Hellenic Coast Guard
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.



 
ΑρχικήΑρχική  ΦόρουμΦόρουμ  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
Σημαντικό -- Exclamation ΠΡΟΦΙΛ

 

 Μπακαλιαρος (Όλα τα είδη)

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Fisherman
Διαχειριστές
Διαχειριστές
Fisherman


Αριθμός μηνυμάτων : 686
Ημερομηνία εγγραφής : 08/07/2012
Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Μπακαλιαρος (Όλα τα είδη)  Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Μπακαλιαρος (Όλα τα είδη)    Μπακαλιαρος (Όλα τα είδη)  Icon_minitimeΠαρ 27 Ιουλ 2012 - 12:35

1. ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Merluccius Merluccius

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά: Σώμα επίμηκες, ατρακτοειδές. Τα κάτω χείλη προεξέχουν ελαφρά. Το κεφάλι του μοιάζει με το αντίστοιχο της τούρνας και στο πάνω μέρος του έχει κοκάλινες προεξοχές. Διπλό ραχιαίο πτερύγιο, το πρώτο μικρό ενώ το δεύτερο είναι σχεδόν συμμετρικό με το εδρικό πτερύγιο το οποίο εδρικό είναι και μονό. Το πάνω μέρος του πρώτου ραχιαίου, λοβοί του δευτέρου ραχιαίου και του εδρικού υπόμαυρα, ιδιαίτερα στα νεαρά ψάρια.
Βραγχιακή κοιλότητα υπόμαυρη. Βλεννογόνος του στόματος, σκοτεινόχρωμος (στα νεαρά ψάρια γκριζωπός).
Αριθμός σπονδύλων: 50-52 (49). Απουσία γενιού στο ρύγχος. Χρώμα γκριζωπό ή καφετί αρκετά ανοιχτόχρωμο, πιο ανοιχτό στα πλευρά και ασημένιο στην κοιλιά. Το μήκος του φτάνει μέχρι 1,35 cm και το βάρος του μέχρι 5 Kgr.

Βιότοπος: Μεταναστευτικό ψάρι, του βυθού τη νύχτα και την ημέρα των μεσόνερων (βάθη από 300-700 μ. συνήθως όμως 200 μ.). Τη νύχτα ανεβαίνει στην επιφάνεια και κυνηγά αφρόψαρα. Το καλοκαίρι ζυγώνει τις ακτές, ενώ το χειμώνα πηγαίνει σε βαθιά νερά. Ψαρεύεται με δίχτυα κι αγκίστρια. Οι μεγάλης ηλικίας μπακαλιάροι ζουν κυρίως σαν αφρόψαρα.

Γεωγραφική εξάπλωση: Ατλαντικός από το Μαρόκο μέχρι τη Σκανδιναβία, Μεσόγειος, Ελληνικές θάλασσες και Μαύρη θάλασσα.

Τεχνολογικά στοιχεία: Έχει κρέας άσπρο, άπαχο και νόστιμο, που εκτιμάται ιδιαίτερα από τους καταναλωτές. Καταναλώνεται νωπός, κατεψυγμένος και κονσερβοποιημένος.

ΤΑΟΥΚΙ Η΄ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΜΕΡΛΑΓΚΟΣ (ανευ επιστημονικής ονομασίας)

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά: Στοματική κοιλότητα κανονικά λοξή. Απουσία βλεννωδών κοιλοτήτων πάνω στο κεφάλι. Τρία ραχιαία πτερύγια ενωμένα ή πολύ κοντά το ένα με το άλλο και δύο εδρικά. Πρώτο εδρικό πτερύγιο μακρύ, το μήκος της βάσης του είναι λίγο μικρότερο από την προ-εδρική απόσταση και η αρχή του κανονικά βρίσκεται κάτω από τη μέση της βάσης του πρώτου ραχιαίου. Εδρικά πτερύγια πολύ κοντά το ένα με το άλλο. Πλάγια γραμμή ασυνεχής πίσω από το τέλος του τρίτου ραχιαίου πτερυγίου. Μία μαύρη κηλίδα στη βάση των πλευρικών πτερυγίων. Αριθμός σπονδύλων 51-54.
Το χρώμα ποικίλλει σημαντικά από κιτρινωπό – καφετί, σκοτεινό μπλε ή πράσινο στη ράχη, κιτρινωπό – γκριζωπό στα πλευρά, άσπρο και ασημένιο στην κοιλιά. Το μήκος του φτάνει μέχρι 70 cm (συνήθως 30-40 cm).

Βιότοπος: Προτιμά ρηχά νερά, από 30-100 μ. πάνω από αμμώδεις ή λασπώδεις βυθούς. Τρέφεται με μαλακόστρακα και ψάρια. Ωοτόκο. Αναπαράγεται από τον Ιανουάριο στις νότιες περιοχές μέχρι τον Ιούλιο στις Βόρειες. Ψαρεύεται με δίχτυα, μηχανότρατες και αγκίστρια.

Γεωγραφική εξάπλωση: Το συναντάμε στη Μεσόγειο, Ελληνικές θάλασσες, θάλασσα του Μαρμαρά, Αδριατική.

Τεχνολογικά στοιχεία: Έχει κρέας εύγευστο.


ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΑΚΙ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Ιχθυολογικά χαρακτηριστικά: Η πάνω σιαγόνα προεξέχει. Ένα μακρύ γένι στην κάτω σιαγόνα (το μήκος του γενιού ισούται με τα ¾ περίπου της διαμέτρου των ματιών). Η βάση του πρώτου εδρικού πτερυγίου είναι μικρότερη από την προ – εδρική απόσταση και η αρχή της βρίσκεται κανονικά στο τέλος του πρώτου ραχιαίου. Οι βάσεις των εδρικών πτερυγίων είναι ελαφρά χωρισμένες. Ύψος (βάθος) του σώματος μικρότερο ή ίσο με το μήκος του κεφαλιού. Πρώτο ραχιαίο, τριγωνικό, μικρό. Ραχιαία πτερύγια με μικρά κενά διαστήματα μεταξύ τους. Αριθμός σπονδύλων 47-51. Μία μαύρη κηλίδα στη βάση των πλευρικών πτερυγίων, πολλές φορές δυσδιάκριτη. Μήκος μέχρι 26 cm (συνήθως 15-20 cm). Χρώμα στη ράχη καφέ κιτρινωπό ή κοκκινωπό, αρκετά ανοιχτόχρωμο, στα πλευρά πιο ανοιχτό και χάλκινο, στην κοιλιά ασημένιο.

Βιότοπος: Βενθικό (από 25 έως 400 μ.), κοπαδιάρικο, μεταναστευτικό ψάρι. Ψαρεύεται με συρόμενα δίχτυα στο βυθό, άλλα δίχτυα στο βυθό, άλλα δίχτυα και αγκίστρια. Τρέφεται από μαλακόστρακα και μικρά ψάρια. Αναπαράγεται από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο, σε βάθη 50-100 μ. και σε ελάχιστη θερμοκρασία +8ο C.

Γεωγραφική εξάπλωση: Το συναντάμε στη Μεσόγειο, Ελληνικές θάλασσες.

Τεχνολογικά στοιχεία: Κρέας καλής ποιότητας, παρά το γεγονός ότι καταναλώνεται σε μικρή κλίμακα.




Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Μπακαλιαρος (Όλα τα είδη)
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Αθερίνα (Ολα τα είδη)
» Σφυρίδα (Δύο είδη)
» Σκορπιός (Όλα τα είδη)
» Σμερνα (Δυο είδη)
» Στουργιόνια (Όλα τα είδη)

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Hellenic Coast Guard :: Ενότητες :: Αλιεία :: Τα ψάρια μας-
Μετάβαση σε: