Hellenic Coast Guard
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.



 
ΑρχικήΑρχική  ΦόρουμΦόρουμ  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
Σημαντικό -- Exclamation ΠΡΟΦΙΛ

 

 Καπόνι (Ολα τα είδη)

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
Fisherman


Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Καπόνι (Ολα τα είδη) Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Καπόνι (Ολα τα είδη)   Καπόνι (Ολα τα είδη) Icon_minitimeΔευ 23 Ιουλ 2012 - 8:03

Τα καπόνια είναι κοπαδιάρικα ψάρια που ζουν βασικά στα όρια της υφαλοκρηπίδας και σε βάθη από 80 μέχρι 200 μ. Σκαλίζουν το βυθό (άμμο, λάσπη) με το ρύγχος τους στηριζόμενα στα πλευρικά τους πτερύγια, που επενεργούν σαν κινητήρια όργανα και χάρις στην πληθώρα των αισθητηρίων οργάνων, ανακαλύπτουν την λεία τους. Το καλοκαίρι πλησιάζουν τις ακτές και μερικές φορές ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού. Με τη βοήθεια της νηκτικής κύστης γρυλίζουν. Τα νερά ψάρια είναι στην αρχή πελαγικά και στη συνέχεια παράκτια. Τα νεαρά ψάρια εγκλιματίζονται εύκολα στα ενυδρεία. Έχουν χαρακτηριστικό σχήμα σώματος: Κεφάλι ογκώδες, ισχυρό, οπλισμένο τέλεια με αυλακωτές και κοκκώδεις κοκάλινες πλάκες. Ισχυρά αγκάθια στο βραγχιοκάλυμμα και στον ώμο. (κορακοειδές αγκάθι). Σώμα λεπτό. Μούρη σχεδόν κάθετη, επιμηκυμένη προς τα εμπρός, σχηματίζοντας ένα ρύγχος πλατύ που χωρίζεται σε δύο οδοντωτούς λοβούς. Το τμήμα του λαιμού είναι πλατύ. Η αψίδα της τροχιάς των ματιών είναι γενικά αγκαθωτή. Δύο ραχιαία πτερύγια, το πρώτο με ακτίνες σκληρές, τοποθετημένες μέσα σε ένα αυλάκι με παρυφές αγκαθωτές. Πλάγια γραμμή συνεχής σε όλο το μήκος του σώματος, συχνά οπλισμένη με κοκάλινες πλάκες. Πλευρικά πτερύγια, μεγάλα με τρεις κατώτερες ακτίνες, ελεύθερες κι ανεξάρτητες.
Τα καπόνια ψαρεύονται με μηχανότρατες και άλλα είδη διχτύων, αγκίστρια. Έχουν κρέας άσπρο, συνεκτικό, εύγευστο. Δίνουν μια θαυμάσια ψαρόσουπα.

Κάπονι Κόκκινο – Aspitrigla cuculus

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Σώμα χωρίς δερμικές αναδιπλώσεις. Λέπια της πλάγιας γραμμής πολύ υψηλά, σχήματος V πολύ ανοιχτού, φτάνοντας μέχρι τη βάση των ραχιαίων πτερυγίων. Ρύγχος μικρό, με ελάχιστη εγκοπή και λοβούς οπλισμένους με μικρά αγκάθια, που ελαττώνονται με την πάροδο της ηλικίας. Αγκάθι στον ώμο (κορακοειδές) πολύ λίγο αναπτυγμένο. Τα πλευρικά πτερύγια φτάνουν καθαρά στην αρχή του εδρικού. Χρώμα λαμπερό κόκκινο στη ράχη και ωχρό κάτω. Πλευρικά και ραχιαία πτερύγια, κιτρινωπά, κοιλιακά ρόδινα και ουραίο με μία γαλακτερή, άσπρη, βάση. Το μήκος του φτάνει μέχρι 50 cm. Βενθικό ψάρι, που το συναντάμε σε λασπώδεις, αμμώδεις, χαλικώδεις και βραχώδεις βυθούς σε βάθη από 30 μέχρι 250 μ. Σχηματίζει συχνά κοπάδια. Τρέφεται βασικά με βενθικά ασπόνδυλα. Αναπαράγεται από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο. Τον συναντάμε στον Ανατολικό Ατλαντικό, από την Μαυριτανία, μέχρι τη Νορβηγία, Μεσόγειος, ελληνικές θάλασσες πολύ κοινό, συχνά κοντά στις ακτές. Το κρέας του είναι άσπρο, συνεκτικό και εύγευστο, που δίνει μια θαυμάσια ψαρόσουπα.


Καπόνι - Aspitrigla obscura

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Τα λέπια της πλάγιας γραμμής δεν φτάνουν στη βάση των ραχιαίων πτερυγίων, όπως στο προηγούμενο είδος. 2ο σκληρό αγκάθι του πρώτου ραχιαίου πολύ μακρύ, το μάκρος του φτάνει το 1/3 του ολικού μήκους του ψαριού. Λέπια της πλάγιας γραμμής καθαρά μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα, όχι αγκαθωτά, με το ελεύθερο άκρο με σχισμές και αυλάκια διιστάμενα. Αγκάθι του ώμου (κορακοειδές) λίγο αναπτυγμένο.
Ρύγχος λίγο σχισμένο, με 3 μικρά αγκάθια, σε κάθε λοβό. Λέπια 66-70 στην πλάγια γραμμή. Χρώμα κόκκινο στη ράχη, ωχρό στην κοιλιά και ρόδινο, ιριδίζον στα πλευρά. Πλευρικά πτερύγια σκοτεινά μπλε. Τα υπόλοιπα πτερύγια, ρόδινα. Στήθος και μπροστινό τμήμα της κοιλιάς, γυμνά, χωρίς λέπια. Σπόνδυλοι 36-37. (12-13 προ ουραίοι και 23-24 ουραίοι). Το μήκος του είναι 35 cm.
Βενθικό ψάρι, απαλών και βραχωδών βυθών, από 1 έως 140 μ. Ανεβαίνει στην επιφάνεια, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάνει μετακινήσεις γύρω από τις ακτές, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τρέφεται βασικά με μαλακόστρακα. Αναπαράγεται από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο, σε βάθη από 25-50 μ. Αυγά και προνυμφικές μορφές πελαγικά. Ωριμάζει γενετικά σε ηλικία 3-4 χρόνων.
Το συναντάμε στον Ανατολικό Ατλαντικό, από το Μαρόκο μέχρι τη Μεγ. Βρετανία, Μεσόγειος, ελληνικές θάλασσες και Μαύρη Θάλασσα. Πολύ κοινό κοντά στις ακτές, Κρέας άσπρο, συνεκτικό, γευστικό.


Καπόνι Γκρίζο – Eutrigla gurnardus

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

2η ακτίνα του 1ου ραχιαίου πτερυγίου, κανονική. Τα πλευρικά πτερύγια δεν φτάνουν στο εδρικό. Λέπια της πλάγιας γραμμής καθαρά πιο μεγάλα από τα υπόλοιπα., όχι αγκαθωτά, με το ελεύθερο άκρο οδοντωτό και οπλισμένο με ένα ενδιάμεσο αγκάθι. Το κάτω μισό του σώματος είναι άσπρο και γυμνό από λέπια. Κεφάλι μεγάλο χωρίς οριζόντιο κανάλι πάνω από τα μάτια.
Μούρη αρκετά μυτερή. Ρύγχος λίγο τονισμένο και πολύ λίγο σχισμένο, με λοβούς οπλισμένους με 3 -4 αγκάθια, που μικραίνουν με την πάροδο της ηλικίας. Αγκάθι κορακοειδές, μέσου μεγέθους. Λέπια 69 – 77 στην πλάγια γραμμή. Στήθος γυμνό από λέπια. Η κοιλιά σκεπάζεται μερικώς μόνο από λέπια. Αριθμός σπονδύλων 37 -39 (11 – 13 προ ουραίοι και 25 -27 ουραίοι).

Το συναντάμε σε δύο ποικιλίες:
α) Η ποικιλία gurnardus έχει χρώμα γκρίζο – κιτρινωπό ή πρασινωπό, αρκετά σκοτεινό. Το μήκος τους φτάνει τα 50 cm

β) Η ποικιλία milvus έχει χρώμα ρόδινο περισσότερο ή λιγότερο με αποχρώσεις βιολέ ή καφετί. Το μήκος τους φτάνει τα 25 cm

Καπονάκι – Lepidotrgla cavillone

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Παρουσία ενός κάθετου καναλιού στον αυχένα, πίσω από τα μάτια, αγκαθωτού. Λέπια περισσότερο ψηλά παρά φαρδιά, έντονα κτενοειδή, πολύ καλά προσκολλημένα στο σώμα. Δύο αγκάθια, ευδιάκριτα, μπροστά από το μάτι. Ρύγχος αποτελούμενο από δύο λοβούς, σε ορθή γωνία, με ένα αγκάθι ο καθένας, περισσότερο αναπτυγμένο από τα άλλα.
Απουσία δοντιών στο Vomer. Κεφάλι μεγάλο, έντονο αγκαθωτό. Μούρη κάθετη. Μάτια μεγάλα, που χωρίζονται από ένα ευδιάκριτο κανάλι. Λέπια της πλάγιας γραμμής λεία, στενά, υψηλά, χωρίς αγκάθια, ενώ το πλάγιο τμήμα τους σχηματίζει δύο μικρές τριγωνικές βελόνες. Αγκάθι κορακοειδές κανονικά αναπτυγμένο. Τα πλευρικά πτερύγια φτάνουν ή και ξεπερνούν την αρχή του εδρικού πτερυγίου. Χρώμα ροζ ή γκρι – ροζ. Πλευρικά πτερύγια μπλε – μαύρα (ροζ στη βάση τους). 50 -60 λέπια στην πλάγια γραμμή. Αριθμός σπονδύλων 30 -32 (11 -13 προ ουραίοι και 19 -21 ουραίοι). Συνήθως γυμνό από λέπια. Το μήκος του φτάνει τα 20 cm. Το συναντάμε σε λασπώδεις, αμμώδεις και χαλικώδεις βυθούς σε βάθη από 25 μέχρι 100 μ. (μερικές φορές φτάνει τα 500 μ.). Αναπαράγεται από τον Μάιο έως Ιούλιο. Αυγά και προνύμφες πελαγικά. Τα μικρά ψάρια είναι έτοιμα για αναπαραγωγή με τη συμπλήρωση του 2ου χρόνου.
Το συναντάμε στον Ανατολικό Ατλαντικό, Μεσόγειος, ελληνικές θάλασσες, απουσιάζει από τη Μαύρη θάλασσα. Κρέας άσπρο, συνεκτικό, γευστικό.

Πλάγια γραμμή ασπριδερή, σώμα με ή χωρίς άσπρες κηλίδες. Το συναντάμε στον Ανατολικό Ατλαντικό από το Μαρόκο μέχρι τη Νορβηγία, Μεσόγειος, ελληνικές θάλασσες, Μαύρη θάλασσα. Επίσης στη Βόρεια θάλασσα και στο νότιο τμήμα της Βαλτικής.
Προτιμά τους αμμώδεις βυθούς αλλά το συναντάμε και σε λασπώδεις ή και βραχώδεις βυθούς. Από την ακτή μέχρι και σε βάθη 140 μ. Τη νύχτα ανεβαίνει στην επιφάνεια, όπου και ψαρεύεται. Τρέφεται με μαλακόστρακα και ψάρια. Αναπαράγεται από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο σε βάθος 25 – 50 μ. Αυγά και προνυμφικές μορφές πελαγικά. Τα μικρά ψάρια είναι έτοιμα για αναπαραγωγή με τη συμπλήρωση του 3ου ή 4ου χρόνου. Κρέας άσπρο, συνεκτικό, γευστικό.

Καπόνι – Trigla lucerna

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

2ο αγκάθι του 1ου ραχιαίου πτερυγίου, κανονικό. Τα πλευρικά πτερύγια ξεπερνούν τις πρώτες ακτίνες του εδρικού. Λέπια της πλάγιας γραμμής πολύ λίγο μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα, λίγο επιμήκη, ίσια και λεία. Ρύγχος ελάχιστα σχισμένο με τους λοβούς να είναι οδοντωτοί με πολύ λεπτά δόντια. Αγκάθι κορακοειδές, σχετικά κοντό, που φτάνει μόλις στο 1/4 του μήκους των πλευρικών πτερυγίων.
Λέπια 65 – 71 στην πλάγια γραμμή. Σπόνδυλοι 33 -34 (12 -13 προουραίοι και 20 – 22 ουραίοι). Χρώμα που ποικίλει σημαντικά: κοκκινωπό, ροζ – κιτρινωπό ή βιολέ, γκρι – πρασινωπό, περισσότερο ή λιγότερο κηλιδωτό, με σκοτεινές ή πράσινες κηλίδες. Πλευρικά πτερύγια στην εξωτερική τους πλευρά ροζ – βιολέ με περισσότερες ή λιγότερες κηλίδες άσπρες και εσωτερικά γαλάζια συχνά με μια μαύρη, σκοτεινή μπλε κηλίδα και μικρές άσπρες κηλίδες. Το πτερύγιο αυτό με την πάροδο της ηλικίας αποκτά μπορντούρα μπλε. Το μήκος του φτάνει τα 75 cm και το βάρος του έως 06 Kgr. Το συναντάμε στον Ανατολικό Ατλαντικό από τη Νορβηγία, μέχρι τις ακτές της Δυτ. Αφρικής Μεσόγειος, ελληνικές θάλασσες και Μαύρη θάλασσα. Προτιμά βυθούς αμμώδεις, αμμολασπώδεις ή χαλικώδεις από 50 έως 150 μ. Το καλοκαίρι ζυγώνει τις ακτές. Μερικές φορές το συναντάμε όχι μόνο σε υφάλμυρα νερά αλλά και σε γλυκά νερά. Κρέας άσπρο, συνεκτικό, γευστικό.


Καπόνι – Trigla lyra

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Τα πλευρικά πτερύγια ξεπερνούν τις πρώτες ακτίνες του εδρικού. Λέπια της πλάγιας γραμμής πολύ λίγο μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα, λίγο επιμήκη, λεία, ελαφρά, προεξέχοντα. Ρύγχος καθαρά σχισμένο. Αγκάθι κορακοειδές πολύ μακρύ, το άκρο του φτάνει στη μέση των πλευρικών πτερυγίων. 67 λέπια στην πλάγια γραμμή. Το μήκος του φτάνει τα 50 cm. Χρώμα ζωηρό κόκκινο. Ραχιαίο και πλευρικά πτερύγια με μπλε κηλίδες. Σπόνδυλοι 31- 32 (11 -12 προουραίοι και 19 – 21 ουραίοι).
Το συναντάμε σε βυθούς αμμώδεις, λασπώδεις και βραχώδεις, σε βάθη από 50 μέχρι 400 μ., συνήθως όμως 100 -150 μ. Το συναντάμε στον Ανατολικό Ατλαντικό από τον κόλπο της Γουινέας μέχρι τη Μεγ. Βρετανία, Μεσόγειος, ελληνικές θάλασσες. Δεν το συναντάμε στη Μαύρη θάλασσα. Κρέας άσπρο, συνεκτικό, γευστικό.


Καπόνι – Trigloporus lastoviza

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Απουσία καναλιού πάνω στον αυχένα. Λέπια μικρά, λίγο ευδιάκριτα,
(τουλάχιστον 100 στην πλάγια γραμμή). Η βάση του 1ου ραχιαίου χωράει περισσότερο από 1,5 φορές στην αντίστοιχη του 2ου ραχιαίου πτερυγίου. Σώμα αυλακωτό από δερμικές αναδιπλώσεις, κάθετες και λοξές, κατεβαίνοντας από πίσω προς τα εμπρός, και περιβάλλοντας όλο το σώμα, εκτός από το κοιλιακό προφίλ.
Τα λέπια της πλάγιας γραμμής είναι πλατειά και σχηματίζουν με τις κοκάλινες προεξοχές τους. Τρόπιδα (καρίνα), οπλισμένη με μικρά αγκάθια.

Ρύγχος στρογγυλεμένο, χωρίς αγκάθια. Κορακοειδές αγκάθι, μικρό. Τα πλευρικά πτερύγια ξεπερνούν την 1η ακτίνα του εδρικού. 62 -71 λέπια στην πλάγια γραμμή. Αριθμός σπονδύλων 33 – 35 (12 -14 προουραίοι και 20 – 22 ουραίοι). Χρώμα ροζ – καρμίνιο. Πλευρικά πτερύγια κοκκινωπά, η εσωτερική τους πλευρά με σκοτεινόχρωμες κηλίδες και η εξωτερική βιολέ με κηλίδες μπλε και οι ακτίνες ασπριδερές.

Ελεύθερες ακτίνες των πλευρικών πτερυγίων κοκκινωπές, τονισμένες κάθετα με σκοτεινό χρώμα. Το μήκος του φτάνει 40 cm.
Το συναντάμε σε παράκτιες περιοχές από την ακτή μέχρι σε βάθη 150 μ. σε βυθούς βραχώδεις, λασπώδεις, αμμώδεις και αμμολασπώδεις. Είναι κοπαδιάρικο ψάρι.

Τρέφεται βασικά με μικρά μαλακόστρακα. Αναπαράγεται τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Το συναντάμε στον Ανατολικό Ατλαντικό από τη Μαυριτανία μέχρι τη Μεγ. Βρετανία, Μεσόγειος, ελληνικές θάλασσες. Δεν το συναντάμε στη Μαύρη θάλασσα. Πολύ κοινό ψάρι. Κρέας άσπρο, συνεκτικό, γευστικό.












Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Καπόνι (Ολα τα είδη)
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Αθερίνα (Ολα τα είδη)
» Σφυρίδα (Δύο είδη)
» Σκορπιός (Όλα τα είδη)
» Σμερνα (Δυο είδη)
» Στουργιόνια (Όλα τα είδη)

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Hellenic Coast Guard :: Ενότητες :: Αλιεία :: Τα ψάρια μας-
Μετάβαση σε: