Hellenic Coast Guard
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.



 
ΑρχικήΑρχική  ΦόρουμΦόρουμ  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
Σημαντικό -- Exclamation ΠΡΟΦΙΛ

 

 Λαπίνα (Όλα τα είδη)

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
Fisherman


Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Λαπίνα (Όλα τα είδη) Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Λαπίνα (Όλα τα είδη)   Λαπίνα (Όλα τα είδη) Icon_minitimeΠαρ 27 Ιουλ 2012 - 5:55

Έχουν σώμα επίμηκες, πλευρικά πιεσμένο. Ένα μόνο ραχιαίο και εδρικό πτερύγιο, με μαλακές κα σκληρές ακτίνες. Στόμα μάλλον μικρό, σωληνωτό, με χείλη χοντρά, σαρκώδη. Λέπια κυκλοειδή. Βραγχιοκάλυμμα χωρίς αγκάθια. Πλάγια γραμμή συνεχής, αλλά μερικές φορές χωρισμένη σε 2 τμήματα. Χρώματα έντονα και λαμπερά. Είναι παράκτια ψάρια που συχνάζουν σε φυκιάδες και βραχώδεις βυθούς σκεπασμένους από φύκια. Δεν πραγματοποιούν συνήθως μετακινήσεις, αλλά παραμένουν μόνιμα στον τόπο που διάλεξαν. Σαρκοφάγα. Μπορούν να καταβροχθίζουν διάφορα ό¬στρακα, που τα αλέθουν κυριολεκτικά με τα φαρυγγικά τους οστά (φαρυγγικοί μύλοι). Είναι αδηφάγα ψάρια, λίγο καχύποπτα. Ψαρεύ¬ονται εύκολα με αγκίστρια, από τους ερασιτέχνες και με δίχτυα από τους επαγγελματίες ψαράδες.
Έχουν κρέας τρυφερό και εύγευστο, με πολλά όμως αγκάθια. Δίνουν μια πολύ καλή ψαρόσουπα.
Εμφανίζουν το φαινόμενο του διμορφισμού και του διχρωμι-σμού, έντονα. Είναι ερμαφρόδιτα ψάρια (πρωτογύναια). Πολλές φορές στα πάνω χείλη διαπιστώνεται μια δερμική αναδίπλωση.


1. ΛΑΠΙΝΑ • Ctenolabrus rupestris
(κατραβάνος - κόσσυφος)

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Χρώμα καστανό, πορτοκαλί ή πράσινο, περισσότερο ή λιγότερο κηλιδωτό καστανό ή βιολέ.

Μικρή μαύρη κηλίδα στο πάνω μέρος του ουραίου μίσχου καθώς και μια άλλη στο μπροστινό μέρος του ραχιαίου πτερυγίου. 35-39 λέ¬πια στην πλάγια γραμμή. Το μήκος της φτάνει μέχρι 18 εκ.
Τη συναντάμε στον Ατλαντικό, από το Μαρόκο μέχρι τη Νορβηγία, Μεσόγειο, ελληνικές θά¬λασσες, Μαύρη θάλασσα. Είναι παράκτιο ψάρι και το βρίσκουμε σε βυθούς βραχώδεις ή φυκιάδες, σε βάθη θάλασσας από 1-50 μ.


2. ΛΑΠΙΝΑ Symphodus (crenilambrus) cinereus
(φαγανέλι – χειλού)

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Χρώμα γκριζωπό ή κοκκινωπό με αποχρώσεις καστανές και πράσινες. Επιμήκεις ταινίες ή κάθετες, συχνά λίγο ορατές. Μερικές φορές η ράχη είναι πράσινη και η κοιλιά κίτρινη - πρασινωπή. Μια μικρή σκοτεινόχρωμη κηλίδα στην αρχή του ραχιαίου πτερύγιου και στο κάτω μέρος του ουραίου μίσχου (καλλίτερα τονισμένη στα αρσενικά ψάρια). Ουρογεννετική θηλή έντονα χρωματιστή στα θηλυκά άτομα, άχρωμη στα αρσενικά. Κατά τη περίοδο αναπαραγωγής τα αρσενικά ψάρια περνούν λαμπερά χρώματα. Στο κεφάλι υπάρχουν πολυάριθμοι πόροι (αρκετές εκατοντάδες) και 30-68 στο ρύγχος. 30-34 λέπια στην πλάγια γραμμή. Το μήκος της φτάνει μέχρι 15 εκ. Τη συναντάμε στον Ατλαντικό, από το Γιβραλτάρ στο Arcahon, Μεσό¬γειο, ελληνικές θάλασσες. Είναι παράκτιο ψάρι, και το βρίσκουμε σε βάθη θάλασσας από 1-20 μ.

3. ΛΑΠΙΝΑ Symphodus (crenilambrus) doderleini

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Σώμα αρκετά λεπτό. Ουρογεννετική θηλή περισσότερο χρωματιστή στα θηλυκά ψάρια. Πόροι 10-17 στο κεφάλι και 3-6 στο ρύγχος. 33-36 λέπια στην πλάγια γραμμή. Χρώμα καφέ κόκ¬κινο, με 3 επιμήκεις ταινίες, 2 καφετιές και μια ασπριδερή. Μια μικρή μαύρη κηλίδα στο πάνω μέρος του ουραίου μίσχου. Το μήκος της φτάνει μέχρι 10 εκ. Είναι παράκτιο ψάρι και το βρίσκουμε σε φυκιάδες και βάθη θάλασσας από 2-40 μ. Τη συναντάμε στην Μεσόγειο και τις ελληνικές θάλασσες.


4. ΛΑΠΙΝΑ Symphodus (crenilambrus) mediterraneus

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Αρκετά μεγάλη κηλίδα στο πάνω τμήμα του ουραίου μίσχου, πάνω από την πλάγια γραμμή.

Χρωματισμός:
α. Θηλυκά: Καστανός, κηλίδα καστανή σκοτεινή στη βάση των πλευρικών πτερυγίων. Θηλή Ουρογεννετική, μαύρη.
β. Αρσενικά: Ράχη καστανή. Κάτω μέρος του σώματος κόκκινο κεραμιδί, κοιλιά και λαιμός με αποχρώσεις μπλε θαλασσί, ιδιαίτερα κατά την πε¬ρίοδο της αναπαραγωγής.
Σώμα κοντόχοντρο, ωοειδές. 14-20 πόροι στο πάνω μέρος του κεφαλιού και 4-7 πάνω στο ρύγχος. 31-35 λέπια στην πλάγια γραμμή. Το μήκος της φτάνει τα 15 εκ. Τη συναντάμε στον Ατλαντικό, από το Μαρόκο μέχρι την Πορτογαλία, Μεσόγειο όπου είναι πολύ κοινή, ελληνικές θάλασσες. Είναι παράκτιο ψάρι και το βρίσκουμε σε φυκιάδες και βάθη θάλασσας από 1-50 μ.


5. ΛΑΠΙΝΑ Symphodus (crenilambrus) melanocercus

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Θηλυκά: Χρώμα καφέ καστανό. Ουρά τονισμένη κάθετα με χρώμα καστανό ανοιχτό στη βάση, μαύρο και ασπριδερό στο άκρο.
Αρσενικά: Χρώμα καφέ καστανό, περισσότερο ή λιγότερο με αποχρώσεις και κηλίδες μπλε, πράσινο και βιολέ. Ουραίο πτερύγιο καστανό μαύρο με κηλίδες μπλε και πράσινες. Σώμα αρκετά λεπτό. 18-26 πόροι πάνω στο κεφάλι και 4-10 πάνω στο ρύγχος. 31-36 λέπια στην πλάγια γραμμή. Το μήκος της φτάνει μέχρι 14 εκ. Τη συναντάμε στην Μεσόγειο, ελληνικές θάλασσες, θάλασσα του Μαρμαρά. Θεω¬ρείται το ψάρι που καθαρίζει τα άλλα ψάρια του γένους Symphodus και τους σαργούς, από τα μικρά, μαλακόστρακα, εξωπαράσιτα του δέρματος.


6. ΛΑΠΙΝΑ - Symphodus (crenilambrus) melops (χειλού)

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Σώμα ωοειδές, κοντόχοντρο. Πόροι 30-35 πάνω στο κεφάλι και 7-12 πάνω στο ρύγχος. 33-37 λέπια στην πλάγια γραμμή. Χαρακτηριστική μαύρη κηλίδα πίσω από τα μάτια, συ¬χνά δυσδιάκριτη. Επίσης μικρή μαύρη κηλίδα στον ουραίο μίσχο, ακριβώς κά¬τω από την πλάγια γραμμή. Μερικές φορές 5 σκοτεινόχρωμες κηλίδες στο ραχιαίο και 3 στο εδρικό πτερύγιο, γενικά λίγο τονισμένες. Το χρώμα της είναι καστανό ή πρασινωπό με μαύρες κηλίδες.
Ουρογεννετική θηλή στα θηλυκά άτομα ανεπτυγμένη και σκοτεινόχρωμη, ε¬νώ στα αρσενικά είναι μικρή και άχρωμη. Τα αρσενικά άτομα έχουν πιο λα¬μπερά χρώματα συχνά με διχτυώσεις μπλε. Το συναντάμε στον Ατλαντικό, από το Μαρόκο μέ¬χρι τη Νορβηγία, τη Μεσόγειο, ελληνικές θάλασσες. Είναι ψάρι παράκτιο, σε βραχώδεις βυθούς και φυκιάδες, και βάθη θάλασσας από 1-30μ.


7. Λαπίνα • Symphodus (crenilambrus) ocellatus (χειλού)

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Μια μικρή κηλίδα περισσότερο ή λιγότερο τονισμένη στον ουραίο μίσχο, αμέσως κάτω από την πλάγια γραμμή. Πόροι 14-18 πάνω στο κεφάλι και 4-6 πάνω στο ρύγχος. 30-34 λέπια πάνω στην πλάγια γραμμή.
Θηλυκό: Χρώμα πρασινωπό, καστανό ή κοκκινωπό, τονισμένο ή όχι με 2 ται¬νίες επιμήκεις, καφέ ή από μια επιμήκη, κυματοειδή. Στα πάνω - πίσω άκρα του βραγχιοκαλύμματος, υπάρχει μια κηλίδα καστανή, καφετιά ή πρασινωπή συχνά με παρυφές κίτρινες ή πορτοκαλί. Ουρογεννετική θηλή μαύρη στο μπροστινό της τμήμα. Αρσενικό: Πιο ζωηρά χρώματα, καστανό κοκκινωπό ή πράσινο μπλε, τονισμένο ή όχι με επιμήκεις ταινίες. Κηλίδα στο βραγχιοκά-λυμμα γενικά μπλε-γαλάζια, με ένα ρόδινο κύκλο. Ουρογεννετική θηλή ά¬χρωμη. Το μήκος της φτάνει μέχρι 12 εκ. Είναι ψάρι παράκτιο ψάρι, βραχωδών βυθών και φυκιάδων, σε βά¬θη θάλασσας από 1-30 μ. Το συναντάμε στη Μεσόγειο, τις ελληνικές θάλασσες, Αδριατική, Μαύρη θάλασσα και Αζοφική θάλασσα.


8. Λαπίνα - Symphodus (crenilambrus) roissali (χειλού)

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Σκοτεινόχρωμη κηλίδα στο βραγχιοκάλυμμα. Πέντε άλλες κηλίδες, περισ¬σότερο ή λιγότερο τονισμένες πάνω στο ραχιαίο πτερύγιο και μια μικρή κηλί¬δα πάνω στον ουραίο μίσχο, αμέσως κάτω από τη πλάγια γραμμή η οποία ό¬μως δεν είναι πάντοτε ευδιάκριτη.
Θηλυκό: Χρώμα καστανό ανοιχτό ή πρασινωπό, με πολυάριθμες καφέ ή μαύ¬ρες κηλίδες, ενωμένες σε μεγαλύτερες κηλίδες. Ουρογεννετική θηλή μεγάλη και μαύρη. Αρσενικό: Τα ίδια χρώματα, περισσότερο όμως λαμπερά, τονισμέ¬να με καφέ, κόκκινο και πράσινο. Ουρογεννετική θηλή μικρή και άχρωμη. Σώμα ωοειδές, αρκετά κοντόχοντρο. 35-90 πόροι πάνω στο κεφάλι και 5-9 στο ρύγχος. 30-33 λέπια στην πλά¬για γραμμή. Το μήκος της φτάνει τα 17 εκ. Είναι ψάρι παράκτιο, το βρίσκομαι βασικά κοντά σε βράχους και φυκιάδες, από 1-30 μ. Το συναντάμε στον Ατλαντικό, από το Γιβραλτάρ, μέχρι τον κόλπο της Γασκώνης, τη Μεσόγειο, ελληνικές θάλασσες, Αδριατική, Μαύρη θάλασσα.


9. Κίχλα - ΛΑΠΙΝΑ Symphodus (crenilambrus) rostratus
(σουβλομύτικο – Μυτολαπίνα)

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Μεγάλη ποικιλία χρωματισμών: κοκκινωπό, πρασινωπό, καφέ ή γκρι βιολέ, περισσότερο ή λιγότερο κηλιδωτό. Συχνά μια επιμήκης γραμμή, ανοιχτόχρω¬μη στο πάνω μέρος, του κεφαλιού. Επίσης μια μαύρη κηλίδα στη αρχή του ραχιαίου πτερυγίου. Μούρη μυτερή. 10-30 πόροι πάνω στο κεφάλι και 31-35 λέπια στην πλάγια γραμμή.
Παράκτιο ψάρι, πολύ κοινό στη Μεσόγειο και στις ελληνικές θάλασσες.







Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Λαπίνα (Όλα τα είδη)
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Παλαμίδα (Δύο είδη)
» Πεσκανδρίτσα (Δύο είδη)
» Αθερίνα (Ολα τα είδη)
» Σφυρίδα (Δύο είδη)
» Σκορπιός (Όλα τα είδη)

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Hellenic Coast Guard :: Ενότητες :: Αλιεία :: Τα ψάρια μας-
Μετάβαση σε: