Hellenic Coast Guard
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.



 
ΑρχικήΑρχική  ΦόρουμΦόρουμ  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
Σημαντικό -- Exclamation ΠΡΟΦΙΛ

 

 Ζαργάνα (Ολα τα είδη)

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
Fisherman


Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ζαργάνα (Ολα τα είδη) Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Ζαργάνα (Ολα τα είδη)   Ζαργάνα (Ολα τα είδη) Icon_minitimeΣαβ 21 Ιουλ 2012 - 8:31

ΖΑΡΓΑΝΑ - Belone belone

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά:
Ρύγχος μακρύ και δυνατό σαν βελόνα. Πολυάριθμα κωνικά δόντια, που στην πάνω σιαγόνα είναι πιο αναπτυγμένα και πιο εκτεταμένα (6-15 δόντια), γενικά λιγότερα από 13, τοποθετημένα στη μέση της σιαγόνας σε ένα μήκος, ίσο με τη διάμετρο της οφθαλμικής κοιλότητας. Βραγχιάκανθες 27-40 στο πρώτο βραγχιακό τόξο Σε ψάρια μήκους σώματος μεγαλύτερου των 20 cm υπάρχουν κανονικά δόντια στο κεντρικό κόκαλο της βάσης του στόματος (Vomer). Αριθμός σπονδύλων 75-84. Το μήκος της φτάνει έως 90 cm. Απουσία ψευδοπτερυγίων. Το προφίλ του ραχιαίου πτερυγίου τελειώνει σε μύτη. Σώμα πολύ ατρακτοειδές, υποκυλινδρικό. Ραχιαίο κι εδρικό πτερύγιο, πολύ πίσω και σχεδόν συμμετρικά, το ένα απέναντι του άλλου. Πλευρικά και κοιλιακά πτερύγια, πολύ λίγο αναπτυγμένα. Τα κοιλιακά βρίσκονται πολύ πίσω. Πτερύγιο ουράς διχαλωτό. Λέπια πολύ μικρά, που πέφτουν εύκολα. Χρώμα μπλε πρασινωπό στη ράχη και ασημένιο στην κοιλιά. Αναπαράγεται σε παράκτια νερά, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με την περιοχή.

Βιότοπος: Αφρόψαρο, ψευδομεταναστευτικό, κοπαδιάρικο ψάρι. Το καλοκαίρι πλησιάζει τις ακτές, μπαίνοντας καμιά φορά και στις λιμνοθάλασσες. Το χειμώνα τραβιέται σε βαθύτερα νερά. Τρέφεται με μικρά ψάρια των οικογενειών Engraulidae (γαύρος χαψί) και Clupeidae (σαρδέλες, κέπες, τριχιοί). Ψαρεύεται με αφρόδιχτα, καλάμι και συρτή.

Γεωγραφική εξάπλωση: Β.Α. Ατλαντικός, Νορβηγία, Λευκή θάλασσα, ακτές Murman, Ισλανδία, νότια της Μαδέρας και των Καναρίων νήσων, Μεσόγειος, ελληνικές θάλασσες και Μαύρη θάλασσα.
Τεχνολογικά στοιχεία: Κρέας αρκετά νόστιμο, σχετικά όμως άπαχο και ξηρό, που μερικές φορές θυμίζει το κρέας του άπαχου σκουμπριού. Προκαλεί αποστροφή σε ορισμένους καταναλωτές ο έντονα πράσινος χρωματισμός της σπονδυλικής στήλης του ψαριού. Ο χρωματισμός αυτός οφείλεται είτε σε μία χρωστική που αποτελείται από ένυδρο φωσφορικό σίδηρο, είτε στη χοληβερδίνη, που προέρχεται από τη χολή. Οι ουσίες αυτές δεν καταστρέφονται κατά το βρασμό, αλλά είναι τελείως αβλαβείς.


ΖΑΡΓΑΝΑ - Belone svetovidoni

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Ξεχωρίζει από το προηγούμενο είδος από τα εξής: έχει 38-52 βραγχιάκανθες στο πρώτο βραγχιακό τόξο, δόντια στη μέση της πάνω σιαγόνας μικρότερα και πιο στενά (13-21 δόντια), σε ένα μήκος ίσο με τη διάμετρο της οφθαλμικής κοιλότητας. Απουσία δοντιών στο κεντρικό κόκαλο της βάσης του στόματος (Vomer). Σώμα λίγο περισσότερο πιεσμένο και απόσταση ανάμεσα στις οφθαλμικές κοιλότητες, μικρότερη. Το προφίλ του ραχιαίου πτερυγίου τελειώνει σε μύτη Απουσία ψευδοπτερυγίων.

Βιότοπος: Επιπελαγικό, νεριτικό ψάρι.

Γεωγραφική εξάπλωση: Ατλαντικός (νότια Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πράσινο Ακρωτήρι), Μεσόγειος και ελληνικές θάλασσες.

Τεχνολογικά στοιχεία: Ίδια με τα τεχνολογικά στοιχεία του προηγούμενου είδους.

ΖΑΡΓΑΝΑ – Tylosurus acus imperialis

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά: Ραχιαίο πτερύγιο με 20-26 ακτίνες. Απουσία βραγχιακανθών. Το προφίλ του ραχιαίου πτερυγίου τελειών σε λοβό στρογγυλεμένο. Σώμα πολύ το ατρακτοειδές, υποκυλινδρικό. Το ραχιαίο πτερύγιο με τοξοειδή εντομή που καταλήγει σε λοβό στρογγυλεμένο, χρώματος μαύρου στα νεαρά άτομα. Μικρή μαύρη, πλευρική καρίνα πάνω στον ουραίο μίσχο. Το μήκος της φτάνει έως 1,35 cm. Ράχη μπλε – πρασινωπή, κοιλιά ασημένια. Το συναντάμε στη Μεσόγειο και ελληνικές θάλασσες. Τα λοιπά στοιχεία είναι ίδια με των προηγουμένων ειδών.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Ζαργάνα (Ολα τα είδη)
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Παλαμίδα (Δύο είδη)
» Πεσκανδρίτσα (Δύο είδη)
» Αθερίνα (Ολα τα είδη)
» Σαργός (Δύο είδη)
» Σκορπιός (Όλα τα είδη)

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Hellenic Coast Guard :: Ενότητες :: Αλιεία :: Τα ψάρια μας-
Μετάβαση σε: