κανονισμών ΕΕ για το 2011 οπότε παραχωρήθηκαν στις δυο γαλλικές ομοσπονδίες αθλητικής αλιείας και στα γαλλικά ναυλωμένα ερασιτεχνικά σκάφη συνολικά 1.000 άτομα ερυθρού τόνου, ενώ στην Ιταλία μέσω αδειών των λιμενικών αρχών παραχωρήθηκαν σε ερασιτέχνες αλιείς-μέλη των εθνικών ομοσπονδιών αθλητικής αλιείας- 10 τόνοι ερυθρού τόνου, από τις αντίστοιχες εθνικές ποσοστώσεις. Αντίθετα, το κράτος μας εξακολουθεί παράνομα να μην αναγνωρίζει την ερασιτεχνική αθλητική αλιεία του ερυθρού τόνου ούτε στους ίδιους τους πολίτες του, στο όνομα μιας παράλογης περιβαλλοντικής πολιτικής που θέλει την πλειοψηφία να βαρύνεται με το <<χρέος>> των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που κατά κύριο λόγο ευθύνονται για το φαινόμενο της υπεραλίευσης.

14) Εκτός από τις ποινικές κυρώσεις του νόμου 3.028/2002 υπάρχουν και διοικητικές τέτοιες (και ποιες) για την υποβρύχια αλιεία σε ενάλιο αρχαιολογικό χώρο; Τι θα ισχύσει για τους «ενάλιους ιστορικούς τόπους» (εφόσον οριοθετηθούν τέτοιοι) αναφορικά με τις διοικητικές κυρώσεις;

15) Πότε δικαιολογείται κατάσχεση, ποιων πραγμάτων και σε ποιες παραβάσεις;

Οι παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας του ψαροντούφεκου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Αυτές που αντιβαίνουν σε διατάξεις του Π.Δ. 373/1985 (βλέπε ανωτέρω) και άλλων Π.Δ. που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση του Αλιευτικού Κώδικα (Ν.Δ. 420/1970) και ονομάζονται «αλιευτικές παραβάσεις» και αυτές που αντιβαίνουν στις «αστυνομικού χαρακτήρα» διατάξεις του Γενικού ή των Ειδικών Κανονισμών Λιμένος (επίσης βλέπε ανωτέρω). Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει και την συντριπτική πλειοψηφία των παραβάσεων που βεβαιώνονται από τα Λιμενικά Όργανα στις μέρες μας και οι κυρώσεις της βρίσκονται στο άρθρο 11 του Αλιευτικού Κώδικα, όπως σήμερα ισχύει. Οι κυρώσεις για την παραβίαση των διατάξεων της δεύτερης κατηγορίας βρίσκονται στον Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου (Κ.Δ.Ν.Δ. - Ν.Δ. 187/1973 ΦΕΚ Α΄ 261/3.10.1973). Βέβαια, υπάρχουν και κάποιες παραβάσεις που αναφέρονται σε ξεχωριστά νομοθετήματα και δεν εντάσσονται στις δυο πιο πάνω κατηγορίες, αλλά αυτές δεν είναι συνήθεις. Συνήθως τα νομοθετήματα αυτά περιλαμβάνουν και τις ειδικές κυρώσεις για τις απαγορεύσεις που θεσπίζουν. Οι κυρώσεις είναι ως επί το πλείστον διοικητικές. Σε δύο περιπτώσεις όμως έχουμε και ποινικές κυρώσεις.

Αλιευτικές παραβάσεις

Α) Όλες οι παραβιάσεις των διατάξεων που καθορίζουν το ελάχιστο επιτρεπόμενο να αλιευθεί μέγεθος (διαστάσεις, βάρος κλπ) ψαριών και άλλων υδρόβιων οργανισμών.

Αυτές τιμωρούνται με πρόστιμο από εξακόσια (600) μέχρι τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ, και με αφαίρεση της ατομικής άδειας αλιείας του κυβερνήτη, καθώς και ης άδειας αλιείας του σκάφους με το οποίο πραγματοποιήθηκε η παράβαση από τριάντα ημέρες μέχρι ένα χρόνο. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε μια διετία, ο χρόνος αφαίρεσης της άδειας αλιείας του σκάφους με το οποίο πραγματοποιήθηκε η παράβαση και τα όρια του προστίμου διπλασιάζονται. Επίσης ο χρόνος αφαίρεσης της ατομικής άδειας αλιείας του κυβερνήτη, εφόσον πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, διπλασιάζεται.

Β) Παραβιάσεις των διατάξεων που αναφέρονται στην πώληση αλιευμάτων, ψαροτούφεκο το μήνα Μάϊο, υπέρβαση 5κιλών συνολικού ανώτατου βάρους αλιευμάτων, δεύτερο ροφοειδές, βραδυνό ψαροτούφεκο, κατώτατο όριο ηλικίας, επιτρεπόμενη απόσταση από λουόμενους – λιμενικά έργα – πλωτά μέσα αλιείας – δίχτυα με σήμανση – αγκυροβολιμένα πλοία, ψαροτούφεκο σε θαλάσσιες ζώνες διέλευσης σκαφών – εισόδους λιμανιών – αγκυροβολίων, αφαίρεση αλιευμάτων από αλιευτικά εργαλεία τρίτων, όπλιση ψαροτούφεκου εκτός νερού, ψαροτούφεκο με μπουκάλες, χρήση ψαροτούφεκου με πυρίτιδα, χρήση διχτύων, χρήση φακού, παράλειψη χρήσης σημαδούρας, αλιεία αστακών και αστακοκαραβίδων από 1ης Σεπτεμβρίου έως 31ης Δεκεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους. Οι παραβιάσεις αυτές τιμωρούνται με αφαίρεση της ατομικής άδειας αλιείας του κυβερνήτη καθώς και της άδειας αλιείας του σκάφους, με το οποίο πραγματοποιήθηκε η παράβαση, από δέκα ημέρες μέχρι δύο μήνες και με πρόστιμο από τριακόσια (300) μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε μια διετία, ο χρόνος αφαίρεσης της άδειας του σκάφους με το οποίο πραγματοποιήθηκε η παράβαση και τα όρια του προστίμου διπλασιάζονται. Επίσης ο χρόνος αφαίρεσης της ατομικής άδειας αλιείας του κυβερνήτη, εφόσον πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, διπλασιάζεται. Η αφαίρεση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής, της άδειας αλιείας του σκάφους με το οποίο διαπράχθηκε η παράβαση δεν αίρεται με τη μετονομασία ή με τη μετανηολόγηση του ή την αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του κυβερνήτη του.

Για όλες τις «αλιευτικές» παραβάσεις, εκτός από τις προβλεπόμενες ανωτέρω διοικητικές ποινές, οι αρμόδιες αρχές προβαίνουν:

α) Στην κατάσχεση και εκποίηση του προϊόντος του αλιεύθηκε.

β) Στην κατάσχεση και καταστροφή των μη επιτρεπομένων αλιευτικών εργαλείων και συσκευών που χρησιμοποιήθηκαν στην παράνομη αλιεία ή βρίσκονται πάνω στο σκάφος. Ως μη επιτρεπόμενα νοούνται τα αλιευτικά εργαλεία και συσκευές των οποίων από τις κείμενες διατάξεις απαγορεύεται η χρησιμοποίηση τους σ' όλη τη χώρα. Ειδικότερα στις περιπτώσεις των συρόμενων αλιευτικών εργαλείων (τράτα, αργαλειός, γκαγκάβα κλπ) και των κυκλικών διχτύων (γριγρί, ζαργανόδιχτο κλπ) σε καταστροφή υπόκεινται το τμήμα εκείνο, που δεν πληροί τις καθορισμένες προδιαγραφές (τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία δεν έχουν σχέση με το ψάρεμα με ψαροτούφεκο, αλλά αναφέρονται για να γίνει αντιληπτό το τι εννοεί ο νόμος όταν λέει ότι η χρήση ενός εργαλείου απαγορεύεται σε όλη τη χώρα).

γ) Στην κατάσχεση και εκποίηση των αλιευτικών εργαλείων και συσκευών που χρησιμοποιήθηκαν ή βρίσκονται πάνω στο σκάφος χωρίς άδεια κατά παράβαση των κειμένων διατάξεων και αποφάσεων και ειδικότερα όταν από τις διατάξεις αυτές και αποφάσεις:αα) Απαγορεύεται η χρήση τους σε μισθωμένους ή μη χώρους λιμνοθαλασσών και λιμνών του Δημοσίου και ν.π.δ.δ. ή παραχωρημένους σε ο.τ.α. ββ) Είναι περισσότερα από τα επιτρεπόμενα. γγ) Δεν προβλέπεται η χρησιμοποίηση τους στη συγκεκριμένη κατηγορία άδειας αλιείας σκάφους.

Τα κατασχεθέντα αλιευτικά εργαλεία και συσκευές φυλάσσονται από την αρμόδια για την επιβολή της ποινής αρχή μέχρις ότου εκπνεύσει άπρακτη η προθεσμία άσκησης προσφυγής ενώπιον του Συμβουλίου Εκδίκασης Αλιευτικών Προσφυγών (βλ. Κατωτέρω), οπότε και εκποιούνται. Σε περίπτωση άσκησης προσφυγής η φύλαξη γίνεται μέχρις ότου εκδοθεί η σχετική απόφαση του Συμβουλίου Εκδίκασης Αλιευτικών προσφυγών, η οποία αναφέρεται και στην εκποίηση ή επιστροφή τους.

Σε περίπτωση που η αρμόδια για την επιβολή της ποινής αρχή δεν διαθέτει χώρους για την ασφαλή φύλαξη, τα κατασχεθέντα αλιευτικά εργαλεία και συσκευές παραδίδονται για φύλαξη στις υπηρεσίες αλιείας ή τελωνείου. Η εκποίηση των αλιευτικών εργαλείων και συσκευών γίνεται με πρόχειρο πλειοδοτικό διαγωνισμό από επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της αρμόδιας για την επιβολή της ποινής αρχής, της υπηρεσίας αλιείας του νομού και της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας.

Αν υπάρξουν τρεις άγονοι διαγωνισμοί, που πραγματοποιούνται το αργότερο εντός τριών μηνών από την εκπνοή της προθεσμίας άσκησης προσφυγής ή την κοινοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου Αλιείας, που διατάσσει την εκποίηση για λόγους δυσχερούς φύλαξης ή φθοράς, τα ως άνω αλιευτικά εργαλεία και συσκευές καταστρέφονται.

Η κατάσχεση της περιουσίας του πολίτη είναι μέτρο που «φλερτάρει» έντονα με την αντισυνταγματικότητα και θέλει μεγάλη βάσανο για να δικαιολογηθεί. Η άποψή μας είναι πως αν δεν υπάγεται στην έννοια της ποινικής «δήμευσης» του άρθρου 76 του Ποινικού Κώδικα (επειδή αποτελεί προϊόν εγκλήματος, το οποίο πηγάζει από δόλο ή επειδή εκ του μέσου του εγκλήματος προκύπτει κίνδυνος της δημόσιας τάξης), η οριστική αφαίρεση της νόμιμης (αυτής δηλαδή που αποκτήθηκε και κατέχεται σύμφωνα με το νόμο) είναι αντίθετη με το Σύνταγμα! To άρθρο 17 του Συντάγματος προβλέπει: «Η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Κράτους, τα δικαιώματα όμως που απορρέουν από αυτή δεν μπορούν να ασκούνται σε βάρος του γενικού συμφέροντος. Κανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει …»

Το προσήκον και ανάλογο μέσο προς διοικητικό σωφρονισμό του παραβάτη, είναι το πρόστιμο και όχι η στέρηση της νόμιμης ιδιοκτησίας του, η οποία ρητά προστατεύεται από το Σύνταγμα της χώρας. Κάποια από τα εργαλεία ή συσκευές που σήμερα κατά το νόμο επιτρέπεται να κατασχεθούν κατέχονται κατ’ αρχήν νομίμως και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο νομοθέτης επιβάλλει, όχι την καταστροφή τους, αλλά την εκποίησή τους σε πλειστηριασμό! Άρα κάποιος άλλος θα βρεθεί να κατέχει τα ίδια περιουσιακά στοιχεία. Το αν θα τα χρησιμοποιεί παράνομα ή όχι, είναι άλλο ζήτημα. Το διοικητικό μέτρο της προσωρινής κατάσχεσης κάποιων περιουσιακών στοιχείων του πολίτη συγχωρείται μόνο για το διοικητικό καταναγκασμό του και όχι ως κύρωση για την παράνομη συμπεριφορά του!

Σχετική νομολογία, δυστυχώς, δεν υπάρχει, αφού καμία υπόθεση αμφισβήτησης της συνταγματικότητας ορισμένων από τις κατασχέσεις που προβλέπονται στο νόμο δεν έφθασε στο Συμβούλιο Επικρατείας για να έχουμε την άποψη των ανώτατων διοικητικών δικαστών επί του θέματος.

Το θεωρητικό θέμα της συνταγματικότητας ή μη των συγκεκριμένων διατάξεων του Αλιευτικού Κώδικα θα είχε μικρή σημασία, αν τα Λιμενικά Όργανα επεδείκνυαν το σεβασμό που απαιτείται και εφήρμοζαν έστω κατά γράμμα τις «αντισυνταγματικές» διατάξεις. Δυστυχώς, αυτό δε συμβαίνει! Ενώ δηλαδή παρατηρείται πράγματι το Λιμεναρχείο να εφαρμόζει κατά γράμμα τον ουσιαστικό νόμο (παρά τις κάποιες αδυναμίες του, δεν παύει να αποτελεί το ρυθμιστικό μας πλαίσιο) στο θέμα της κατάσχεσης, δεν υπάρχει ούτε όριο ούτε μέτρο! Κατάσχονται τα πάντα, άνευ περιορισμού! Τα ψαροτούφεκα, η φόρμα, τα γάντια, η μάσκα και τα πέδιλα, το μαχαίρι και η ζώνη με τα μολύβια και ο σάκος για τα πράγματα.

Εφόσον ο νόμος λέει ότι εκτός από τις προβλεπόμενες για όλες τις «αλιευτικές» παραβάσεις διοικητικές ποινές, οι αρμόδιες αρχές προβαίνουν σε κατάσχεση και εκποίηση του προϊόντος που αλιεύθηκε, θεωρητικά το μέτρο πρέπει να εφαρμοσθεί και στην περίπτωση που η παράβαση αφορά μη χρήση σημαδούρας ή την προσέγγιση σε απόσταση μικρότερη της επιτρεπομένης σε λουόμενους...

Η κατάσχεση των μη επιτρεπόμενων αλιευτικών εργαλείων και συσκευών που χρησιμοποιήθηκαν στην παράνομη αλιεία ή βρίσκονται πάνω στο σκάφος πρέπει να συνοδεύεται πάντοτε και από απόφαση για την καταστροφή τους. Αυτό είναι ορθό, μια και ο νόμος διευκρινίζει ότι «μη επιτρεπόμενα αλιευτικά εργαλεία και συσκευές νοούνται μόνο εκείνα, των οποίων η χρησιμοποίηση απαγορεύεται σε όλη τη χώρα από τις κείμενες διατάξεις. Και μάλιστα ο νομοθέτης φέρνει και τα παραδείγματα των προδιαγραφών των συρόμενων διχτύων! Είναι συνεπώς βέβαιο ότι ο νομοθέτης εννοεί πράγματα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν νόμιμα στη χώρα και γι’ αυτό δεν τα «εκποιεί», αλλά ζητάει την καταστροφή τους (τέτοιο παράδειγμα θα ήταν ένα ψαροτούφεκο πυρίτιδας). Συνεπώς, ο φακός που έχει 1.000 νόμιμες χρήσεις δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί αντικείμενο καταστροφής! Και όμως συχνά αποφασίζεται η καταστροφή του φακού....

Για την τρίτη και τελευταία περίπτωση κατάσχεσης, ο νόμος προβλέπει ότι το Λιμεναρχείο πρέπει να προβεί στην κατάσχεση και εκποίηση των αλιευτικών εργαλείων και συσκευών που χρησιμοποιήθηκαν ή βρίσκονται πάνω στο σκάφος χωρίς άδεια κατά παράβαση των κειμένων διατάξεων και αποφάσεων και ειδικότερα όταν από τις διατάξεις αυτές και αποφάσεις: αα) Απαγορεύεται η χρήση τους σε μισθωμένους ή μη χώρους λιμνοθαλασσών και λιμνών του Δημοσίου και ν.π.δ.δ. ή παραχωρημένους σε ο.τ.α. ββ) Είναι περισσότερα από τα επιτρεπόμενα. γγ) Δεν προβλέπεται η χρησιμοποίηση τους στη συγκεκριμένη κατηγορία άδειας αλιείας σκάφους.

Δεν μπορούμε να φαντασθούμε τι σχέση μπορούν να έχουν οι ανωτέρω τρεις περιπτώσεις με τον εξοπλισμό του ψαροτουφεκά. Η χρησιμοποίηση της μπουκάλας, πράγματι, δεν προβλέπεται στην κατηγορία ερασιτεχνικής αλιείας σκάφους (και σε πολλές επαγγελματικές) και έτσι αν συλληφθεί κάποιος να ψαρεύει ή να μεταφέρει μπουκάλες μαζί με άλλα αλιευτικά εργαλεία, δικαίως σύμφωνα με το γράμμα του νόμου θα υποστεί κατάσχεση (ασχέτως των θεμάτων συνταγματικότητας που ανακύπτουν)! Από εκεί και πέρα, ότι άλλη κατάσχεση γίνεται, κατά τη γνώμη μας είναι παράνομη, δυσφημεί το Λιμενικό Σώμα στα μάτια των πολιτών και κανονικά θα έπρεπε να επισύρει πειθαρχικές κυρώσειςΕπιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Κυρ 15 Ιουλ 2012 - 23:41

1) και 2) Επιτρέπεται ερασιτέχνης αλιέας από ναυλωμένο επαγγελματικό σκάφος αναψυχής ιστιοπλοϊκό ή άλλου τύπου ή από ερασιτεχνικό σκάφος μη έχον ερασιτεχνική άδεια αλιείας σκάφους να ασκεί υποβρύχια αλιεία;

Όχι δεν μπορεί γιατι το επαγγελματικό σκαφος αναψυχής δύναται να βγάλει άδεια αλιείας σκαφους σύμφωνα με την γνωμόδότηση 709/92 του ΝΣΚ για αλιευτικά εργαλεία πετονιές και ψαροντουφεκο.

3) Από ποια ηλικία επιτρέπεται το ψαροτούφεκο, καθώς υπάρχει αντίφαση μεταξύ του Π.Δ. 373/1985 (όριο τα 16 έτη) και των διαφόρων κανονισμών λιμένων που αναγράφουν 18);


6) Επιτρέπεται το ψαροτούφεκο στη βραχονησίδα Ποθητός στην Αττική;


Από 16 χρονών εφόσον υπαρχει συναίνεση και των δύο γονέων!


4) Γιατί διαφοροποιούνται οι διάφοροι κανονισμοί λιμένων και το ΠΔ 373/85 στο σημαιάκι της σημαδούρας του υποβρύχιου αλιέα με τη διεθνή νομοθεσία για τη σήμανση της υποβρύχιας δραστηριότητας;


Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να κρίνω τον νομοθέτη! lipsealed

5) Πόσες σημαδούρες χρειάζονται οι δύτες που βρίσκονται πάντα πλάι ο ένας στον άλλον;

Λόγω των απόστάσεων που προβλέπονται για την απομάκρυνση απο την σημαδούρα των σκαφών που αναλύσαμε σε άλλο ποστ, χρειάζονται δύο.


6) Επιτρέπεται το ψαροτούφεκο στη βραχονησίδα Ποθητός στην Αττική;


Εγω θα απαντούσα πως ναι γιατί μιλαμε για παρακτιες περιοχές.

7) Επιτρέπεται ο υποβρύχιος αλιέας να διατηρεί στεγανό φακό στο σκάφος του (χωρίς να τον χρησιμοποιεί στην υποβρύχια αλιείας);

Εφόσον προβλεπεται στα εφόδια του σκαφους και εφόσον δεν καταληφθεί επ αυτοφώρω να φερει καταδυόμενος φακό, δεν θα του βεβαιωνα παράβαση. Αν όμως ο φακός που θα έλεγχα θα ηταν βρεγμενος και βρισκόταν στο σκάφος είναι υποπτο 'οτι εκτέλεσε υποβρύχια αλιεία με φακό. Συμβουλή μου ο φακός ασφαλισμενος στα εφόδια του σκαφους και πάντα στεγνός.

Το 08) το εχουμε αναλύσει νομίζω εμπεριστατωμένα!!!

10) Υφίσταται σε κάποιο νομοθέτημα περιορισμός ποσότητας αλιευμάτων από υποβρύχια αλιεία για κάθε ερασιτεχνικό αλιευτικό σκάφος ανεξαρτήτως των αλιέων οι οποίοι επιβαίνουν σε αυτό;


Αν σε ένα σκαφος επιβαίνουν 4 ψαροντουφεκάδες η συνολική ψαριά θα πρεπει να είναι για τον καθένα αυτά που προβλέπονται στις ποσότητες που εχουμε αναλύσει.
Για παράδειγμα συνολικά 20 κιλά ψάρια (5 για τον καθένα), 4 μεγαλύτερου βάρους για τον λόγο της εξαίρεσης και 4 epinephelus.
Αρκει στο σκαφος να υπαρχει άδεια και φυσικά 4 ψαροντουφεκα και αποδεδειγμενα να εχουν αλιεύσει!!!! Cool

11) Τι ισχύει για το Σκούτερ (AQUA SCOOTER) στην υποβρύχια αλιεία;

Το αναλύσαμε εμπεριστατωμενα και επακριβώς σύμφωνα με την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

12. Επιτρέπεται η υποβρύχια αλιεία και βαθύτερα από τα 10 μ; Πρέπει να ειδοποιείται το πλησιέστερο Λιμεναρχείο όταν πρόκειται να διενεργηθεί υποβρύχια αλιεία; Υποχρεούται ο υποβρύχιος αλιέας να συνοδεύεται από συνοδό κατά τη διάρκεια των εξορμήσεών του;


Στο 241 αρθρο προβλεπεται για τους ελεύθερα καταδυόμενους τα 10 μέτρα για αλιεία. Τα 30 μετρα είναι γι αυτούς που φερουν αυτονομη καταδυτική συσκευή που απαγορευει την χρήση ψαροντουφεκου. Βαση του ιδίου άρθρου πρεπει να ενημερώνεται η Λιμενική Αρχή, πλην όμως κανείς σας δεν τον τηρει. Το τρίτο για το συνοδό αναλύθηκε.

13) Γιατί δεν αποδίδεται ποσόστωση ερυθρού τόνου στους Έλληνες ερασιτέχνες αλιείς (άρα και υποβρύχιους αλιείς);

1. Στον Κανονισμό 302/2009 ότι ο ερασιτεχνης δύναται να αλιευσει μεχρι ένα ατομο του είδους τόνου ΒFT.
Αυτό δεν είναι δυνατόν να ισχύσει στην Ελλαδα διότι σύμφωνα με την
ΥΑ 170317/162669 (ΦΕΚ Β΄ 412/1.3.2004) Ρύθμιση της αλιείας των μεγάλων πελαγικών Ψαριών προβλεπονται τα εξής:
Η αλιεία μεγάλων πελαγικών ψαριών των ειδών τόνου (Thunnus thynnus),
μακρόπτερου τόνου (Thunnus alalunga) και ξιφία (Xiphias gladius), που
διενεργείται από σκάφη ελληνικής σημαίας, διέπεται από τις ακόλουθες
διατάξεις:

α. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες Αλιείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, μετά από
σχετική αίτηση του ενδιαφερόμενου πλοιοκτήτη (ιδιοκτήτη ή/και ασκούντα την
εκμετάλλευση) επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, χορηγούν στο σκάφος, το
έχον
την επαγγελματική άδεια αλιείας σε ισχύ, συμπληρωματική άδεια αλιείας
μεγάλων
πελαγικών ψαριών, κατονομαζόμενων ειδών, μετά από σύμφωνη γνώμη της
Διεύθυνσης Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Γεωργίας, σύμφωνα με το
Υπόδειγμα
Ι, η οποία εφεξής καλείται "ειδική άδεια"γ. Η "ειδική άδεια" χορηγείται σε επαγγελματικά σκάφη που είναι εφοδιασμένα
με άδεια αλιείας για δίχτυα, αγκιστρωτά εργαλεία (παραγάδια, συρτή, καθετή
κ.λ.π.) ή κυκλικά δίχτυα (γρι γρι).
Και λέει και αλλα πολλά... Το συμπερασμα του εξαγεται από εδώ είναι οτι όποιος δεν είναι εφοσιασμένος με την προαναφερόμενη ειδικη άδεια δεν δύναται να αλιευσει αυτά τα είδη.
Συνεπως το ξεχναμε.
Τωρα θα μου πειτε, μα αφου το λέει ο ΚΑΝ 302/2009... Σας λεω λοιπόν την στιγμή που υπάρχει Εθνική νομοθεσία αυστηρότερη της Κοινοτικής δυστυχώς υπερισχύει η αυστηρότερη! Εινα εξακριβωμένο και εχουν τιμωρηθεί αρκετά!
Οπότε αν ο ερασιτέχνης αλιευσει πελαγικά ψάρια τιμωρείται με την ανωτέρω ΥΑ ως μη κατοχος ειδικής αδειας αλιείας αφού στην παράγραφο ιδ της παρούσης προβλέπεται οτι στους παραβάτες των όρων και προϋποθέσεων της Απόφασης οι κυρώσεις του αρθρου 9 παράγραφος 2 του ν. 2040/1992, δηλαδή αλιευτική παράβαση, κατσχεση, εκποίηση κλπ κλπ!


14) Εκτός από τις ποινικές κυρώσεις του νόμου 3.028/2002 υπάρχουν και διοικητικές τέτοιες (και ποιες) για την υποβρύχια αλιεία σε ενάλιο αρχαιολογικό χώρο; Τι θα ισχύσει για τους «ενάλιους ιστορικούς τόπους» (εφόσον οριοθετηθούν τέτοιοι) αναφορικά με τις διοικητικές κυρώσεις;


Μονο ποινικες κυρώσεις!

15) Πότε δικαιολογείται κατάσχεση, ποιων πραγμάτων και σε ποιες παραβάσεις;

Το εχουμε αναλύσει το θεμα. Το ψαροντουφεκο, στολή δεν κατασχονται λόγω ότι το πρωτο είναι νόμιμο αλιευτικό εργαλείο και η στολή δεν βλεπω τον λόγο κατασχεσης. Αν είναι ας του κατασχεσουν και το μαγιό... Very Happy

_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Lchristou

avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 50
Ημερομηνία εγγραφής : 11/07/2012
Τόπος : Athens

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Δευ 16 Ιουλ 2012 - 1:34

Ευχαριστούμε για τις απαντήσεις! Και οτι περιμέναμε τόσο καιρό θέση απο τις αρμόδιες αρχές ή το υπουργείο, λύθηκε και απαντήθηκε μέσα σε λίγη ώρα!
Να στε καλά Κύριε Καλογήρου!

ερώτηση, σχετικά με το 14,

είχα πάρει τηλ. το Λιμεναρχείο Λαυρίου καιρό πρίν και είχα ρωτήσει αν μπορώ να ψαρέψω στο Σούνιο και ποιό συγκεκριμένα στον όρμο του Σουνίου και απ την πλευρά του κάβου στα ανοιχτά, η απάντηση ήταν καταφατική, παρόλο που ξαναρώτησα για το αν ειναι σίγουροι, η απάντηση ηταν καταφατική ξανά και με την διευκρίνηση οτι απαγορεύεται μονάχα η αυτόνομη κατάδυση στην περιοχή λόγω της παρουσίας αρχαιοτήτων.
Τελικά υφίσταται η απαγόρευση ή οχι?

ευχαριστώ,
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Δευ 16 Ιουλ 2012 - 2:15

Aγαπητε φίλε Λεωνίδα σου επισυνάπτω τις κατωθι ΥΑ :

ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/48604/3385 (ΦΕΚ Β΄ 1701/19.11.20030
Χαρακτηρισμός ναυαγίων ως πολιτιστικών αγαθών.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Εχοντας υπόψη:

1) Τις διατάξεις του Ν. 1558/85 (Φ.Ε.Κ. 137/Α/26.07.1985) "Κυβέρνηση και
Κυβερνητικά Οργανα"

2) Την ΥΠΠΟ/ΓΝΟΣ/49610/28.11.90 (Φ.Ε.Κ. 743/Β/29.11.1990) "Εξαίρεση από τον περιορισμό των τριών υπογραφών"

3) Τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 (Φ.Ε.Κ. 153/Α/28.6.2002) "Για την
προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς"

4) Την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπως
διατυπώθηκε στην υπ` αριθμ. 36/22.07.2003 πράξη του, αποφασίζουμε:

Αρθρο ΜΟΝΟ

Κηρύσσουμε ως μνημεία τα ναυάγια πλοίων και αεροσκαφών άνω των πενήντα (50) ετών από την ημερομηνία ναυαγήσεώς τους, συμπεριλαμβανομένων και των κινητών στοιχείων που περικλείουν, διότι παρουσιάζουν ιστορικό, τεχνολογικό, επιστημονικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Επιπλέον, ορίζουμε ζώνη προστασίας πέριξ ενός εκάστου των ναυαγίων σε
ακτίνα 300 μέτρων, με κέντρο το στίγμα αυτών κατά το άρθρο 15 § 4. του Ν.
3028/2002.

Με την κήρυξη αυτή δε θίγεται το νομικό καθεστώς των πλοίων, όταν αυτά
ναυαγούν, ούτε και ο νομικός ορισμός του πολεμικού πλοίου κατά τη Σύμβαση
της Γενεύης του 1958 "Περί ανoιχτής θαλάσσης", άρθρο 8, 2, ούτε της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας του 1982, άρθρο 29. Επίσης, δε συνεπάγεται την κατάργηση δικαιωμάτων που ασκεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί των πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΔ 2648/1953 μέσω του Μετοχικού Ταμείου του Πολεμικού Ναυτικού, ούτε θίγει το δίκαιο της ναυαγιαίρεσης (Ν. 2881/2001), ούτε τα δικαιώματα εξακριβωμένων ιδιοκτητών ή άλλους κανόνες ναυτικού δικαίου.

Από τις διατάξεις της παρούσας Απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2003

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


Στον Ν. Αττικής σύμφωνα με την ΥΑ Α1/Φ02/16973/665/26-03-1982 (ΦΕΚ 305Β/82) χαρακτηρίστηκε μόνο ο χωρος ναυμαχίας Σαλαμίνας ως αρχαιολογικός ιστορικός τόπος.

Για μεσα στον Ν. Αττικής μόνο αυτό υπαρχει.
Αν τωρα με την πρωτη ΥΑ που σου επισύναψα, υπαρχουν ναυαγια στην συγκεκριμμένη περιοχή τότε πρεπει να ρωτήσεις την αρμόδια Λιμενική Αρχή και να σου δωσει τεκμηριωμενη απάντηση.
Παντως επαναλαμβανω για τον Ν. Αττικής μόνο η δευτερη ΥΑ εχει βγει!!!

_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Βαλλιστής

avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 23
Ημερομηνία εγγραφής : 17/07/2012
Τόπος : Αθήνα

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Τρι 17 Ιουλ 2012 - 3:49

Για τα 1 και 2 είχαμε λάβει διαφορετική απάντηση από την Υποπλοίαρχο ΛΣ κα Τετράδη κατά την εκδήλωση στην ΕΟΥΔΑ. Ίσως έχει υπάρξει νεώτερη λύση για το ζήτημα των τουριστών, αλλά δεν θυμάμαι τις διατάξεις.

Το 5 σηκώνει τεράστια συζήτηση μιας και είναι η νούμερο 1 βάση προστίμων και μιας που άπτεται πραγματικά και του υπ' αριθμ. 1 θέματος ασφάλειας κατά το ψαροτούφεκο.

Το "γράμμα" του νόμου λέει όλοι, άρα "όλοι", ο σκοπός του νόμου είναι η σήμανση και η ασφάλεια. Αυτό εξασφαλίζεται και με μία σημαδούρα όταν οι ψαροτουφεκάδες είναι μαζί, όπως λέει και η διάταξη περί συνοδού... Εκκρεμεί, πάντως, μία προσφυγή στο ΔΠΠύργου. Μία άλλη που εκκρεμούσε στην Αθήνα δε μας φώτησ, καθώς το δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν προέκυπτε από τα στοιχεία του φακέλου ότι υπήρχε δεύτερος δύτης με σημαδούρα και απέφυγε να πάρει θέση στο ζήτημα. Αιώνια Ελλάδα, ευθυνόφοβη...

Το 6, το 7 και το 8 μακάρι να ήταν επίσημες θέσεις του Υπουργείου...

Για το σκούτερ, διαφωνώ στον οικείο τόπο. Φυσικά δεν μου αρέσει ο υποβρύχιος ψαράς να βραχώνει τους σαργούς με το σκουτεράκι του και να τους καρφώνει στην τρύπα, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω ότι ο νόμος για μένα το επιτρέπει, ενώ υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι που δεν έχουν χρήματα να πάρουν σκάφος και βρίσκουν σε αυτό ένα φθηνό μεταφορικό μέσο. Η λύση που είχε δοθεί από τη Δνση Λιμενικής αστυνομίας ότι είναι επιτρεπτό να μεταφέρεσαι με αυτό χωρίς να αλιεύεις, είναι νομίζω η πιο σωστή και θα έπρεπε να υιοθετηθεί και νομοθετικά.

Το 12 έχει όπως τα αναλύετε, πλην όμως θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι διατάξεις των 10 μέτρων και του συνοδού έχουν ουσιαστικά καταργηθεί από το ΠΔ 373/85.

Για το 14 έχω τις αμφιβολίες μου. Για δείτε το άρθρο 257 του ΓΚΛ και διάφορα άρθρα Ειδικών ΚΛ σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τα περί κατάσχεσης είναι μεγάλη συζήτηση, αλλά η απάντηση είναι σύμφωνη με το γράμμα του νόμου.

Σε όλα αυτά, αν είχαμε μια επίσημη απάντηση από τα αρμόδια υπουργεία στα οποία τα υποβάλαμε με πρωτόκολλο, θα είχαμε τουλάχιστον ασφάλεια δικαίου.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Τρι 17 Ιουλ 2012 - 4:10

Για τα 1 και 2 είχαμε λάβει διαφορετική απάντηση από την Υποπλοίαρχο ΛΣ κα Τετράδη κατά την εκδήλωση στην ΕΟΥΔΑ. Ίσως έχει υπάρξει νεώτερη λύση για το ζήτημα των τουριστών, αλλά δεν θυμάμαι τις διατάξεις.

Tότε μαλλον δεν γνωριζε την γνωμοδότηση που αναφέρω! Εγω σας αναφέρω την γνωμοδότηση και μπορεί να κάνετε χρήση αυτής.

Το 12 έχει όπως τα αναλύετε, πλην όμως θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι διατάξεις των 10 μέτρων και του συνοδού έχουν ουσιαστικά καταργηθεί από το ΠΔ 373/85.

To οτι υπαρχουν οι διατάξεις του 373/85 δεν σημαίνει οτι δεν ισχύουν οι διατάξεις του αρθρου 241 του ΓΚΛ.Για το 14 έχω τις αμφιβολίες μου. Για δείτε το άρθρο 257 του ΓΚΛ και διάφορα άρθρα Ειδικών ΚΛ σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Αν δεν κανω λαθος εχω ξαναπει ότι οι διατάξεις του ΓΚΛ δεν ισχύουν για τον Πειραιά.


Το 6, το 7 και το 8 μακάρι να ήταν επίσημες θέσεις του Υπουργείου...


Δεν καταλαβαίνω το νόημα αυτου που γραφεται. Εγω σας λεω τι ισχύει συμφωνα με τον Νόμο.

_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Fisherman στις Τρι 17 Ιουλ 2012 - 4:11, 1 φορά
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Τρι 17 Ιουλ 2012 - 4:11

Και ο Νόμος δεν υποκαθισταται με λόγια και γνώμες Wink

_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Βαλλιστής

avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 23
Ημερομηνία εγγραφής : 17/07/2012
Τόπος : Αθήνα

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Τρι 17 Ιουλ 2012 - 7:31

Πρέπει να ζητήσω συγνώμη, διότι ίσως ο τόνος μου ήταν λανθασμένος, έτσι κι αλλιώς νομίζω πως διαφωνούμε σε πολύ λιγότερα απ' ότι φαίνεται.

Διευκρινίζω και πάλι:

Για το 6, τον Ποθητό, έχει τύχει να διωχθούν κάποιοι (με την έννοια ότι τους είπαν να φύγουν διότι απαγορεύεται).

Για το 7, το φακό (και για άλλα) υπάρχει η εγκύκλιος 2331.1/01/6-8-2004 ΥΕΝ, με την οποία το υπουργείο υποδεικνύει στα λιμενικά όργανα να βεβαιώνουν παράβαση όταν διαπιστώνουν ότι ο ελεγχόμενος φέρει στο σκάφος του ταυτόχρονα ψαροντούφεκο και στεγανό φακό.

Για τα ψάρια, το 8, υπάρχει σοβαρή διχογνωμία (για μένα δικαίως, αφού ο νόμος δεν είναι ξεκάθαρος) και εσείς υποστηρίξατε την άποψη που συμφέρει τον ψαροτουφεκά.

Με αυτή την έννοια είπα μακάρι αυτά που είπατε εσείς να ήταν και επίσημη θέση του Υπουργείου, εμείς δεν λάβαμε ποτέ απάντηση.

Και στην κατάσχεση εκφράσατε πολύ σωστά το νόμο, δεν είναι πάντα οι απόψεις σας αυτές που εφαρμόζονται, αυτό ήθελα να πω εκφράζοντας παράπονο...

Για τους αρχαιλογικούς χώρους μου λέτε ότι στα όρια του Λιμεναρχείου Πειραιά όπου δεν εφαρμόζεται ο ΓΛΚ δεν έχω διοικητικές κυρώσεις για ψαροτούφεκο;
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Τρι 17 Ιουλ 2012 - 10:53

Για το 7, το φακό (και για άλλα) υπάρχει η εγκύκλιος 2331.1/01/6-8-2004 ΥΕΝ, με την οποία το υπουργείο υποδεικνύει στα λιμενικά όργανα να βεβαιώνουν παράβαση όταν διαπιστώνουν ότι ο ελεγχόμενος φέρει στο σκάφος του ταυτόχρονα ψαροντούφεκο και στεγανό φακό.

Χωρίς να θελω να κανω τον εξυπνο εγώ τηρώ στις κατασχεσεις τον νόμο επακριβώς που λεει ότι κατασχονται τα παράνομα αλιευτικά εργαλεία!!!!
Λεω κατι λάθος; Κανω καποια παράβαση καθήκοντος; Από πότε το ψαροντουφεκο είναι απαγορευμενο εργαλείο; Απλά χρησιμοποιείται με εσφαλμενο τρόπο κι εννοώ τον φακό.
Τον φακό θα του παρω και τα ψάρια και τίποτε άλλο.
Ακουσα οτι κατάσχουν στολές κλπ κλπ.. Ε τότε ας κατασχεσουν και τα μαγιό. Το ξανάπα σε αλλη αναρτηση αυτό.
Ακουστηκε κατάσχεση ψαροντουφεκου όταν δεν έχεις ατομική. Λαθος!!! Κατασχεση κανουμε στα επιτρεπόμενα εργαλεία που οταν χρησιμοποιούνται από σκαφος αυτό δεν έχει αδεια αλιειας. Αυτο λεει ο νόμος. Κανω λάθος;
Καποιος με ρωτησε καποτε αν τον μηνα Μάιο κατασχουμε το ψαροντουφεκο και εβαλα τις φωνες γιατί το θεώρησα το λιγότερο αγνοια του τι διαβαζουμε.
Ο Ν.2040/92 οπως εχει τροποποιησει το άρθρο 11 του ΝΔ 420/70 είναι ξεκαθαρος.
Νομιμα αλιευτικά εργαλεια κατασχουμε όταν υπαρχουν σε σκαφος που είτε δεν είναι εφοδιασμένο με άδεια αλιείας σκαφους είτε είναι περισσότερα των προνλεπομένων.
Σαν παραδειγμα 2 ατομα 315 αγκίστρια στο παραγάδι θα κατασχέσω μονο τα 15. Αν δεν έχει αδεια το σκαφος όλα.
Αν 2 άτομα αλιευουν με ψαοντουφεκο κι εχουν πιασει 12 κιλά θα τους κατασχεσω τα 2 κιλά. Αυτα πραττω και θα πραττω μεχρι να αποστρατευτώ!!!!

_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Τρι 17 Ιουλ 2012 - 10:54

Για τα ψάρια, το 8, υπάρχει σοβαρή διχογνωμία (για μένα δικαίως, αφού ο νόμος δεν είναι ξεκάθαρος) και εσείς υποστηρίξατε την άποψη που συμφέρει τον ψαροτουφεκά.


Κυριε μου, δεν είναι τι συμφερει αλλά ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Τρι 17 Ιουλ 2012 - 10:55

Και στην κατάσχεση εκφράσατε πολύ σωστά το νόμο, δεν είναι πάντα οι απόψεις σας αυτές που εφαρμόζονται, αυτό ήθελα να πω εκφράζοντας παράπονο...


Η αγνοια νόμου για τον πολίτη δεν είναι ελαφτυντικό, πόσο λοιπόν περισσότερο στο όργανο που ασκει εξουσία!!!!

_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Τρι 17 Ιουλ 2012 - 10:59

Για τους αρχαιλογικούς χώρους μου λέτε ότι στα όρια του Λιμεναρχείου Πειραιά όπου δεν εφαρμόζεται ο ΓΛΚ δεν έχω διοικητικές κυρώσεις για ψαροτούφεκο;


Ο ΓΚΛ δεν ισχύει για τον Πειραια - από ΣΑΛΑΜΙΝΑ μεχρι το 43ο χλμ Αθηνων Σουνιου.
Ο Πειραιάς εχει δικό του ΓΚΛ και σ αυτον δεν εχω δει κατι. Υποσχομαι να τον κανω φύλλο και φτερό αλλά σίγουρα δεν θα βρω τίποτα που να επισύρει διοικητικές κυρώσεις.


_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
oplonomosΑριθμός μηνυμάτων : 9
Ημερομηνία εγγραφής : 12/07/2012
Τόπος : xalkida

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Τρι 17 Ιουλ 2012 - 11:29

δηλ το μηνα μαιο δεν απαγορευεται η αλιεια με ψαροτουφεκο?
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Τρι 17 Ιουλ 2012 - 11:44

Kαι βεβαια απαγορευεται, αλλα δεν προβαινουμε ΠΟΤΕ σε κατασχεση του ψαροντούφεκου, εφόσον είναι νόμιμο αλιευτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται σε απαγορευμενη εποχή!
ΠΧ ένα γρι γρι αλιευει με γρι γρι νύχτας (ανοιγμα ματιών 14 mm) την ημερα που την ημερα επιτρεπεται η αλιεια με γρι-γρι ημερας (ανοιγμα ματιών 40 mm)... Τι λες θα του παρουμε το νόμιμο δίχτυ της νυχτας (ανοιγμα ματιών 14 mm) που ειναι νόμιμο μετα την δύση του ηλίου; Οχι βεβαια... μόνο τα ψάρια κατασχεση και φυσικά όχι όλα αλλά μόνο όσα είναι στην συγκεκριμένη καλάδα αφού δεν θα μπορουμε να αποδείξουμε ότι και τα υπόλοιπα τυχόν υπαρχουν προέρχονται απο την αλιεία κατα την ημερα με το παρανομο για την χρονική στιγμή εργαλείο και αλιευτική παράβαση.
Ετσι και το ψαροντουφεκο, αλιευτική παράβαση και κατάσχεση ΜΟΝΟ (Ε) ΜΟΝΟ τα ψάρια!!!

_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
oplonomosΑριθμός μηνυμάτων : 9
Ημερομηνία εγγραφής : 12/07/2012
Τόπος : xalkida

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Τρι 17 Ιουλ 2012 - 11:47

δεν ειν απαγορευμενη η εποχη. το εργαλειο ειν απαγορευμενο για το μηνα μαιο. οπως ειν τα διχτυα για ολο το ετος.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Τρι 17 Ιουλ 2012 - 12:49

Το νομιμο λοιπον αυτο εργαλείο, δεν παυει να είναι νόμιμο, απλά χρησιμοποιείται νομιμο αλιευτικο εραλείο, σε απαγορευμενη περίοδο!!
Δηλαδή πιστευεις ότι κατάσχεται; Μαλιστα! Θεωρώ θα είναι το μεγαλύτερο λαθος που θα εχεις κανει...
Νόμιμο αλιευτικό εργαλείο σε απαγορευμενη περίοδο κατασχεται. Καινουργια νομοθεσία είναι αυτή; Οχι για να καταλάβω, αν μιλάς σοβαρά ή μας κανεις πλάκα! plaf

_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
oplonomosΑριθμός μηνυμάτων : 9
Ημερομηνία εγγραφής : 12/07/2012
Τόπος : xalkida

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Τρι 17 Ιουλ 2012 - 13:15

ειν η δεν ειν παρανομο αλιευτικο εργαλειο το μηνα μαιο? τη νυχτα με φακο? η με μπουκαλες μερα η νυχτα? οχι προσωπικη γνωμη η πως το ερμηνευει ο καθεις.. τι προβλεπεται.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Τρι 17 Ιουλ 2012 - 13:51

Δεν είναι παράνομο εργαλείο τον μηνα Μαιο, απλά το μηνα Μαίο απαγορευεται η χρήση του, την νυχτα απαγορευεται η χρήση του με φακό, με τις μπουκαλες μερα ή νυχτα απαγορευεται η χρήση του!!!
Εγω δεν ερμηνεύω νόμους, μαλλον εσύ ερμηνεύεις κυριε μου!
Επαναλαμβανω είναι νόμιμο εργαλείο που χρησιμοποιείται είτε σε απαγορευμενη χρονική περίοδο είτε με απαγορευμενα μέσα.
Δηλαδή η χρήση του σε απαγορευμενη περίοδο ή με φακό και μπουκάλες, για σενα, το κανει παράνομο αλιευτικό εργαλείο;
Για μενα ένα αλιευτικό εργαλείο το οποίο είναι νόμιμο (και δεν εχει υποστεί παραποίηση), κατα την στιγμη της αλιείας του και απλα εσφαλμενα και αυθαίρευτα χρησιμοποιείται είτε τον Μαϊο μη συμμορφούμενος με την απαγόρευση, είτε με φακο και μπουκάλες δεν χαρακτηρίζεται απαγορευμενο και παράνομο αλιευτικο εργαλείο (Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΑΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Ν Ο Μ Ι Μ Ο γεγονός που δεν επισυρει την ποινή της κατάσχεσης)!!
Και για να σου αποδέιξω και νομικά για να μην νομίζεις ότι ερμηνεύω, στο θέτω απλά και νομοθετικά:
Το άρθρο 11 του ν.δ. 420/1970, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3
παρ. 3 του ν.1740/1987, αντικαθίσταται ως εξής:

Αρθρο 9 του Ν2040/92

3. Εκτός από τις προβλεπόμενες από την παρ. 1 του άρθρου αυτού
ποινές, οι αρμόδιες αρχές προβαίνουν:

α) Στην κατάσχεση και εκποίηση του προϊόντος που αλιεύθηκε.

β) Στην κατάσχεση και καταστροφή των μη επιτρεπομένων αλιευτικών
εργαλείων και συσκευών που χρησιμοποιήθηκαν στην παράνομη αλιεία ή
βρίσκονται πάνω στο σκάφος.

Ως μη επιτρεπόμενα νοούνται τα αλιευτικά εργαλεία και συσκευές των
οποίων από τις κείμενες διατάξεις απαγορεύεται η χρησιμοποίησή τους σ`
όλη τη χώρα. Ειδικότερα στις περιπτώσεις των συρόμενων αλιευτικών
εργαλείων (τράτα, αργαλειός, γκαγκάβα κλπ) και των κυκλικών διχτύων
(γριγρί, ζαργανόδιχτο κλπ) σε καταστροφή υπόκεινται το τμήμα εκείνο,
που δεν πληροί τις καθορισμένες προδιαγραφές.

γ) Στην κατάσχεση και εκποίηση των αλιευτικών εργαλείων και
συσκευών που χρησιμοποιήθηκαν ή βρίσκονται πάνω στο σκάφος χωρίς άδεια
κατά παράβαση των κειμένων διατάξεων και αποφάσεων και ειδικότερα όταν
από τις διατάξεις αυτές και αποφάσεις:

αα) Απαγορεύεται η χρήση τους σε μισθωμένους ή μη χώρους
λιμνοθαλασσών και λιμνών του Δημοσίου και ν.π.δ.δ. ή παραχωρημένους σε
ο.τ.α.

ββ) Είναι περισσότερα από τα επιτρεπόμενα.

γγ) Δεν προβλέπεται η χρησιμοποίησή τους στη συγκεκριμένη
κατηγορία άδειας αλιείας σκάφους.

Που λεει λοιπόν κυριε μου οτι κατασχεται επιρεπόμενο εργαλείο όταν αυτό χρησιμοποιείται σε απαγορευμενη χρονική περίοδο ή γίνεται χρήση του με απαγορευμενα βοηθήματα (φακός - μπουκάλες).
Και μη μου πεις για την εγκύκλιο του Υπουργείου γιατί ισως βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα!!!
Αρχίζω και ανησυχώ με ορισμένα θέματα!!!
plaf

_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
oplonomosΑριθμός μηνυμάτων : 9
Ημερομηνία εγγραφής : 12/07/2012
Τόπος : xalkida

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Τρι 17 Ιουλ 2012 - 14:08

στη παραγραφο 3β το λεει. και δεν ειναι εγω η εσυ προσωπικα. σε υπηρεσιες υπηρετουμε. τεσσερις εχω αλλαξει. 15- 20 ανωτεροι, προισταμενοι διοικητες εχω αλλαξει. και γενικα οσο ξερω ετσι γινεται. παρανομα αλιευτικα εργαλεια κατασχονται. και δεν ερμηνευω νομους. διαβαζω μαθαινω και λειτουργουμε κατοπιν εντολων σαν υπηρεσια.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Τρι 17 Ιουλ 2012 - 21:11

Kαλημερα καταρχήν! Αρχίζω και πιστεύω ή οτι μας κανεις πλάκα ή οι προϊστάμενοι σου κανουν αυτό που παραπάνω έλεγε ο κυριος Καμπάνης!
Αυθαιρετούν. Δεν με απασχολεί το θέμα, διακαιωμα τους και διακαιωμα σου να κανεις ότι πιστευεις εσύ. Πλην όμως υπαρχει και το "ο καθενας είναι υπευθυνος των πράξεων του".
Παρόλα αυτά εγώ σου ξαναβαζω την παραγραφο 3β κι εσύ θελω να μου απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις, αν θες βεβαια.
β) Στην κατάσχεση και καταστροφή των μη επιτρεπομένων αλιευτικών
εργαλείων και συσκευών που χρησιμοποιήθηκαν στην παράνομη αλιεία ή
βρίσκονται πάνω στο σκάφος.

Ως μη επιτρεπόμενα νοούνται τα αλιευτικά εργαλεία και συσκευές των
οποίων από τις κείμενες διατάξεις απαγορεύεται η χρησιμοποίησή τους σ`
όλη τη χώρα.

Λοιπον για πες μου όταν πιάσεις καποιον με φακό ποιο είναι το απαγορευμενο αλιευτικό εργαλείο; Το ψαρντουφεκο ή ο φακός; Και πριν μου πεις για την εγκυκλιο του Υπουργειου σου λεω να κανεις τον κόπο να ξαναμιλήσεις με τους συναδέλφους εκεί.
Υποτίθεται ότι εσύ θεωρείς απαγορευμενο το αλιευτικό εργαλείο γιατί χρησιμοποιείται με φακό δηλαδή στο ένα χέρι κρατά ψαροντουφεκο και στο άλλο φακό.
Πολύ ωραία. Κι αυτό το γεγονός κανει το εργαλείο απαγορευμενο; Για εναν φακό γίνεται απαγορευμενο εργαλείο το ψαροντούφεκο; Αν πιστευεις πως ναι, να συνεχίσεις τις κατασχέσεις και εύχομαι ποτέ να μην βρεθεί καποιος να υποβάλλει έγγραφο ερώτημα, στην Υπηρεσία σου ή σε καποια αλλά νομική Υπηρεσία.
Το ίδιο και με τις μπουκάλες. Επειδη εχει μπουκάλες του παίρνουμε το ψαντούφεκο;
Καλά φίλε μου, αφου οι 15-20 ανώτεροι ερμηνευουν το αρθρο αυτό έτσι και δεδομενου ότι ξέρεις ότι έτσι γίνεται, εγώ απλά σου λεω πως αν ήμουν πολίτης και μου επαιρνες το ψαροντούφεκο (που δεν θα το έπαιρνες με τίποτα) ή θα μου αγόραζες καινούργιο ή θα το κυνηγούσα το θεμα μεχρι τέλους.
Απλα σου λεω προσεχε, γιατί αυτά που λες, δεν γίνονται ουτε στα παραμύθια. Εγω σου αναλύω το θέμα βαθύτερα κι εσύ απλά μου πετάς ένα ξερό το είπαν 15-20 ανώτεροι και εσύ ξερεις τι γίνεται!!!
ropalia plaf

ΥΓ αγαπητοί φίλοι του φόρουμ μας και κυρίως ψαροντουφεκάδες ιδιαίτερα κύριε Καμπάνη, δυστυχώς αυτά που λεγατε βγαίνουν καπως αληθινά. Απλά μην επιτρέπτε σε κανεναν να αυθαιρετεί εις βάρος σας!

_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
giodem

avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 70
Ημερομηνία εγγραφής : 11/07/2012
Τόπος : ΑΘΗΝΑ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Τετ 18 Ιουλ 2012 - 0:39

Να λοιπόν που οι ζωντανοί διάλογοι είναι γόνιμοι προς όλες τις κατευθύνσεις.
Χαίρομαι που αναδυκνύονται τα θέματα με τέτοιο τρόπο και βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα προς όλους μας.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Τετ 18 Ιουλ 2012 - 0:48

giodem έγραψε:
Να λοιπόν που οι ζωντανοί διάλογοι είναι γόνιμοι προς όλες τις κατευθύνσεις.
Χαίρομαι που αναδυκνύονται τα θέματα με τέτοιο τρόπο και βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα προς όλους μας.

Εγω νίπτω τας χείρας μου!!!! Νομίζω παντως τα δικά μου ποστ είναι νομικα τεκμηριωμένα!!! Πιστευω να μην διαφωνεις giodem μ αυτά Surprised

_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
skiper

avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2012
Τόπος : aspronisi

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Τετ 18 Ιουλ 2012 - 2:49

Πιστεύω ότι πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου (αν υπάρχει τέτοια) να εκδόσει μια λεπτομερή εγκύκλιο που να διευθετεί όλα αυτά, γιατί απ'ότι φαίνεται επικρατεί μεγάλο μπάχαλο (με την καλή έννοια - προς θεού, δεν θέλω να προσβάλω κανέναν). Και ας ρωτήσουν και κανέναν, δεν είναι ντροπή. Είναι φανερό ότι υπαρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Τετ 18 Ιουλ 2012 - 3:00

Η εγκυκλιος συμφωνα με το Διοικητικό Δίκαιο αποτελεί γνωμη και όχι κανονιστική πράξη!
Ξεκαθαρη νομοθετική ρύθμιση χρειαζεται!!!
whistling

_________________
Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
giodem

avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 70
Ημερομηνία εγγραφής : 11/07/2012
Τόπος : ΑΘΗΝΑ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ   Τετ 18 Ιουλ 2012 - 3:07

Fisherman έγραψε:
Η εγκυκλιος συμφωνα με το Διοικητικό Δίκαιο αποτελεί γνωμη και όχι κανονιστική πράξη!
Ξεκαθαρη νομοθετική ρύθμιση χρειαζεται!!!
whistling
Έτσι ακριβώς είναι.
Απαιτείται τώρα που άλλαξαν πρόσωπα στα Υπουργεία να αναθερμανθούν κάποια <<κακώς κείμενα>> και να διευθετηθούν με ευρεία συμμετοχή φορέων σε κάποια σύσκεψη.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Επιστολή ΕΟΥΔΑΑ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 2Μετάβαση στη σελίδα : 1, 2  Επόμενο

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Hellenic Coast Guard :: Ενότητες :: Αλιεία :: Ερασιτεχνική Αλιεία-
Μετάβαση σε: